Nova vest
Košarka

Nedelja, 23.09.2012.

10:12

“Bivši učenici nas preslišavaju”

Srpski trener Stevan Karadžić istakao je da situacija u našoj košarci nije dobra već neko vreme, ali da se o tome priča tek posle kvalifikacija za Sloveniju.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Naša reprezentacija u poslednjem trenutku je izborila mesto na Evropskom prvenstvu, i to pošto je u svojoj kvalifikacionoj grupi doživela poraze od Estonije, Izraela i Crne Gore.

Nije to od juče, već akutni problem. Ne kažem da se sa mlađim kategorijama ne radi, naprotiv, kvantiteta ima, ali ne i onog drugog, mnogo važnijeg, kvaliteta. Suština je u metodu, koji smo u Srbiji napustili, a drugi prekopirali, pa nas tuku našim nekadašnjim oružjem. U našoj sredini se već duži period odustalo od principa koji su svojevremeno postavili profesor Aleksandar Nikolić i Ranko Žeravica. Kod drugih, to nije slučaj”, istakao je Karadžić.

Karadžić je istakao da je razlog situacije u kojoj se srpska košarka našla jurenje rezultata po svaku cenu.

Nisu krive samo moje kolege, ali je odavno jasno da je u prvom planu jurenje rezultata po svaku cenu. Jasno mi je i da trpe pritisak klupskih uprava, pa je rezultat primaran, po svaku cenu, čak i onu najveću, proizvodnju. Zato se nađemo u situaciji da se u ovom trenutku niko i ne seća ko je prošle, ili pretprošle godine bio juniorski prvak države. A da je neko od tih klinaca zauzeo respektabilnije mesto u seniorskom sastavu, sigurno bi konstatovali da je to ‘onaj iz šampionske generacije’”, naglasio je Karadžić.

Karadžić podseća da je erozija započela početkom devedesetih prošlog veka i raspadom Jugoslavije.

Tada je otišlo mnogo igrača, trenera, ali ni tadašnja sumorna stvarnost, ili današnja teška finansijska situacija, nisu sigurno razlog da nam drastično opada proizvodnja igrača, a posebno spoljne linije, od jedinice do trojke. Za centre se još nekako i snalazimo, jer je proces formiranja jednostavniji i brži, ali, bekovi... To bi trebalo da zabrine sve košarkaške radnike, a trenere posebno, obzirom da su Nikolić i Žeravica udarili temelje, postavili osnovne postulate. Nekada sam za potrebe Saveza, prošpartao celu Srbiju, ukazujući na probleme u radu sa klincima, pričali smo o tome i na nekadašnjim Stručnim savetima, ali, koliko vidim, i dalje tapakamo u mestu”, rekao je Karadžić.

Kao primer onih koji su nastavili putem Nikolića i Žeravica, Karadžić ističe Slovence.

Kada su postali samostalna država, Janez Drvarič je bio zadužen za rad sa klincima u njihovoj ‘zvezi’. Išao je od kluba do kluba, predavao, usmeravao, ali se i strogo držao onog što je nekada naučio od Nikolića i Žeravice. Zato su Slovenci u pomenutom periodu izbacili NBA kalibre, da pomenem samo neke, od Bena Udriha, Dragiča, Vujačića, Nahbara... Ali, metod naših slavnih stručnjaka, ne kriju, preuzeli su i u Španiji. Nama ne može da bude uteha, što smo do skora uzimali najsjajnija odličja na velikim takmičenjima mlađih kategorija, a igrača ni od korova”, naglasio je Karadžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve