Nova vest
Košarka

Utorak, 11.09.2012.

19:58

Otpisani ’Orlovi’ idu u Sloveniju

Košarkaška reprezentacija Srbije izborila je plasman na Evropsko prvenstvo 2013. godine, pošto je u poslednjem kolu kvalifikacija pobedila Izrael sa 83:67.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Izabranici Dušana Ivkovića takmičenje su završili sa skorom od šest pobeda i četri poraza, istim kao Izraelci, ali lošijom koš razlikom, pa su kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe izborili vizu za šampionat koji će biti odigran u Sloveniji.

Najbolji u našem timu bio je Milenko Tepić sa 16 poena, dok je dva manje, uz sedam skokova, imao kapiten Nenad Krstić. Dvocifreni učinak imali su još i Nemanja Bjelica sa 12 poena i Danilo Anđušić, koji je upisao deset. U timu Izraela, Omri Kaspi je postigao 20 poena, dok je Gaj Pnini dodao 13.

Uprkos tome što su posle poraza od Estonije u Talinu bili otpisani, srpski košarkaši su uspeli da plasiraju na Evropsko prvenstvo, a tako ostanu u igri i za plasman na Svetsko prvenstvo 2014. godine u Španiji. Za drugo mesto u grupi, pošto je Crna Gora ubedljivo osvojila prvo, Ivkovićevim izabranicima bilo je potrebno 19 poena, ali, iako su u jednom trenutku vodili i sa 26 razlike, na kraju su imali samo plus 16. Ono što je bilo evidentno u odnosu na prethodne utakmice je mnogo bolji pristup naših košarkaša, koji su igrali odlučno i nijednog trenutka nisu dali priliku Izraelcima da se vrate u igru.

Pred početak utakmice, u dvorani "Pionir" je upriličen defile srpskih paraolimpijaca koji su na tek završenim Igrama u Londonu osvojili pet medalja, dve zlatne i tri srebrne. Oni su tokom dana sami sebi napravili doček na Terazijama, kojem je prisustvovalo nekoliko stotina građana.

Na samom početku, Ivković se odlučio za petorku: Teodosić, Tepić, Bjelica, Savanović i Krstić. Sa druge strane našli su se Ohajon, Tijus, Kaspi, Elijahu i Halperin. Prve poene na utakmici postigao je Elijahu, dok je na drugoj strani uzvratio Krstić. Naš tim je u prvim minutima uspevao da nadmudri odbranu Izraelaca, što je rezultiralo preokretom i vođstvom našeg tima od 11:6 u trećem minutu. U tim trenucima posebno su se isticali kapiten Krstić i Bjelica, koji je postigao i prvu trojku na meču. Krstić je u tim trenucima bio pravi predvodnik na terenu, a posle odlične akcije koja je krenula baš od njega, Anđušić, koji je zamenio Bjelicu povisio je na 14:6, da bi seriju našeg tima prekinuo Halperin.

Zahvaljujući dobroj igri u odbrani naš tim je kontrolisao rezultat, ali su posle tajm-auta svog selektora, Izraelci uspeli da se primaknu na 18:11. Savanović je bio odličan u skoku u odbrani, a u napad nije uspevao da iskoristi šanse koje je imao, ali je, srećom, Krstić bio na visini zadatka, pa je ispravljao njegove greške. Trojku je ubrzo postigao Teodosić i našem timu prvi put na meču doneo dvocifrenu prednost od 23:11 u osmom minutu. Na obe strane bilo je nekoliko promašaja, ali je naš tim održavao svoju prednost i na odmor otišao sa 28:14.

Drugu četvrtinu Srbija je započela na najbolji mogući način, trojkom Rašića za 31:14, da bi sjajnom igrom u naredna tri napada Tepić prednost povisio na 23 poena (37:14). Niz našeg tima u 13. minutu prekinuo je Elijahu, koji je pogodio oba slobodna bacanja posle faula Mačvana. Izraelci su uspeli da se primaknu na 39:20 u narednih minut i po, ali je posle tri uzastopna neuspešna napada i loše igre rivala u odbrani, Anđušić pogodio trojku za 42:20.

Uprkos promašajima našeg tima, posebno Krstića, Izraelci nisu uspeli mnogo da ga kazne, ali su uspeli da se pred poslednja dva minuta prvog poluvremena primaknu na 48:28. Faulom i nepažnjom Nedovića, Izrael je u naredna dva napada smanjio na 48:31, da bi Anđušić u poslednjim trenucima napada postigao trojku dva metra izvan linije, ali sudije nisu priznale taj koš. Ipak, u narednom napadu Teodosić je postigao trojku za 51:31 posle prvih 20 minuta.

U prvom poluvremenu, naš tim je predvodio Krstić sa 12 poena i šest skokova, dok je Tepić upisao jedan poen manje. Kod Izraelaca, najbolji je bio Kaspi sa osam poena.

U nastavku, Izrael je brzo smanjio na 51:33, pre nego što Savanović pogodio za tri, a potom su usledili promašaji na obe strane, pre neto je Štimac pogodio samo jedno slobodno bacanje posle faula Tijusa. Sjajnim koševima Štimca i Bjelice, naš tim je za jedan minut došao do prednosti od 59:33, da bi seriju prekinuo Elijahu na isteku 24. minuta.

Usledilo je opuštanje našeg tima, što su Izraelci na najbolji način iskoristili i sjajnom igrom i u odbrani i u napadu uspeli da smanje zaostatak u narednim napadima, pa je prednost našeg tima u 29. minutu bila samo 16 poena – 61:45. Niz tima Izraela prekinuo je konačno Krstić 20 sekundi pre kraja četvrtine, ali je Kožikaro u poslednjim sekundama bio precizan za odlazak na odmor sa 63:47.

Preko Pninija, Izraelci su na početku poslednje četrtine uspeli da se primaknu na 14 poena, da bi potom upravo isti igrač držao rivala našeg tima u igri. Prednost se u jednom trenutku istopila na 13 poena, pre nego što je Tepić trojkom povisio na 68:52, a potom Bjelica vratio prednost na 19 poena.

Ipak, Pnini je sjajnom igrom i trojkama držao Izraelce u igri pa je minut kasnije smanjio na 73:62, da bi Teodosić trojkom doneo prednost od 14 poena. Izraelci su svom snagom pokušavali da naprave preokret, ali su se i naši igrači trgli i zaigrali bolje i u odbrani i u napadu i sprečili ih u njihovoj nameri. Do kraja meča, Ivkovićevi izabranici su uspeli da se odvoje na 18 razlike na nekoliko sekundi pre kraja zahvaljujući Savanoviću, pre nego što je Mačvan napravio faul, a Pnini smanjio na 83:67. Rašić je pokušao za tri u poslednjem napadu i promašio, ali je naš tim i pored toga izborio vizu za Sloveniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d