Nova vest
Košarka

Subota, 08.09.2012.

22:12

Pobeda nad Izraelom ili neizvesnost

Porazom od Estonije košarkaška reprezentacija Srbije je tačno deset godina pošto je postala prvak sveta sebe dovela u nezgodnu situaciju.

Izvor:

Autor:

Default images

Srbija je u devetom kolu kvalifikacija za odlazak na Evropskom prvenstvo u Sloveniji izgubila od Estonije (88:81), a u poslednjem kolu će igrati sa Izraelom u "Pioniru".

Uoči poslednjeg kola Izrael ima skor 6-3, a Srbija i Estonija 5-4. Estonija u utorak u Talinu igra sa Islandom i ukoliko pobedi imaće skor 6-4, kao i Srbija u slučaju pobede nad Izrealom.

U tom scenariju napravio bi se trougao između te tri selekcije u kome svaka ima skor 3-3 jer je Srbija pobedila i izgubila od Estonije, kao i Izrael. Međutim uoči poslednjeg kola u tom trouglu Estonci će zbog ubedljivog poraza u Talinu od Izraela (84:53) imati koš razliku -47.

Srbija je trenutno na +5, u odnosu sa Estonijom smo na +18 (88:63 u Novom Sadu i 81:88 u Talinu), ali nam je zbog poraza nad Izraelom (89:76) trenutna koš razlika u tom trogulu samo +5, dok je Izrael na +42 pa je zato Srbiji neophodna pobeda od 19 poena razlike da bi bila iznad Izraela na tabeli.

Ukoliko Srbija pobedi sa manje od 19 poena biće treća u grupi sa skorom 4-4 jer će se obrisati dve pobede nad Slovačkom koja je poslednja u grupi, zato što A grupa u kojoj je Srbija jedina ima šest timova.

Uoči poslednjeg kola već tri reprezentacije koje će (u najgorem slučaju po njih) takmičenje završiti kao treće u svojim grupama imaju po četiri pobede (Letonija, Belgija, Azerbejdžan) pa će se tek u utorak u kasnim večernjim satima znati koje će četiri reprezentacije (od šest) kao treće u svojim grupama otići na Evropsko prvenstvo.

Ukoliko se Srbija ne plasira na Evropsko prvenstvo neće moći da učestvuje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve