Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 18.06.2012.

13:23

Bojić: Zbog čega bih kažnjavao?

Direktor Agroživ Košarkaške lige Srbije Predrag Bojić rekao je za B92 da neće pokretati postupak zbog dešavanja na odlučujućoj utakmici finalne serije.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Partizan je u petak osvojio 11. uzastopnu titulu, pobedom nad Crvenom zvezdom sa 86:82, u dvorani u Železniku, zbog zauzetosti „Pionira“.

Ta utakmica je odigrana u praktično neregularnim uslovima, koje niko iz Košarkaškog saveza Srbije ili rukovodstva prethodnih dana nije komentarisao.

Otvoreno ću da vam kažem, nisam pokrenuo postupa, i ne znam zbog čega bih. Igrano je u sali koja apsolutno, stoprocentno, zadovoljava sve uslove za igranje košarkaških utakmica. To piše u propozicijama takmičenja“, rekao je Bojić, „Što se tiče drugih stvari, ponašanja navijača, ono je bilo isto, apsolutno isto kao u „Pioniru“ na prethodnim utakmicama, i prethodnih godina na utakmicama plej-ofa, kada igraju ova dva kluba. To je širi problem, to nije u domenu ni organizatora, odnosno klubova, nego svih zajedno, uključujući i državu. To se dešava svuda u Evropi, gledamo na Evropskom prvenstvu u fudbalu grozne scene“.

Iako se prethodnih dana mnogo pričalo o uslovima u Železniku, prvi čovek Superlige ističe da ne smatra da su oni bili neregularni.

Dobili smo prvaka, na gostujućem terenu, nije viđen nijedan, ni najmanji incident između igrača, a toga je bilo i kod nas i na evropskog sceni. Videli smo čestitanje posle utakmice, maksimalnu pomoć organizatora u tehničkim detaljima oko dodele medalja, pehara, to se završilo na jedan apsolutno regularan način“, naglasio je Bojić.

Iako je svaki duel ’večih rivala’ utakmica visokog rizika, pa Ministarstvo unutrašnjih poslova nalaže i smanjeni kapacitet dvorane, takav slučaj nije bio u Železniku, a Bojić ističe da ne postoji takvo pravilo što se tiče košarkaških utakmica.

Kapacitet dvorane je toliki koliki je, nigde ne piše minimum ili maksimum dvorane za košarkašku utakmicu. To je dvorana gde je Partizan osvajao titulu, tu su se igrale evropske utakmice. Živimo u Srbiji, ja bih voleo da postoji puno dvorana sa preko 15.000 mesta sa dobrom klimatizacijom. Ovako bi bilo i u „Pioniru“, to su uslovi koje, nažalost, ne možemo da promenimo. Što se tiče uslova, klizanja i temperatura, isto bi bilo i tamo“, rekao je Bojić, „Shvatam igrače i trenere, rukovodstvo Partizana, koji su bili u hali. Niko nije srećan kada vidi da neko nekoga pljuje, ili vređa na najgori način. To rade navijači i Zvezde i Partizana, i jedni i drugo to rade. To je teško iskoreniti, tu ne pomažu ni kazne. Partizan je zbog toga plaćao i drakonske kazne u Evroligi. Mi ćemo teško doći u situaciji kao u NBA ligi, da dolaze mame i tate sa decom. U Srbiji je drugačije, i u Evropi je drugačije“.

Uprkos tome što ističe da su se navijači nesportski ponašali, pljuvali trenera Partizana Vladimira Jovanovića, a pogodili flašom Svetislava Pešića, Bojić ističe da ne planira sada nikakve kazne.

Mene kritikuju da izuzetno puno kažnjavam, ali su to kazne koje jedino imaju svhru ako pozitivno deluju na one koje kažnjavate. Nažalost, nisam video da je tako, svi znate da navijače kazne ne mogu da promene“, istakao je Bojić, „Završilo se verbalnim navijanjem, bacanjem sitnnih predmeta. Sećate se da smo u „Pioniru“ imali probijanje ograde i pad desetine navijača, kada, srećom, nije bilo težih posledica“.

Četvrta utakmica je zbog zauzetosti „Pionira“, zbog Gran Prija odbojkašica, igrana u Železniku, a direktor Superlige ističe da se, što se tiče sledeće sezone, neće drugačije planirati termini odigravanja utakmica plej-ofa.

Svaki klub koji počinje prvenstvo zna koja su pravila. Moraju da obezbede dovoljan broj igrača, licenciranog trenera i sportsku halu koja odgovara propozicijama. Niko ne zna da li će u finalu igrati Borac i Sloga, Partizan i Zvezda, Vojvodina ili ne znam ko. To je obaveza klubova koji igraju u ligi“, naglasio je Bojić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve