Nova vest
Košarka

Utorak, 21.02.2012.

21:53

Vlada Jovanović legenda Partizana

Trener Partizana mt:s Vladimir Jovanović ušao je u istoriju kluba kao prvi trener koji je nakon trofejne debitantske sezone odbranio bar jedan trofej.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Jovanović je prošle sezone osvojio Jadransku ligu, nacionalni šampionat i nacionalni kup, a u narednoj (tekućoj) odbranio bar jedan trofej (Kup Radivoja Koraća).

Međutim, mladi stručnjak ima šansu da postane prava legenda kluba pošto su 'crno-beli' i dalje u igri za još dva pehara (jadranska liga i nacionalni šampionat).

Legendarni Borislav Reba Ćorković je 1976. doneo prvu titulu nacionalnog prvaka u Humsku, ali je Partizan sezonu kasnije stigao “samo” do trećeg mesta u Prvenstvu Jugoslavije i šesnaestine finala kupa.

Ranko Žeravica je 1978. doneo prvi međunarodni trofej u vitrine 'crno-belih', ali ga je sledeće godine na mestu šefa struke zamenio Dušan Ivković koji je kao debitant 1979. osvojio triplu krunu (FIBA kup Radivoja Koraća, nacionalni šampionat i kup).

'Crno-beli' su godinu dana kasnije zaustavljeni u četvrtfinalu kupa, na šestom mestu Kupa evropskih šampiona i četvrtom u šampionatu Jugoslavije.

Duško Vujošević je kao debitant 1987. osvojio nacionalno prvenstvo. Godinu dana kasnije Partizan je stao u polufinalu Kupa evropskih šampiona, finalu nacionalnog prvenstva i polufinalu kupa.

Željko Obradović je u trenerskom debiju 1992. sa 'crno-belima' poharao Evropu, osvojio je Kup evropskih šampiona, prvenstvo i kup Jugoslavije.

Sezonu kasnije sankcije UN su sprečile Partizan u odbrani titule evropskog prvaka, dok su u nacionalnim okvirima stigli do finala plej-ofa i kupa.

Borislav Džaković je 1995. osvojio duplu krunu, ali ga je tokom sledeće sezone zamenio Ranko Žeravica, koji je odbranio oba trofeja.

Miroslav Nikolić je 1997. bio šampion SRJ sa Partizanom, ali tokom sledeće sezone ga je na klupi 'crno-belih' zamenio Milovan Kime Bogojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve