Nova vest
Košarka

Subota, 18.02.2012.

10:37

“Žućkova levica” ponovo u Srbiji

Čuveni trofej „Žućkove levice“ koji se od 1972. do 2002. godine dodeljivao pobedniku međunarodnog takmičenja Kupa Radivoja Koraća nalazi se u Srbiji.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Trofej koji je za tri decenije postojanja od srpskih klubova osvajao samo Partizan 1978, 1979, i 1989. godine, a od timova sa prostora bivše SFRJ zagrevačka Lokomotiva i Jugoplastika, od sledeće godine biće dodeljivan pobedniku nacionalnog Kupa.

Tako je realizovana ideja Košarkaškog saveza Srbije koju su podržali čelnici FIBA Evrope prilikom posete Beogradu prošle godine. Obostrana želja je bila da „Žućkova levica“ nastavi svoj život kroz srpski Kup. Originalna verzija pehara biće vraćena u muzej FIBA Evropa, a replika, koja će uskoro biti izrađena, prvi put će biti dodeljena na finalnom truniru Kupa Radivoja Koraća sledeće godine u Kragujevcu. Grandiozni pehar biće ubuduće prelaznog karaktera, dok će pobednik manju verziju Žućkovog trofeja dobijati u trajno vlasiništvo.

Na inicijativu tadašnjeg generalnog sekretara Vilijama Džuounsa, FIBA je 1971. godine u Žućkovu čast pokrenula najmasovnije košarkaško takmičenje u Evropi Kup Radivoja Koraća. Za 30 godina postojanja 18 klubova je osvajalo „Žućkovu Levicu“. Najuspešniji je bio italijanski Kantu koji je trijumfovao četiri puta, a radovali su se Real, Barselona, PAOK, Aris, Milano, Rijeti, Verona, Alba, Huventud, Limož, Roma, Efes Pilsen Po Ortez, Unikaha i Nansi. Veoma blizu osvajanja trofeja bili su OKK Beograd 1972. godine, Crvena zvezda 1984. i 1998, i Hemofarm 2001. godine, koji su poraženi u finalu.

Realizacijom te ideje, biće ispunjena želja Košarkaskog saveza Srbije da srpski klubovi, posle deset godina, ponovo dobiju priliku da vredan trofej „Žućkove levice“ donesu u svoje vitrine i da se i na taj način čuva uspomena na velikana naše košarke Radivoja Koraća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve