Nova vest
Košarka

Nedelja, 25.12.2011.

12:51

Počinje NBA, prvog dana 3 derbija

Posle više od šest meseci čekanja ponovo ćemo moći da uživamo u najboljoj košarci na svetu, u NBA ligi.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Nova, zbog "lokauta" skraćena sezone počinje danas, a na programu je nekoliko spektakularnih mečeva.

Očekuju nas dueli Niksa i Seltiksa, potom repriza prošlosezonskog finala između Meveriksa i Hita, a onda i duel Brajanta i Rouza u meču Lejkersa i Bulsa.

Prvo će na parket "Medison Skver Gardena" Njujork Niksi i Boston Seltiksi odgovoriti na pitanje ko će biti glavni konkurent Majami Hitu i Čikago Bulsima u Istočnoj konferenciji.

Niksi su doživeli nekoliko velikih promena u timu tokom predsezone. Centarsku liniju pojačao je prošlosezonski šampion Tajson Čendler, ali je najveća promena na poziciji plejmejkera. Umesto ostajača prstena iz 2004. Čonsija Bilapsa, koji je morao da ode zbog mesta u seleri kepu, stigao je iskusni Beron Dejvis. Međutim, on neće debitovati u MSG-u zbog povrede.

Sa druge strane, Seltiksi nisu mnogo menjali roster, kičma tima su i dalje veterani Pol Pirs, Kevin Garnet, Rej Alen i sjajni plej Radžon Rondo. Ipak, Boston će biti veoma oslabljen u Njujorku pošto zbog povrede pete neće igrati kapiten Pol Pirs. Umesto njega, starter će verovatno biti naš internacionalac Aleksandar Saša Pavlović. Zbog operacije srca Džef Grin će propustiti kompletnu sezonu, ali su Seltiksi pronašli zamenu i doveli Mikaela Pjetrusa.

Potom ćemo već na staratu sezone gledati reprizu prošlosezonskog finala u kojem su nakon velike borbe Dalas Meveriksi savladali Majami Hit.

Tim iz Teksasa je ove sezone bez centra Čendlera, ali je krilnu liniju pojačao iskusni Lamar Odom. Dalas su napustili još Džej Džej Barea i Peđa Stojaković koji je završio karijeru. Sa druge strane, Hit nije takođe dovodio neko zvučno pojačanje, pa ćemo ponovo gledati iste snage na parketu. U Majami su stigli samo Šejn Batije i Edi Kari što će mnogo značiti pre svega odbrani tima Erika Spoelstre.

A onda, možda i poslastica dana Los Anđeles Lejkersa i Čikago Bulsa, okršaj dva vanserijska superstara. Najboljeg košarkaša planete poslednje decenije Kobija Brajanta, i čoveka od koga se očekuje da nasledi Majkla Džordana u Bulsima, prošlosezonskog MVP-ja Derika Rouza.

Brajant u meč ulazi nedovoljno spreman posle povrede zgloba desne ruke pre nekoliko dana u predsezoni, dok mu je na pameti i brakorazvodna parnica koju je pokrenula njegova dugogodišnja supruga. Lejkersi u sezonu ulaze sa samo jednom velikom promenom, bez Lamara Odoma, što je veoma iznerviralo "crnu mambu".

Na premijeri takođe neće biti centra Andrjua Bajnama koji će da odrati meč suspenzije zbog grubog faula u plejofu prošle sezone. Sa druge strane, Rouz je u Bulsima dobio ono što mu je trebalo, podršku na bekovskoj liniji u vidu osvajača prstena Ripa Hamiltona. Tako uz Luola Denga, Karlosa Buzera i Joakima Nou, Bulsi imaju verovano najkompletniji tim u ligi. Videćemo da li mogu dalje od finala konferencije.

Ali, to neće biti sve u NBA prvog dana jer zbog skraćene sezone na programu su još dva duela. Prvo je na programu još jedan derbi, Oklahoma Siti Tandera i Orlando Medžika. I dok je Tander sa proverenim snagama dočekao sezonu u kojoj želi dalje od finala Zapada, predvođen naravno prvim strelcem lige Kevinom Durentom, Orlando je tokom predsezone bio fokusiran na ostanak Dvajta Hauarda.

Želeli su ga mnogi timovi, među njima i Lejkersi, ali je Supermen ostao u Medžiku. Ipak, bez neophodnih pojačanja tim sa Floride teško da može da ugrozi glavne rivale na Istoku, pa ukoliko rezultati izostanu Hauard bi prvom sledećom prilikom mogao da promeni sredinu. Duel sa Tanderom je idealna šansa da Medžik pokaže koliko može u duelu sa najboljim timovima lige.

Veče, tačnije noć, će zatvoriti okršaj Golden Stejt Voriorsa i Los Anđeles Klipers. Već prvog dana moći ćemo da se uverimo da li Klipersi mogu da postanu bar broj 1 u Los Anđelesu. Blejk Grifin je dobio sjajnu podršku u vidu najboljeg asistenta lige Krisa Pola i iskusnog Čonsija Bilapsa.

NBA, otvaranje sezone:
18.00h Njujork Niks – Boston Seltiks
20.30h Dalas Meveriks – Majami Hit
23.00h Los Anđeles Lejkers – Čikago Buls
02.00h Oklahoma Siti Tander – Orlando Medžik
05.00h Golden Stejt Voriors – Los Anđeles Klipers

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve