Nova vest
Košarka

Četvrtak, 22.09.2011.

10:11

Paspalj: „Sami sebe rušimo“

Legendarni košarkaš Žarko Paspalj rekao je da našim mladim igračima ne treba stavljati teret rezultata koje su ostvarivale generacije pre njih.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Srpska reprezentacija je tek završenom Evropskom prvenstvu u Litvaniji zauzela osmo mesto i samim tim nije izborila plasman na Olimpijske igre u Londonu i naredni šampionat, čiji domaćin će biti Slovenija, a Paspalj se u razgovoru za „Večernje novosti“ osvrnuo i na to.

Generalno, mislim da nije u redu da se stalno oslanjamo na prošla vremena i da tako ovim momcima stavljamo teret na leđa. To su bile druge države. Jedno su želje i optimizam“, rekao je Paspalj, „Evidentno je da naši momci nisu izašli iz dobrih sezona, kao što je to bilo na Evropskom prvenstvu 2009. Takođe, nismo bili kompletni. Raković i Raduljica, s kojima bi značajno dobili pod košem, odbili su poziv. Veličković nije putovao zbog povrede, da bi se kasnije povredili Tepić i Rašić. Imali smo idealnu priliku protiv Rusa, koje bismo pre šampionata poželeli, ali nismo je iskoristili. To je realnost“.

Naš tim će zato plasman na Šampionat ’Starog kontinenta’ 2013. godine tražiti kroz kvalifikacije.

Dovoljno je vremena ispred nas da konačno postavimo sistem u našoj celokupnoj košarci, koji se na kraju ogleda i kroz nacionalni tim. Imali smo priliku da, posle uspeha iz druge polovine devedesetih i s početka ove decenije, i to uradimo, kao što je to učinila odbojka. I svaka joj čast. Mi smo je, evidentno, propustili“, naglasio je Paspalj.

Na pitanje zašto je to tako bilo, Paspalj je odgovorio:

Jer su svi gledali svoje lične interese. „Ovi“ se svađaju sa „onima“, a oni drugi sa trećima. Zato smo i ušli u veliki problem, ali koji nije nerešiv. Nije teško pogledati kako to rade odbojkaši“.

Za razliku od seniorskog sastava, koji je imao uspone i padove, mlađe kategorije su svakog leta među najboljima u Evrope, ali kada uđu u seniorske vode ne ponove igre kakve su imali do tada.

O tome upravo pričam. Mora da postoji sistem, kako da tu decu uvedemo u seniorske klubove i nacionalni tim, kroz rad, takmičenja, da radimo sa trenerima. Odavno smo, ne samo ja, pričali da nam nije potrebna Jadranska liga, ali mi smo u nju ušli zbog nekih manjih interesa. Nju navodim kao jedan primer, a ima ih još. Dakle, moramo da baratamo argumentima, da kažemo da li su nam potrebne nove snage. Nije lako vreme za našu košarku, ali bilo kakva svađa, teške reči, sigurno joj neće pomoći. Naprotiv“, rekao je Paspalj, ali je dodao da postoji i nešto pozitivno u celoj priči, „Otkad je došao na čelo Saveza, Đilas je uradio veliki posao, doveo inteligentne ljude, ali ne možete nešto što se urušavalo godinama, da obnovite preko noći. Treba vremena, strpljenja, volje, entuzijazma“.

Paspalj se osvrnuo i na potez FIBA Evropa da na Evropskom prvenstvu učestvuju 24 ekipe.

Potpuno kriminalan sistem, a sve zbog toga da se Italija ubaci na Evropsko prvenstvo. Sada se desilo da je NBA ’lokaut’ i da je predolimpijska godina, pa su igrali igrači iz najjače lige na svetu, ali ubeđen sam da većina njih neće doputovati u Sloveniju. FIBA Evropa mora da smanji broj učesnika, jer Evropa nema kvalitet za 24 učsnika. Iskreno, osim Španije ništa novo nisam video u Litvaniji“, naglasio je Paspalj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve