Nova vest
Košarka

Utorak, 09.08.2011.

21:21

Srbija preokretom do Adeko kupa!

Košarkaši Srbije osvojili su turnir „Adeko kupa EX YU“ u Ljubljani pobedom protiv selekcije Hrvatske 80:71 (18:21, 20:18, 15:21, 27:11).

Izvor: AY JT

Autor:AY JT

Default images

Ovo je bila treća pobeda u tri meča za našu reprezentaciju. Srbija je prethodno savladala Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Prethodno je Slovenija u borbi za treće mesto pobedila BiH, dok je Crna Gora slavila protiv Makedonije u utakmici za peto mesto. Turnir timova sa prostora bivše Jugoslavije organizovan je u sklopu priprema za učešće na EP, od 31.08.-18.09. u Litvaniji.

Najefikasniji u pobedi Srbije bio je Duško Savanović sa 17 poena, tri skoka i dve asistencije. Kapiten Nenad Krstić postigao je 16 poena, uz osam skokova, a Milenko Tepić je imao učinak od 12 poena, pet skokova i jedne asistencije.

Hrvatsku je predvodio Bojan Bogdanović sa 17 poena i dva skoka, dok je Ante Tomić uz 13 poena imao čak 14 skokova.

Naš tim je nesigurno ušao u utakmicu, a iako, srećom, Hrvati nisu bili mnogo bolji, poveli su sa 4:0 preko Tomasa i Baraća. Prve poene za Srbiju postigao je kapiten Nenad Krstić na isteku drugog minuta, pošto je bio precizan sa slobodnih bacanja. Potom su usledili novi promašaji srpskih igrača, što su Hrvati iskoristili da povedu sa 7:2, pre nego što je Uroš Tripković postigao trojku na isteku četvrtog minuta.

Uzvratio je Popović, da bi u narednom napadu našeg tima, Teodosić samo jednom bio precizan sa penala da bi potom Krstić polaganjem i Tripković sa slobodnih bacanja doneli izjednačenje. Ipak, Popović je odmah doveo Hrvatsku u novo vođstvo, ali je Krstić ponovo bio odličan sa distance za 11:11.

Srbija je do prvog vođstva na utakmici došla u sedmom minutu pošto je posle faula Drejpera, Milan Mačvan pogodio oba slobodna bacanja, da bi već u narednom napadu učinio isto, samo što ga je faulirao Markota. Kosta Perović je imao odličnu blokadu u sledećem napadu nad Tomićem, samo što je sudija dosudio poen za Hrvatsku pošto je lopta bila u silaznoj putanji.

Naš tim imao je nekoliko brzopletih napada , što su Hrvati iskoristili i preko Markote, Bogdanovića i poveli sa 21:15. Seriju hrvatskog tima prekinuo je Perović efektnim zakucavanjem, a izborio je i slobodno bacanje, koje je pogodio za 21:18.

Na samom početku druge četvrtine, izjednačenje Srbiji trojkom je doneo Aleksandar Rašić, da bi naš tim poveo sa 22:21 pošto je Perović posle faula Zorića pogodio jedno slobodno bacanje. Bogdanović je ponovo doneo preokret, ali je Srbija ponovo došla do vođstva preko Stefana Markovića i Duška Savanovića za 27:23.

Ponovo je usledio pad u igri našeg tima što je dovelo do novih izgubljenih lopti i faulova pa se već u petom minutu izašlo iz bonusa pa su Hrvati napravili novu seriju, za vođstvo od 28:27, koju je prekinuo Marković. Već u narednom napadu odličnu priliku imao je i Savanović, ali ga je faulom u tome sprečio Žorić.

Savanović je oba puta bio precizan, a on, Tepić i Krstić su uspeli da održe naš tim u vođstvu u narednim minutima, ali je Simon na 30 sekundi pre kraja četvrtine doneo Hrvatskoj preokret za 39:38, a taj rezultat je ostao i pred odlazak na veliki odmor.

Hrvati su odmah posle odmora napravili seriju od 5:0 preko Tomasa i Baraća, a prekinuo ju je tek u četvrtom minutu Tripković, da bi u sledećem napadu Savanović zakucavanjem smanjio na 44:42. U timu Srbije se u nastavku istakao upravo Savanović, koji je u šestom minutu doneo izjednačenje – 46:46.

U timu Hrvata potom nastavlja da briljira Barać, koji je preko slobodnog bacanja i šuta za dva poena doveo svoj tim do prednosti od 49:46. Srbija se potom snalazi u dva vezana napada, a Tepić postiže pogodak za 49:48.

Iako se to rezultatski ne bi primetilo, igra Srbije je u ovim trenucima značajno popustila. Bogdanović postiže novi pogodak za Hrvate, da bi potom i Markota ubacio dva slobodna bacanja za 53:48.

Marković, koji je pred kraj zamenio Teodosića, vrsnom trojkom donekle izvlači stvar, ali Hrvati nastavljaju da igraju brzo i efikasno i stižu do 57:51. Marković nastavlja sa dobrim igrama i ubacuje za 57:53, ali posle jednog pogođenog slobodnog bacanja Tomića i efikasnog napada Drejpera, tim Srbije treću četvrtinu završava uz deficit od sedam poena.

Na početku poslednje četvrtine Teodosić asistira Tepiću za 60:55, da bi posle pogodaka Bogdanovića i Mačvana bilo 62:57.

Tada Srbija staje, a Hrvati pogocima Krunoslava i Bogdanovića dolaze do velike prednosti od 67:57.

Naši košarkaši u pravom trenutku dižu tempo i uz nekoliko fantastičnih brzih akcija ulaze u seriju. Uz dva pogotka razigranog Tepića, kojem niko nije mogao da priđe, pogodak i slobodno bacanje Krstića, Srbija stiže do 67:64, posle čega Vranković traži tajm-aut.

Nakon tajm-auta igra dolazi do usijanja, a nakon nekoliko neuspelih napada na obe strane, Tepić ponovo poentira i Srbija dolazi na samo poen zaostatka, da bi posle nove nategnute akcije Krstić završio pokušaj Teodosića doveo Srbiju u vođstvo 67:68.

I u novom napadu Srbija koristi pometnju u redovima Hrvatske odbrane i Krstić ponovo postiže pogodak za odličnu seriju Srbije od 13-0 i 67:70.

Dva minuta pred kraj Krunoslav prekida post Hrvata i ubacuje koš za 69:70, ali Krstić potom dobija dva slobodna bacanja, da bi Srbija minut i po pred kraj imala 69:72 i napad, u kojem Savanović postiže trojku na još jednu majstorsku asistenciju Teodosića.

Do kraja meča Hrvati nisu mogli ništa da urade genijalnom Teodosiću, koji novom trojkom donosi Srbiji 71:78, a Rašić uz dva slobodna bacanja postavlja konačni rezultat 80:71.

Srbija: Teodosić 4 (6as), Tepić 12 (5sk), Rašić 5 (4as), Marković 10, Tripković 6, Kešelj, Krstić 16 (8sk), Perović 4, Mačvan 6, Savanović 17, Marjanović, Milosavljević.

Hrvatska: Tomić 13 (14sk), Popović 5, Bogdanović 17, Stipčević, Tomas 7, Drejper 4 (5as), Simon 10, Markota 4, Žorić, Andrić, Rudež, Barać 11.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

240 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve