Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 11.07.2011.

14:22

Valančijunas MVP, Cvetković u Top 5

Kao što je i bilo očekivano, najkorisniji igrač (MVP) Svetskog juniorskog prvenstva u košarci bio je centar Litvanije Jonas Valančijunas.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Peti pik ovogodišnjeg NBA drafta je dominirao tokom kompletnog takmičenja u Letoniji, a briljirao je i u finalu protiv Srbije sa 36 poena i osam skokova.

U prvu petokru U-19 SP izabran je i plejmejker Srbije Aleksandar Cvetković, bekovsku liniju čine Rus Dmitri Kuljagin i Australijanac Hju Grinvud, dok je krilo Džeremi Lamb iz SAD-a.

Valančijunas je na devet utakmica u Letoniji prosečno ostvarivao “dabl-dabl“ sa 23 poena i 13.9 skokova. U čak sedam mečeva imao je dvocifren broj poena i skokova, samo je protiv Kanada u grupnoj fazi, nebotnom meču za Litvaniju, i finalu protiv Srbije imao manje od 10 skokova.

Međutim, u finalu je košgeterski bio najviše raspoložen sa 36 poena, oborivši rekord iz duela sa Sjedinjenim Američkim Državama kojima je u drugoj fazi takmičenja ubacio 30 poena. Ipak, protiv SAD-a je za dva šutirao 55%, a protiv Srbije fenomenalnih 72.2%. Međutim, ni to nije bilo njegovo najbolje veče (procentualno) jer je protiv Rusa promašio samo dva od 10 šuteva.

Najviše skokova imao je u četvrtfinalu protiv Poljske, čak 24 uz 25 poena. Zanimljivo je da je samo jednom šutirao trojku na SP, protiv Kanade i pogodio ju je. Taj meč mu je bio najlošiji, ali odigrao je samo 14 minuta i završio ga pre vremena zbog pet faulova.

Cvetković je bio najbolji igrač Srbije, posebno je briljirao u grupnim fazama, a prosečno je postizao 14.4 poena, uz 3.8 skokova i 2.7 asistencije po meču.

Najbolji meč odigrao je protiv Egipta kojem je ubacio 24 poena, po 20 je dao Kini i SAD-u, sve u prvoj fazi. Protiv Kineza je imao i 6 asistencija, a taj učinak je ponovio i protiv Kanade u meču kojim je Srbija obezbedila četvrtfinale.

Selekcija Rusije osvojila je bronzu, ali će “zbornaja“ ostati upamćena po nečemu drugom. Naime, Rusi su u četvrtfinalu eliminisali SAD i tako sprečili Amerikance da nastave svetsku dominaciju u mlađim kategorijama.

Njihov najbolji igrač bio je bek Kuljagin koji je prosečno postizao 15.9 poena, uz 4.8 skokova i 2.2 asistencije. Do nokaut faze je bio prosečan sa maksimalno 19 poena protiv Australije, ali je eksplodirao kada je bio najpotrebnije, protiv SAD jeimao “dabl-dabl“ sa 21 poenom i 13 skokova, dok je u borbi za medalju dominirao protiv Argentine sa 24 poena, osam skokova i četiri asistencije.

Drugi bek šuter prvenstva je Australijanac Grinvud sa prosečno 17.1 poenom, 4 skoka i 2.6 asistencija. I on je najbolji bio u nokaut fazi i brobi za plasman, 25 poena ubacio je Srbiji, 21 Hrvatskoj, a 26 SAD-u, ali su slavili samo protiv “vatrenih“ i to ubedljivo (90:63).

Sa obzirom da nisu osvojili zlato, očigledno je da su Amerikanci podbacili, ali s obzirom da su zauzeli tek peto mesto, onda se može reći da su totalno razočarali.

Najsvetlija tačka bio je krilni centar Lamb sa 16. 2 poena, 4.3 skokova i 2 asistencija po meču. Član univerziteta Konektikat je najbolji bio protiv Litavnije u drugoj grupnoj fazi kada je postigao čak 35 poena, a naviše je razočarao protiv Srbije u prvoj fazi sa samo 8 uz 7 skokova, te u poslednjem meču u bprbi za plasman protiv Asutralije kada je postigao samo dva koša šutiravši katastrofalnih 2/14 za dva i 0/2 tri.

Juniorsko Svetsko prvenstvo, Letonija 2011:
Plej: Aleksandar Cvetković (Srbija)
Bek: Dmitri Kuljagin (Rusija)
Bek: Hju Grinvud (Australija)
Krilo: Džeremi Lamb (SAD)
MPV i centar: Jonas Valančijunas (Litvanija)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve