Nova vest
Košarka

Subota, 25.06.2011.

17:55

NBA Draft: Na koga obratiti pažnju?

NBA Draft 2011. je prema američkim košarkaškim stručnjacima ostao uskraćen za izuzetne talente, pa svi sa nestrpljenjem očekuju sledeći.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Očekuje se da Draft 2012. godine bude jedan od najboljih u bližoj istoriji, pa su mnoge ekipe napravile dosta trejdova kako bi obezbedile što više dobrih “pozicija“ na spomenutom.

Međutim, sledeća godina je daleko, pa pogledajmo šta Amerikanci misle na koga bi sledeće sezone trebalo da obratimo pažnju.



NBA Draft 2011, prvih 20 pikova:

1. Kajri Irving (SAD), plejmejker, Klivlend Kavalirs, Djuk univerzitet
2. Derik Vilijams (SAD), nisko krilo, Minesota Timbervulvs, Arizona
3. Enes Kanter (Turska), centar, Juta Džez (od Netsa), Kentaki
4. Tristan Tompson (Kanada), nisko/visoko krilo, Klivlend Kavalirs, Teksas
5. Jonas Valančijunas (Litvanija), centar, Toronto Raptors, Lijetuvos Ritas
6. Jan Veseli (Češka), nisko krilo, Vašington Vizards, Partizan
7. Bizmek Bijombo (DR Kongo), centar Šarlot Bobkets (od Sakramenta), Fuenlabrada
8. Brendon Najt (SAD), plejmejker, Detroit Pistons, Kentaki
9. Kemba Voker (SAD), plej/bek, Šarlot Bobkets, Konektikat
10. Džimer Fredet (SAD), bek, Sakramento Kings (dok Milvokija), Brigam Jang
11. Klej Tompson (SAD), bek/nisko krilo, Golden Stejt Voriors, Vašington Stejt
12. Alek Barks (SAD), bek/plej, Juta Džez, Kolorado
13. Merkif Moris (SAD), krilni centar, Finiks Sans, Kanzas
14. Markus Moris (SAD), krilni centra, Hjuston Rokets, Kanzas
15. Kavi Leonard (SAD), nisko krilo, San Antonio Spars (od Indijane), San Diejgo Stejt
16. Nikola Vučević (Crna Gora), krilni centar, Filadelfija 76ers, Univerzitet Južna Kalifornija
17. Iman Šumpert (SAD), plej, Njujork Niks, Džordžija Tek
18. Kris Singlton (SAD), krilni centar, Vašington Vizards (od Atlante), Florida Stejt
19. Tobijas Heris (SAD), krilni centar, Milvoki Baks (trejd sa Šarlotom, od Nju Orlenasa preko Portlanda), Tenesi
20. Donatas Motiejunas (Litvanija), krilni centar, Hjuston Rokets (trejd sa Minesotom, od Memfisa preko Jute), Beneton Trevizo

Pozicija plejmejkera:

Najbolji: Kajri Irving (1. pik Kavalirsi)
prvi pratilac: Brendon Najt (8. pik Pistonsi)
“spavač”: Darijus Moris (41. pik Lejkers)

Logično, najbolji među plejmejkerima je prvi pik Drafta Kajri Irving za koga stručnjaci kažu da ima svu neophodnu veštinu da bude sjajan plejmejker koji bi trebalo da postane kamen temeljac igre Klivlend Kavalirsa.



Mnogo bolji plasman očekivan je za Brendona Rajta, ali je on na veliko iznenađenje završio tek kao osmi pik kojeg su “pokupili” Detroit Pistonsi. Tim iz “Motor sitija” pokušava da ponovo izgradi tim pa bi na Rajtu mogao da bude veliki pritisak da on bude taj koji će da nasledi Čonsija Bilapsa.

Iz senke bi mogao da eksplodira Darijus Moris koji je završio u svom rodnom gradu među Lejkersima kao pik druge runde. Odlikuje ga dobra mešavina solidne građe, šuta i pregleda igre što bi moglo da mu donese poziciju startera u novoj eri “Jezeraša” bez Fila Džeksona.

Pozicija šutera:

Najbolji: Klej Tompson (11. pik Voriors)
Prvi pratilac: Alek Barks (12. pik Džez)
"spavač": Maršon Bruks (25. pik Nets)

Za Kleja Tompsona kažu da je šuter iz “stare škole”, visok, sjajne tehnike i odličnog pasa, daleko od konkurencije. Predviđa mu se sjajna karijere među Voriorsima.



Alek Barks je prototip igrača na poziciji 2 u današnjoj NBA ligi. Sjajnih atletskih sposobnosti i odličnih skakačkih mogućnosti.

Iz pozadine će da deluje Maršon Bruks. Verovatno najboji šuter među ovom trojicom, pa mu za vrhunsku karijeru među Netsima preporučuju samo da popravi svoj stav i da neće imati problema.

Pozicija niskog krila

Najbolji: Derik Vilijams (2. pik Timbervulvs)
Prvi pratilac: Kavi Leonard (15. pik Spars)
"spavač": Jan Veseli (6. pik Vizards)

Ova pozicija je najinteresantnija navijačima Partizana. Kao šesti pik na Draftu izabran je ljubimac “grobara” Jan Veseli, a iako je završio vrlo “visoko”, Amerikanci smatraju da bi dva imena trebalo da budu u centru pažnje pre sjajnog Čeha. Ipak, Veseli bi trebalo da ima dosta prostora i solidnu minutažu u Vizardsima, mada se ne očekuje da će dobijati previše lopti pored Džona Vola, Rašarda Luisa i Džavejla Mekgija.

Zbog toga, prvo ime među igračima na poziciji 3 sa ovogodišnjeg drafta trebalo bi da bude Derik Vilijams. On bi mogao da bude među najboljim rukijima ali i jedan od najbojih igrača lige u budućnosti, ali samo ukoliko Timbervulvsi budu znali da ga iskoriste i oslobode mu prostora na toj poziciji.



San Antonio Sparsi očekuju mnogo od Kavija Leonarda kojeg su dobili u trejdu sa Indijana Pejsersima. Veseli je u kategoriji igrača koji bi mogli da uspeju iz “senke” pre svega što niko u SAD ne veruje u njega, pre svega jer je malo Evropljana uspelo da se dokaže.

Pozicija krilnog centra:

Najbolji: Bizmek Bijombo (7. pik Bobkets)
Prvi pratilac: Tristan Tompson (4. pik Kavalirs)
"spavač": Kenet Feried (22. pik Nagets)

Koliko je “potcenjen” protekli Draft bio govori i podatak da su američkim medijima najinteresantniji bili “Kazanova potez” Jana Veselog te neobična imena igrača koji su završili među prvih desetak pikova.

Jedno od tih imena je i Bizmek Bijombo iz Konga od koga se očekuje da bude jedan od najboljih defanzivnih igrača mežu krilnim centrima u ligi. Svi se slažu da je očajan u napadu, ali je najlakše razviti mladog skakača. Videćemo šta mogu sa njim da naprave Džordanovi Bobketsi.



Kavalirsi su sve iznenadili kada su za mesta broj četiri “pokupili” Tristana Tompsona. Mnogi misli da je on pre svega dobro izreklamiran ali da bi ipak mogao da bude solidan igrač, a definitivno će imati minutažu u očajnom timu iz Ohaja.

Ovaj draft je definitivno najmanje ponudio kada su u pitanju krilni centri, a na kao trećeg “najboljeg” trebalo bi da se obrati pažnja na Keneta Farieda koji je veoma pokretljiv igrač te mnogo bolji strelac od atletski sposobnijeg Bijomba.

Pozicija centra

Najbolji: Enes Kanter (3. pik Džez)
Prvi pratilac: Jonas Valančijunas (5. pik Reptors)
"spavač": Džeremi Tajler (39. pik Voriors)

Godinama u nazad NBA timovi najviše problema imaju sa klaisčnim “peticama“. Trenutno Dvajt Hauard nema konkurenciju, pa su se Amerikanci ove godine okrenuliu evropskim talentima, poučeni istorijom sjajnih centara sa “starog kontinenta“.

Visoki igrači sve teže dolaze do izražaja pored fizički sve dominantnijih niskih košarkaša. Ove godine najviše se očekuje od Turčina Enesa Kantera kojeg odlikuju visina i masa štu će mu biti glavni aduti u godinama koje dolaze. Njega je pokupila Juta Džez koja ima dobro iskustvo sa njegovim zemljakom Memetom Okurom.



U NBA i dalje pamte Arvidasa Sabonisa. a njegovog naslednika pokušaće da nađu u Jonasu Valančijunasu koji je odličan skakač i poenter iz reketa. Reptorsi će pokušati da sa njim i Andreom Barnjanijem stvore udarni evropski tandem u NBA ligi.

“Crna ovca” među “peticama” ovde je Džeremi Tajler kojeg su Voriorsi pokupili u drugoj rundi. Tim iz Oklenda je mnogo rizikovao sa momkom koji je dve sezone igrao van SAD-a, u Makabi Haifi i Japanu. Videćemo da li će im se ovo kockanje ispatiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve