Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 13.06.2011.

04:46

Dalas prvi put šampion!

Košarkaši Dalas Meveriksa osvojili su prvu titulu šampiona NBA lige pošto su u finalnoj seriji dobili favorizovani Majami Hit sa 4-2 u pobedama.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Mevsi su konačnu pobedu ostvarili u šestom meču u Majamiju sa 105:95 (32:27, 21:24, 28:21, 24:23), pa je Peđa Stojaković stigao do šampionskog prstena iako nije igrao na meču.

Džejson Teri je predvodio Dalas sa 27 poena, Dirk Novicki je loše šutirao ali ostvario “dabl-dabl“ sa 21 poenom i 11 skokova. Džejms je sa 21 poenom bio najefikasniji u Hitu koji je očajno igrao.

Suma sumarum - Mevsi su se na idealan način osvetili Majamiju za poaz u finalu iz 2006. godine kada su oni poveli u seriji. LeBron Džejms je svoju agoniju bez prstena produžio na bar još godinu dana. Do titule su konačno stigla još tri veterana - Džejson Kid (38), Stojaković (34) i Teri (33) koji sad ne mora da skida tetovažu koju je uradio na početku sezone.

Majami je vodio tokom prvog poluvremena, ali je u finišu Dalas preuzeo kontrolu, stigao do +2 pred odmor (53:51) i do samog kraja održavao prednost.

Hit je očajno izgledao u napadu tokom celog meča. Domaći igrači su delovali smušeno, podlegli su pritisku, početnički gubili lopte, pravili faulove u napadu, a tu nisu pomogli ni individualni pokušaji Dvejna Vejda i LeBrona Džejmsa.

Majami je imao čak tri puta više slobodnih bacanja, ali je očajno izvodio “penale“ (20/33), dok je Dalas imao odličan šut za tri poena (11/26). Mevsi su maksimalno koristili pritisak koji je mučio rivala, pogađali bitne šuteve, a verovatno je ključna bila pomoć “klupe“ koja je ubacila čak 43 poena (Majamijeva 20).



Taj učinak došao je posle fenomenalne igre Džejsona Terija koji je sa 27 poena (11/16 iz igre), tri skoka, te po dve asistencije i ukradene lopte bio najbolji igrač ovog meča i ključ pobede Mevsa.

"Džet" je većinu poena (19) postigao u prvom poluvremenu i samo zahvaljujući njemu Dalas je bio u igri, s obzirom da je Novicki u prva dva perioda postigao samo tri poena uz očajan šut iz igre (1/11).

U nastavku je proradio i Dirkenštajn, po običaju u poslednjoj četvrtini, te je stigao do 21 poena (9/27 iz igre) uz 11 skokova (sve u odbrani). 15 poena i 5 asistencija imao je Hose Huan Barea (7/12 iz igre), dok je Šon Merion imao 12 poena i 8 skokova. Dišon Stivenson je postigao devet, zahvaljujući tri pogođene trojke iz pet pokušaja. Peđa Stojaković nije izlazio na parket.

Pritisak je uništio Hit, a pre svih LeBrona Džejmsa od koga su svi očekivali da donese pobedu Majamiju. LBJ jeste bio najefikasniji u timu sa 21 poenom (9/15 iz igre), uz 4 skoka i 6 asistencija, ali je izgubio 6 lopti i delovao nemoćno u trenucima kada je Majami morao da postiže koševe da bi se vratio u igru.

Ništa bolji nije bio ni Dvejn Vejd sa 17 poena (6/16), 8 skokova i 6 asistencija, Kris Boš je bio u senci tokom celog meča ali je stigao do 19 poena uz sjajan šuz 7/9, te 8 skokova. Mario Čalmers imao je 18 poena (2/7 tri) i 7 asistencija, dok je rezervista Udonis Hezlem postigao 11 poena uz 9 skokova.

Novicki MVP finalne serije

Fenomenalni Nemac Dirk Novicki (32) je ostvario svoj san, postao je NBA šampion, a osvojio je i "Bil Rasel" trofej za najkorisnijeg igrača (MVP) finalne serije.

U finalnoj seriji prosečno je igrao 40.3 minuta, postizao 26 poena, ima 9.7 skokova, 2 asistencije uz šut iz igre 41%. Posebno je briljirao u poslednjim četvrtinama kada je preuzimao odgovornost i vraćao Mevse u igru i pored visokog vođstva Hita, posebno u mečevima četiri i pet.

Na iznenađenje svih Novicki se nije radovao po zacršetku meča, odmah je otišao u svlačionicu, da se sam isplače.

“Mogao sam da osetim suze kako naviru. Morao sam da se oporavim. Mi smo svetski šampioni, zvuči neverovatno“, rekao je posle slavlja Novicki koji je priznao da je plakao kao beba kada se Nemačka 2008. Kvalifikovala za Olimpijske igre, prvi put u njegovoj karijeri.

“Bilo je čudno. U prvom poluvremenu sam imao nekoliko dobrih situacija. Ne mogu da objasnim. Imao sam nekoliko šuteva za tri sa vrha, otvoren šut iz kornera, nekoliko 'fejdavej' situacija sa jedne noge koje obično pogodim. Mislim da je ovo pobeda za timsku košarku. Pobeda zato što smo igrali kao tim na oba dela terena, delili loptu, pritiskali je. Srećan sam“, rekao je Dirk Novicki koji je u karijeti 10 puta bio "All Star" igrač, te MVP regularnog dela sezone (2007).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve