Nova vest
Košarka

Sreda, 08.06.2011.

19:59

Partizanova deseta titula u nizu!

Košarkaši Partizana pobedli su Hemofarm i u trećoj utakmici finalne serije i osvojili desetu uzastopnu titulu državnog prvaka, 18. u klupskoj istoriji.

Izvor:

Autor:

Default images

Partizan je slavio rezultatom 86:69 (14:14, 23:16, 28:21, 21:18) a najbolji na ovoj utakmici bili su Kurits Džerels sa 24 i Jan Veseli sa 18 postignutih poena.

Partizan je osvojio petu titulu igrajući u finalu protiv Hemofarma. Od sredine druge četvrtine "crno-beli" su kontrolisali rezultat i dominantnom igrom došli do trećeg trofeja ove sezone.

Posle devet titula koje je osvojio Duško Vujošević, njegov naslednik Vlade Jovanović osvojio je prvu.

Partizan je desetom titulom u nizu izjednačio rekord Crvene zvezde koja je od 1946. do 1955. godine deset puta zaredom bila prvak Jugoslavije.

Preko deset vezanih titula ima Real, koji ima neveoravatn niz od čak 19 osvojenih titula u nizu (1961-1980) i "ponos Izraela" Makabi koji 23 puta zaredom bio prvak Izralela u prediodu od 1970. do 1992. godine.

Pored Džerelsa, koji je proglašen za najboljeg igrača finalne serije, i Veselog dvocifren broj poena ubacio je i Milosavljević. Kod gostiju je najbolji bio Mladen Jeremić sa 18 poena, Ivan Maraš je postigao 17, dok je Milivoje Božović imao dabl-dabl učinak - 13 poena i 10 skokova.

Na samom početku meča Veseli je pokušao da postigne prve poene, ali je fauliran, a zatim je Gist promašio trojku. Jeremić postiže prve poene na utakmici. Partizan ni posle trećeg napada ne uspeva da postigne koš, Kecman je bio neprecizan.

Maraš poenima sa penala donosi gostima +4, a Džavai pod košem postiže prve poene za „crno-bele“. Jeremić prvom trojkom na utakmici donosi pet poena prednsoti u prvim minutima meča. Partizan nastavlja da dolazi do poena igrom u reketu, a Džerels šutem sa distance donosi prvo izjednačenje na meču – 7:7.

„Crno-beli“ su prvih sedam minuta pet puta bili nerpecizni van linije 6.75m. Poenima Pavkovića posle izgubljene lopte Džerelsa Hemofarm je na +4, a onda posle skoka u napadu i trojke Božovića trener Jovanović traži tajm-aut.

Minut odmora dobro je došao igračima Partizana, pa je Džerels pogodio prvu trojku na meču, a u sledeća dva napada atraktivnim zakucavanjem Džavaija i posle još jedne izgubljene lopte Vršana i poena Džerelsa iz kontre, Partizan (serijom 7:0) dolazi do drugog izjednačenja jedanaes sekundi pre kraja prve četvrtine- 14:14.

Gosti su u prvoj četvtini imali čak 13 skokova (sedam u napadu), Partizan devet.

Sa dva zakucavanja u svom stilu i jednim „običnim“ šutem Jan Veseli postiže prvih šest poena za Partizan u drugoj četvrtni. Hemofarm igra konfuzno u napadu u prvih pet minuta, ali zahvaljujući nedovoljnoj preciznosti košarakaša Partizana rezultatski ostaje „u igri“. Posle trojke Gista „crno-beli“ sredinom četvrtine vode sa 27:20. Seriju domaćina prekida svojom drugom trojkom Božovića.

Partizan se raspucao, pa i Milosavljević pogađa svoju prvu trojku. Nekoliko izgubljenih lopti na obe strane, ali Partizan prvi put dolazi do dvocifrene prednosti.

Poenima Maraša posle dodavanja Jeremića, Hemofram odlazi na 15-minutni odmor sa sedam poena zaostatka – 37:30.

Posle prvog poluvremena najefikasniji u Partizanu je Džerels sa 10 poena, Veseli je ubacio osam. Kod gostiju po osam poena postigla su trojica košarkaša Božović (7 skokova), Jeremeić i Maraš.

U drugom poluvremenu posle zakucavanja Veselog Partizan je stekao rekordnih +16, 52:36 u četvrtom minutu treće četvrtine. Seriju „crno-belih“ 15:6 kreirali su Kurtis Džerels i Jan Veseli. Posle dva pogođna slobodna bacanja Raška Katića, a zatim posle novog zakucavanja, ovoga puta Milosavljevića, Partizan je imao +20.

Sjajnu seriju Partizana u trećoj četvrtini prekinuo je sa četiri poena Maraš. I Gist je uspeo da atraktivnim zakucavanjem postigne poene. Poenima Pavkovića i trojkom Anđušiča gosti su uspeli da smanje prednost Partizan na +14, pa je na kraju treće deonice bilo 65:51.

Posle tri četvrtine Partizan je imao odličan procenat šuta za dva poena 16/23 (70%)i čak16 asistencija.

Partizan je i u poslednjoj četvrtini rutinski održavao visoku rezultatsku prednost, koja se kretala između 15 i 20 poena razlike. Posle trojke izuzetno raspoloženog veselog koji je odigrao svoju poslednju utakmicu u dresu Partizna devetostruki šampioni su imali +18 četiri minuta pre kraja utakmice.

I Jaramaz je dobio priliku u poslednjim minutima i odmah se „zahvalio“ treneru Jovanoviću pogođenom trojkom. Na drugoj strani Bojan Krstović je vezao četiri poena. Sjajnog Čeha je tri minuta pre kraja meča cela Hala Pionir pozdravila skandiranjem i ovacijima, a zatim ga je trener Jovanović vratio u igru sa klupe.

Veseli je posle samo nekoliko sekundi posle dodavanja Džerelsa ponovo fenomenalno zakucao loptu u koš. Do kraja utakmice priliku su dobili i juniori Bogdanović i Bešović.

Zbog Jana Veselog ovo utakmicu su uživo pratili i generlani menadžeri dva NBA tima, Kevino O'Konor iz Jute i Brajan Kolanđelo iz Toronta. Češki košarkaš je po završetku utakmice dobio od navijača Partizana i plaketu u znak zahvalnosti.

Partizan mt:s: Džerels 24 (4as), Kecman 5 (7as), Jaramaz 3, Lučić 2 (4sk), Milosavljević 10, Bogdanović, Katić 7(5sk), Džavai 8 (4sk), Bešović 2, Božić, Gist 7(8sk, 5as), Veseli 18 (5sk).
Hemofarm: Pavković 8, Lambić, Božović 13 (10sk), Krstović 8, Šutalo 2, Savović, Borisov, Knežević, Petrović, Jeremić 18, Maraš 17 (4sk), Anđušić 5.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve