Nova vest
Košarka

Četvrtak, 31.03.2011.

22:32

EL: PAO, Makabi i Sijena na F4!

Košarkaši Panatinaikosa, Makabija i Sijene obezbedili su plasman na završni turnir Evrolige već posle četvrtih mečeva u četvrtfinalnim serijama.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Na duelu Valensija - Real Madrid igraće se majstorica pošto je tim Svetislava Pešića pobedio Madriđane sa 81:72 i izjednačio na 2-2.

Sva tri tima koja su prošla na fajnal for izgubili su prve mečeve u serijama, ali su dobili naredna tri. U derbiju četvrtfinala PAO je pobedio Barselonu u Atini sa 78:67, pa prvak Evrope tako neće braniti trofej na svom parketu.

Najubedljiviji prolaz ostvario je Makabi koji je i u drugom meču u Tel Avivu deklasirao Kahu Laboral (99:77). Još jedan sjajan meč odigrala je Sijena koja je posle debakla u prvoj utakmici nanela tri veoma ubedljiva poraza Olimpijakosu. U četvrtom meču bilo je 88:76 za tim Simonea Pjaniđanija.

Tako smo posle četiri meča dobili jedn polufinalni par. Za plasman u finale Evrolige u Barseloni će igrati Panatinaikos protiv Sijene. Sa druge strane, Makabi čeka pobednika duela u Madridu. Završni turnir Evrolige biće održan od 6. do 8. maja u Barseloni.

Od srpskih igrača najbolji je ponovo bio Marko Jarić iako je odigrao daleko slabije od prethodnog duela. Jarić je od 12 postignutih poena devet postigao u poslednjih deset minuta kada se lomio rezultat. Jarić je dakle za 22 minuta imao 12 poena (4-6 za dva, 1-6 za tri, 1-2 penali), tri skoka, jednu ukradenu loptu i dve asistencije. Milovan Raković odigrao je samo devet i po minuta i za to vreme je postigao dva poena.

Sa druge strane, roviti Miloš Teodosić odigrao je skoro 22 minuta, postigao deset poena, ali sve sa penala (10-11). Marko Kešelj nije ulazio u igru, a Zoran Erceg je takođe samo sa pebala pogađao (0-3 iz igre, 4-4 penali).

Milan Mačvan je za Makabi odigrao skoro 11 minuta postigavši dva poena (1-4). U sastavu Kaha Laborala nije bilo povređenog Bjelice i Muslija.

Veoma dobar bio je Duško Savanović koji je protiv Reala imao učinak od 12 poena (4-10 iz igre, 3-4 penali), po dva skoka i ukradene lopte i jednu asistenciju. Novica Veličković igrao je za real čak 16 i po minuta i za to vreme je zabeležio 4 poena (2-4 iz igre), pet skokova i po jednu asistenciju i ukradenu loptu. Na meču u dvorani OAKA Milenko Tepić je bio neprimetan za skoro osam minuta, a Kosta Perović nije ni ulazio u sastavu Barse.

PAO - Barselona 78:67 (3-1)

Utakmica u dvorani OAKa počela je sa puno faulova na obe strane i sa nekoliko diskutabilnih sudijskih odluka. Već posle dva minuta dva faula zaradio je najbolji igrač domaćina Dimitris Dijamantidis, a posle nepunih pet minuta Barselona je izašla iz bonusa. PAO je duel otvorio raspoloženo, poveo je 6:0, ali ih je rani izlazak Dijamantidisa i povreda Nikolasa (skočni zglob) poremetila. Barsa je uspela da se vrati i izjednači u jednom trenutku, ali je PAO posle deset minuta imao plus četiri (16:12) i čak 12 slobodnih bacanja.

Početkom druge deonice zbog dva faula Dijamantidisa priliku je dobio i Milenko Tepić, ali je nije iskoristio (promašena trojka i polaganje, izgubljena lopta). Na drugoj strani razigrao se odlični Fran Vaskez (šest poena), pa je Barsa preuzela vođstvo (24:20). Obradović je tada vratio Dijamantidisa u igru, PAO je napravio seriju 5-0 i vratio prednost, ali se u finišu prvog dela probudio Navaro koji je postigao pet vezanih poena (31:31). Na poluvremenu je domaćin imao poen viška posle minijature Carcarisa i poena Lorbeka na drugoj strani (34:33).

Iako duel nije odlučen u trećoj četvrtini, upravo u tom periodu tim Željka Obradovića je napravio ključnu prednost. PAO je nošen sjajnom podrškom navijača krenuo u drugih 20 minuta sa mnogo više energije, a u finišu treće deonice je imao i najvećih plus devet.

Poslednju priliku da se vrati u meč Barsa je propustila već na startu poslednje deonice kada je Lorbek trojom smanjio na 56:50. Međutim, u naredna tri minuta PAO je napravio seriju 7-0, došao je prvi put do dvocifrene prednosti (63:50), i za prvaka Evrope više nije bilo povratka.

Nik Kalates postigao je 12 poena za domaćina, po 11 su ubacili Focis i Dijamantidis, a po deset Sato i Vujukas. Kod gostiju, Vaskez je postigao 14, a Anderson 13.

Makabi – Kaha Laboral 99:77 (3-1)

Makabi i Kaha Laboral su četvrtu utakmici počeli veoma slično kao i treću. Tim Dejvida Blata bio je veoma efikasan, ali je i ekipa Duška Ivanovića uspevala da isprati taj ritam. Rezultat toga bilo je samo dva poena prednosti Izraelaca posle deset minuta (25:23).

Međutim, za razliku od trećeg duela kada su potpuno pali u drugoj deonici, košarkaši iz Španije su ovoga puta nastavili sa veoma dobrom igrom, pa je Dejvid Blat u 13. minutu morao da zatraži tajm-aut pri vođstvu gostiju 36:31. Obe ekipe su do poluvremena nastavile da igraju fantastično u napadu, pa je na poluvremenu španski tim imao poen viška (52:51).

Bilo je međutim jasno da će gosti morati da zaigraju znatno bolje u odbrani u nastavku jer je teško u Tel Avivu ispratiti Makabi bez tog segmenta igre. Ekipa Dejvida Blata nastavila je i u drugom poluvremenu da rešeta koša protivnika, šut Kahe Laboral je na drugoj strani stao, pa je Makabi pred odlučujući deonicu imao čak 17 razlike (79:62). Već tada je bilo jasno da će domaćin na završni turnir u Barsu, a u poslednjih deset minuta igralo se u karnevalskoj atmosferi.

Sjajni Džeremi Pargo postigao je 26 poena za Izraelce, dok je Gaj Pnini ubacio četiri manje. Kahu Laboral je predvodio Mirza Teletović sa 17 poena. Oleson je postigao 13, a Uertas 12.

Sijena – Olimpijakos 88:76 (3-1)

Tim Simonea Pjaniđanija je četvrtu utakmicu počeo svestan da će, ukoliko izgubi, teško do trijumfa u Pireju. Sijena je igrala raznovrsnije i bolje od Olimpijakosa i nakon deset minuta je već imala dvocifrenu prednost (29:18).

U drugoj četvrtini domaćin je još više pojačao, imao je u jednom trenutku i plus 15 (42:27), a na poluvremenu je bilo 50:36 što znači da je Sijena dala devet poena više za jedno poluvreme nego za celu prvu utakmicu u Pireju.

Imao je Olimpijakos u drugom poluvremenu nekoliko prilika da se potpuno vrati u meč i preokrene rezultat, ali je svaki put pravio velike greške. Tim dušana Ivakovića je u 28. minutu posle najboljeg perioda na utakmici napravio seriju 8-0 i od minus 13 smanjio na minus pet nakon pet slobodnih bacanja koje je pogodio Teodosić (63:58).

Sijena je u poslednju deonicu ušla sa plus sedam (68:61), a novu priliku Grci su imali u 32. minutu. Gordon je ponovo smanjio na minus pet, a u narednom napadu Olimpijakos je imao dva napada da dodatno priđe. Promašili su Nesterović i Mavrokefalidis, a onda je stvar u svoje ruke uzeo Marko Jarić. Srpski košarkaš je u prethodnih 30 minuta u napadu odigrao veoma slabo, ali je ipak pokazao svoju veličinu i iskustvo kada je trebalo. Vezao je pet poena (dvojka i trojka), i Sijena je ponovo imala plus deset (73:63). U nastavku, Olimpijakos je postajao sve nervozniji, Sijena sve organizovanija, pa se nije više postavljalo pitanje ko će pobediti.

Sjajan u domaćem sastavu bio je Malik Herston sa 25 poena i sedam skokova, i upravo tu je napravljena ključna prevaga jer Džamont Gordon nikako nije mogao da ga čuva. Pore Herstona odličan je bio i Lavrinović sa 19 poena, dok su u sastavu Olimpijakosa Burusis i Gordon postigli po 16 poena.

Valensija – Real Madrid 81:72 (2-2)

Na utakmici u Valensiji jedino iznenađenje u prvih 20 minuta bilo je što je Novica Veličković dobio veliku minutažu koju je iskoristio. Igrao je 12 i po minuta u prvom delu i bio je sasvim solidan postigavši četiri poena bez promašaja. Na drugoj strani Savanović je za četiri minuta više ubacio poen više.

U prvih 20 minuta timovi su se smenjivali u vođstvu, a prednost je pred start nastavka imala Valensija (40:38) koju je u tom periodu predvodio Omar Kuk sa 10 poena.

Drugo poluvreme Real je počeo serijom 8-0 (46:40), pa se činilo da će ponovo napraviti nedostižnu prednost kao u trećoj utakmici. Međutim, Valensija ove godine ima previše dobru priču da bi izgubila na taj način. Pešić je pustio svoje izabranike, nije želeo da traži tajm-aut, a Valensija je uzvratila udarac u poslednja tri minuta trećeg i na početku poslednjeg perioda kada je i odlučen pobednik. Domaćin je igrao kao u transu i u odbrani i u napadu, pa je posle serije 14-0 od minus šest došao do plus osam (63:55).

Real se do kraja od toga nije oproavio, pa će o pobedniku ove serije odlučivati majstorica u Madridu. Bivši plej Crvene zvezde Omar Kuk je bio najbolji kod Valensije sa 16 poena, 5 krađa i 7 asistencija. Pored Savanovića, po 12 poena ubacili su i De Kolo i Javtokas. U sastavu Reala Tomić je postigao 20, a Taker 14 poena.

Majstorica u MAdridu na programu je naredne srede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve