Nova vest
Košarka

Nedelja, 20.02.2011.

13:40

Tanjević završio trenersku karijeru

Jedan od najvećih košarkaških stručnjaka sa prostora bivše Jugoslavije, Bogdan Tanjević odlučio je da završi trenersku karijeru.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Tanjević je prošle sedmice napustio mesto selektora reprezentacije Turske i, kako je potvrdio za “Dnevni avaz”, posle četiri decenije stavio tačku na trenersku karijeru.

“Kad vidim da je moj kolega Den Piterson, posle više od dve decenije pauze, ponovo preuzeo Milano, računajte da se i ja za nekih 25 godina od danas vratim na klupu”, bila je prva reakcija Tanjevića.

“U principu, zaustavio sam se, jer moram stati. Ne bi valjalo da forsiram nešto za šta više nemam snage. Uz reprezentaciju Turske ću biti kao stariji brat, neka vrsta koordinatora svih selekcija koji će biti sa strane, kad zatreba savet”.

Boša je prošlog marta zbog zdravstvenih problema operisan i još se oporavlja. Sportski angažman, osim savetničke funkcije u Turskoj, nastavlja i kao direktor italijanskog Evroligaša Lotomatike iz Rima u kojoj je sa mesta trenera morao da smeni svog prijatelja Matea Boničolija.

“Ne znam da mi je nekad bilo teže, ne samo da je bio šok zbog toga što je reč o mom prijatelju, nego što sam ekstremni protivnik smene trenera u toku sezone. Ali, dotakli smo dno i nešto smo morali da uradimo. Na kraju, sporazumno smo se razišli”.

I pored toga, Boša ne sumnja da će njegov projekt, a to je forsiranje mladih igrača, dati rezultat u Lotomatici.

“Za glavnog trenera doveli smo Slovenca Sašu Filipovskog, koji će, siguran sam, od ovih talenata napraviti pravu ekipu,” istakao je Tanjević.

Tvorac najtrofejnije generacije sarajevske Bosne, koju je 1979. doveo do titule prvaka Evrope, biće član turske delegacije na završnici Evrobasketa u Litvaniji krajem avgusta.

Tanjević je selektor Turske postao u maju 2004. Pod njegovim vođstvom selekcija je u septembru prošle godine postigla najveći uspeh u istoriji, a to je titula vicešampiona na Svetskom prvenstvu koje je održano upravo u Turskoj.

Boša je bio prvak Evrope sa Italijom (1999), dok je sa bivšom Jugoslavijom 1981. osvojio evropsko srebro. Osim Bosne, od klubova je vodio Kazertu, Trst, Milano i Virtus Bolonju (Italija), Limož i Asvel (Francuska), Budućnost (Crna Gora) i Fenerbahče Ulker (Turska).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve