Nova vest
Košarka

Subota, 12.02.2011.

20:25

Partizan osvojio 12. Kup!

Košarkaši Partizana odbranili su Kup Radivoja Koraća pošto su u finalu u Železniku pobedili FMP sa 77:73.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Partizanu je to 12. trofej u nacionalnom Kupu, dok je FMP propustio priliku da osvoji peti.

U veoma nervoznoj i lošoj utakmici u Železniku, Partizan je stigao do četvrtog uzastopnog Kupa, a treneru Partizana Vladimiru Jovanoviću to je prvi trofej u ulozi prvog trenera ekipe.

Najefikasniji u timu Partizana bio je Kurtis Džerels sa 20 poena, dok je Džejms Gist postigao 13 uz osam skokova i čak sedam blokada pa je proglašen najkorisnijim igračem finala. Jan Veseli koji je poenima u završnici odlučio o pobedniku, postigao je sedam poena i devet skokova.

U ekipi FMP-a Mile Ilić bio je najefikasniji sa 17 poena, Vuk Radivojević postigao je 16, a Filip Čović 15 peona.

Partizan je otvorio finale poenima Veselog, ali je onda usledila furiozna serija FMP-a i sredinom prve deonice bilo je 18:3. Vuk Radivojević predvodio je tim iz beogradskog predgrađa, ne samo poenima već i tempom.

Veoma nervozan meč dodatno je unervozio kapiten Partizana Petar Božić koji je zbog nepotrebnih prigovora dobio tehničku grešku.

Do kraja prve četvrtine Partizan je uspeo koliko-toliko da se konsoliduje, pa je posle prvih deset minuta FMP vodio rezultatom 22:12.

Činilo se da će Partizan već početkom druge deonice uspeti dodatno da se približi, ali FMP je dobro pročitao igru ’crno-belih’, Gist je potpuno zatvoren, a Džerels je pored devet postignutih poena imao očajan šut iz igre (3-10 u jednom trenutku).

Na drugoj strani i FMP je uz dosta problema postizao poene, ali je uspevao da održi dvocifrenu prednost stečenu u prvom kvartalu najviše zahvaljujući Čoviću i Radivojeviću.

Ipak, 23 sekunde pred poluvreme Kurtis Džerels je postigao trojku kojom je Partizan uspeo da priđe na jednocifreni minus (38:29), a tim rezultatom je i završena prva polovina utakmice.

Start drugog poluvremena doneo je mnogo angažovaniju igru Partizana. Džerels je, iako je dosta grešio, nastavio sa dosta dobrom igrom u napadu, a nakon trojke Kecmana ’crno-beli’ su prišli na samo pet poena minusa – 43:38.

Međutim, na drugoj strani Radivojević je trojkom vratio FMP-u prednost, a onda je usledila nova gužva. Ovoga puta glavni akter je bio Čeh Jan Veseli koji je napravio nameran faul nad Radivojevićem.

FMP je to iskoristio, ponovo je došao do dvocfrene razlike (53:40), ali je Partizan agresivnom odbranom i trojkom Milosavljevića u poslednjim trenucima treće četvrtine smanjio na samo minus šest (57:51).

Bilo je jasno da je trojka Milosavljevića u finišu treće deonice puno značila Partizanu, a to je potvrđeno već početkom odlučujuće četvrtine. FMP je izgubio svežinu, na drugoj strani Petar Božić je pogodio jednu trojku, a poenima Milosavljevića u 33. minutu Partizan je poveo prvi put posle prvog minuta (60:59).

Iako je delovalo da je Partizan tada prelomio utakmicu, FMP se nije predao, uzvratio je preko Mileta Ilića i Vuka Radivojevića, i četiri minuta pre kraja FMP je imao plus tri (65:62).

Ipak, usledio je period rastrzane igre ne obe strane, a tavku situaciju bolje je iskoristio Partizan koji je dva minuta i deset sekundi pre kraja došao do najvećih plus tri (70:67). Uzvratio je FMP sa tri slobodna bacanja (jedno Radivojević i dva Ilić) i minut pre kraja ponovo je bilo nerešeno (70:70).

Džejms Gist pogodio je dva slobodna bacanja, a na drugoj strani dve ključna akcije FMP-a nije iskoristio Vuk Radivojević. Na drugoj strani, posle promašene trojke Kecmana lopta se odbila do Veselog koji je zakucao i tako 28 sekundi pre kraja zakucao za 74:70.

Do kraja utakmice Čović je trojkom vratio kakvu-takvu nadu FMP-u, ali Veseli je ipak pogodio dva slobodna bacanja i tako otklonio svaku dilemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

224 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve