Nova vest
Košarka

Utorak, 04.01.2011.

18:34

Grupa G: Sijena, Real i Efes

Košarkaši Partizana mt:s će u svom petom uzastopnom učešću u Top 16 fazi Evrolige igrati protiv Montepaski Sijene, Real Madrida i Efes Pilsena.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

"Arena" će ponovo ugostiti najbolje evropske ekipe, a navijači "crno-belih" moći će da gledaju i neke svoje bivše ljubimce - Novicu Veličkovića, Boa Mekejleba, Lorensa Robertsa.

Grupa G je verovatno najjača u ovosezonskom izdanju Top 16, sva tri Partizanova rivala su nepobediva na svom parketu, a Mekejleb i Efesov Rakočević su među najboljim pojedincima regularnog dela sezone.

Top 16 faza, raspored kola:
1. kolo - 19/20. januar: Real Madrid - Partizan
2. kolo
- 26/27. januar: Partizan - Efes Pilsen
3. kolo
- 2/3. februar: Partizan - Montepaski
4. kolo
- 16/17. februar: Montepaski - Partizan
5. kolo
- 23/24. februar: Partizan - Real Madrid
6. kolo
-2/3. mart: Efes Pilsen - Partizan

Montepaski je na papiru glavni favorit u grupi G jer se u Top 16 fazu plasirao sa drugim najboljim skorom u Evroligi (8/2). Tim iz Sijene je bio perfektan na svom terenu pa je sa osam trijumfa osvojio grupu C ispred Fenerbahčea, Barselone i Lijetuvos Ritasa.

Iako je ouči sezone promenio skoro kompletan roster, Montepaski je verovatno jači nego ikada. Italijanski tim je karakterističan po brzom kretanju lopte, odbrani visokog ritma i sa pokretljivim centrima koji neretko šutiraju sa spoljnih pozicija.

Montepaski je lider Evrolige po ukradenim loptam (10.9 po meču), kao i najmanjem broju primljenih poena po meču (66.1), dok je treći u šutu za tri poena (37.9%).

Ključni igrač tim je prošlosezonski plej Partizana Bo Lester Mekejleb sa 15.5 poena i 2.7 asistencije po meču, a najveću podršku ima u litvanskim veteranima Kšištofu Lavrinoviču (12.8 p, 6sk) i Rimantasu Kaukenasu (12.9p). Italijanski tim je poslednji put igrao na F4 pre tri godine u Madridu.

Real Madrid je tim sa najviše pobeda u evropskoj košarci, ima sjajan tim, iskusnog trenera, nekoliko talentovanih igrača koji su velika podrška iskusnim zvezdama. "Kraljevski klub" ipak nije briljirao u grupnoj fazi gde je imao četiri poraza pa je bio drugi u grupi iza Olimpijakosa, a ispred Unikahe i Rome.

Najveća snaga Reala je centarska linija, visoki agresivni igrači iz Madrida su prvi skakači Evrolige sa 41.6 skokova po meču, od čega u napadu prosečno imaju 14.9 uhvaćenih lopti.

Kao Sijena, i Real je nepobediv na svom parketu pa će naravno tu tražiti šansu za treći uzatopni plasman u četvrtfinale. Sedam košarkaša Reala po meču ima najmanje šest poena, što ih čini najnepredvidljivijim timom u grupi.

Serhio Ljulj je prvi strelac ekipe sa 12.2 poena po meč, dok veteran Felipe Rejes ima 9.9 poena i 5.1 skokova po utakmici, a u ključnim trenucima meča upravo njih dvojica preuzimaju odgovornost.

Iako je standardan učesnih Top 16 faze i redovno među favoritima, Efes Pilsen od 2006. godine nije igrao u četvrtfinalu. U regularnom delu sezone Efes je bio treći u grupi D sa polovičnim uspehom, bio je ispred Valensije koja je takođe imala po pet pobeda i poraza, a ispred su bili PAO i Olimpija.

Turci su treći tim u ovoj grupi koji je bio perfektan na svom parketu, u “Sinan Erdem domu“, ali je i jedini koji nije slavio u gostima. Igrači Efesa su najbolji trojkaši u ligi sa 39% uspešnosti iza linije 6.75m. Čak četiri igrača iz rotacije imaju šut iz igre preko 40%, a pored velikih opcija u napadu, turski tim igra vrlo snažnu odbranu.

Prvi košgeteri ekipe su Igor Rakočević sa 15.8 poena po meču i Kerem Tunčeri sa 10.3 poena, dok centarsku liniju predvodi iskusni evroligaš Nikola Vujčić sa 6.2 poena po utakmici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve