Nova vest
Košarka

Sreda, 15.12.2010.

21:04

Pobeda Partizana, Gist heroj!

Košarkaši Partizana pobedili su poljski Prokom u hali “Pionir” sa 61:59 u meču devetog kola grupe A Evrolige i tako su zabeležili peti trijumf.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Koš odluke postigao je Džejms Gist, koji je na sekundu do kraja uhvatio loptu posle odbitka i položio je u koš.

Najefikasniji u ‘crno-belom’ taboru bio je Raško Katić sa 14 poena (7sk.), Jan Veseli ubacio je 11 (6sk.), a Gist 10 (7sk.). Danijel Juing i Ratko Varda predvodili su goste sa po 15 poena. Ukoliko Makabi savlada Himki, ‘crno-beli’ će sigurno proći u Top16 fazu.

Početak utakmice obeležila je čvrsta igra u odbrani, a odličan je bio Katić, koji je ubacio 6 poena. Varda je trojkom ‘probio led’ za goste, ali bekovska linija Prokoma bila je neprecizna sa distance i Partizan je posle spektakularnog ‘alej-upa’ Džerelsa i Gista poveo sa 11:5.

‘Crno-beli’ igrali su vroma agresivno u odbrani, nisu dozvoljavali saradnju spoljne i centarske linije, pa se u igri Prokom sve uglavnom svodilo na teške šuteve preko ruke.

Partizan je to iskoristio i na kraju prve deonice bilo je 15:8 za domaći tim.

Gosti su se privikli na vrelu atmosferu u “Pioniru” i to je rezultiralo boljim šutem iz daljine. Proradio je Videnov, koji je ubacio dve trojke, a posle njegovog pogotka sa distance Prokom je došao do prvog vođstva na meču – 21:20.

Poljski tim čestao je menjao načine odbrane, što je donekle otežalo posao ‘crno-belima’, mada su domaći promašili i nekoliko otvorenih šuteva za tri poena.

Partizan je nepreciznost nadoknadio skokovima u napadu (11 u prvom poluvremenu) i velikim brojem rampi, a onda je usledila i prva trojka – mladi Lučić pogodio je iz ugla za prednost ‘crno-belih’ 27:25. Potom je Varda bio polovično precizan sa penala i Partizan je na poluvremenu imao poen viška (27:26).

Ekipa Vlade Jovanovića odlično je počela treću deonicu – pogodili su Džerels i Katić, a posle neverovatnog zakucavanja Veselog domaći su poveli 33:28.

Međutim, poljska ekipa nije odustajala od zonske odbrane, sa kojom su ‘crno-beli’ veoma teško izlazili na kraj. Juing je ubacio četiri poena u nizu, Jagla je postigao trojku, a posle novog koša Juinga sa poluodstojanja Prokom je stvorio tri poena prednosti – 39:36.

Veseli je potom pogodio trojku uz zvuk sirene za kraj napada, ali je Juing u završnici četvrtine pogodio za +2 za Poljake (41:39).

Gosti su u nekoliko navrata imali +3, ali nisu uspevali da dodatno povećaju suficit najviše zbog Partizanovog ofanzivnog skoka. Pri rezultatu 50:47 za Prokom na četiri i po minuta do kraja temperamentni trener Pacesas dobija tehničku grešku, a ‘crno-beli to maksimalno koriste – Kecman pogađa oba bacanja, a Džerels postiže koš posle prodora.

Ušlo se u neizvesnu završnicu, a Kecmane je u svom stilu pogodio uz zvuk sirene za vođstvo Partizana 54:52. Potom je pogodio Gist za +4, ali Gidens i Varda održavali su goste u igri.

Džerels je napravio nekoliko grešaka, a poslednja je mogla skupo da košta ‘crno-bele’ – izgubio je loptu, a Barel je fauliran u kontri na devet sekundi do kraja. Amerikanac je bio hladnokrvan, pogodio oba puta i Partizanu je ostalo devet sekundi za poslednji napad.

Loptu je uzeo Dušan Kecman, krenuo je na prodor i bio udvojen; dodao je Katiću, kojem je lopta izbijena, a zatim je završila u rukama Džejmsa Gista koji polaže loptu u koš za erupciju oduševljenja u “Pioniru” – 61:59.

Prokomu je ostala jedna sekunda, pokušali su Poljaci ‘alej-up’ za Lapetu, ali bezuspešno i Partizan je došao do petog slavlja u ovogodišnjoj Evroligi.

Partizan: Džerels 5 (šut iz igre 2-12), Kecman 8, Klobučar, Jaramaz, Lučić 5, Milosavljević 2 (5 sk.), Katić 14 (7 sk)., Džavai 4 (6 sk.), Božić, Gist 12 ( 4-15 iz igre, 6 sk.), Veseli 11 (4-4 iz igre), Đekić.
Prokom: Gidens 5, Juing 15, Videnov 10, Vilks, Jagla 7 (7 sk), Lapeta, Vitka, Šćotka, Varda 15 (5 sk), Eldridž 1, Barel 6 (6 sk), Hrisanijuk 4

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

166 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve