Nova vest
Košarka

Subota, 11.12.2010.

13:50

Nejsmitova pravila otišla za 4.3M$

Originalna pravila košarke, koje je na dva lista papira napisao Džejms Nejsmit, prodata su na akuciji u Njujorku za 4.3 miliona dolara.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Dokument na kome je ispisano 13 pravila kupili su Dejvid i Suzan But, koji su najavili da će ih pokloniti Univerzitetu Kanzas na kojem je Nejsmit bio trener i sportski direktor.

Novac od akucije uložen u humanitarnu “Nejsmit fondaciju”, koju je osnovao Jan Nejsmit, unuk Džejmsa Nejsmita i koja promoviše sport i pomaže ugroženoj deci širom sveta.

Nejsmit je izjavio da je odluka da se pravila iznesu na aukciju bila “porodična”.

To je ono šta bi dr Nejsmit želeo”, rekao je unuk tvorca košarke.

Specijalista za američka istorijska dokumenta Selbi Kifer, rekao je da Nejsmitova pravila imaju ogromnu istorijsku važnost.

Košarka je čist izum. Ovo je zaista stvaranje, krštenica jednog od najpopularnijih sporotva na svetu. To je sport koji je imao uticaja na sve, od mode, preko patika, do kultura koja na neki način nadmašuje sam sport”, rekao je Kifer.

Džejms Nejsmit je 13 pravila napisao 21. decembra 1891. godine, kao dodatak fizičkoj nastavi u školi “Hrišćanske asocijacije za mlade”.

Nejsmit je preminuo 1939. godine, tri godine nakon što je njegov izum postao zvanični sport na Olimpijskim Igrama u Berlinu 1936. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve