Nova vest
Košarka

Petak, 01.10.2010.

20:02

EL: Hemofarm bez Evrolige

Košarkaši Hemofarma nisu uspeli da plasiraju su se u 3. kolo kvalifikacija za Euroligu, iako su u revanšu, u Vršcu, savladali berlinsku Albu rezultatom 78:73.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Vrščani nisu uspeli da nadoknade minus od šest poena iz prvog meča u kome su poraženi sa 73:67.

Izabranici trenera Željka Lukajića bili su na korak od prolaska u narednu fazu, pošto su samo četiri sekunde pre kraja imali osam poena prednosti (78:70), ali je Džulijus Dženkins trojkom u završnici meča odveo Albu u 3. kolo kvalifikacija.

Alba će u narednoj rundi igrati protiv ekipe Šarlroa, koja je eliminisala Uniks. U prvom meču Šarlroa je slavio na svom terenu rezultatom 75:69, dok je u revanšu pretrpeo prihvatljiv poraz od 75:71.

Tragičar meča ipak je bio Mačvan, koji je promašio dva slobodna bacanja 28 sekundi pre kraja i tako propustio priliku da domaći tim odvede na nedostižnih plus deset. Ulsedio je napad Albe i promašaj Femerlinga, ali i kontroverezna odluka sudijske trojke Hristodulu - Perea - Obradović. Do lopte je posle promašaja došao Božović, ali nije uspeo da je zadrži, pa je završila u autu. Arbitri su, posle konsltacija i gledanja TV snimka, odlučili da nemački tim osam sekundi pre kraja dobije priliku za poslednji napad iz koga je Dženkins pogodio odlučujuću trojku.

Najefikasniji u timu Hemofarma bio je Džerom Džordan sa 16 poena, Milan Mačvan je ubacio 15, dok je Boris Savović dodao 11, uz 6 skokova. Na drugoj strani, u timu Luke Pavićevića, istakli su se Džulijus Dženkins sa 22 poena i Derik Alen sa 12. Marko Marinović je za goste postigao devet poena, dok je Tadija Dragićević dodao pet.

Prvi period igre protekao je u izjednačenoj borbi, pa su gosti posle prvih deset minuta vodili sa dva poena razlike - 21:23. U nastavku domaćin je odigrao mnogo angažovanije, pa su izabranici trenera Lukajića u drugoj četvrtini prvi put na meču došli do željene prednosti koja ih je vodila u 3. kolo kvalifikacija (30:23). Ipak, do kraja prvog poluvremena Alba pravi rezultatski preokret, pa gosti na odmor odlaze sa tri poena viška - 37:40. U trećoj četvrtini Hemofarm se rezultatski vratio u meč, pošto je taj period dobio sa pet poena razlike (18:13), pa je domaći tim u završnicu meča ušao sa dva poena viška - 55:53.

Hemofarm je poslednju deonicu počeo silovito i domaćin brzo dolazi na plus šest. Međutim, Alba je još jednom imala spreman odgovor, pa je usledilo novo izjednačenje. Novi nalet Vrščana dolazi posle kontre Šutala, koji je poentirao uz peti faul Dragićevića, iskoristio dodatno bacanje i tako vratio domaći tim na plus šest (70:64). Dobra odbrana i trojka Abdula Hamida donose devet poena prednosti. Iako je Marinović uzvratio istom merom, vrlo brzo je nova trojka Mačvana donela velikih 10 poena prednosti Hemofarmu – 76:66.

Ipak, Mačvan u završnici, 28 sekundi pre kraja, pri rezultatu 78:70, nije uspeo da realizuje dva bacanja, što je omogućilo igračima Albe da dođu do prilike da smanje prednost Hemofarma. Ulsedio je napad Albe i promašaj Femerlinga. Međutim, lopta u nastavku akcije dolazi do Božović, koji je bio u duelu sa Marinovićem i završava u autu. Sudije na kraju dodeljuju loptu gostima, koji tako dobijaju još jednu šansu da izbore povoljen rezultat. Prvi pokušaj Marinovića izbloklrao je Džordan, ali je lopta ponovo završila u autu. Četiri sekunde pre kraja usledio je novi pokušaj Dženikinsa za tri poena, a Amerikanac, koji je ostao potpuno sam, nije propustio priliku da svoj tim odvede u narednu fazu kvalifikacija.

Hemofarm: Pavković 9, Božović 6, Abdul Hamid 5, Krstović 3, Šutalo 5, Mačvan 15, Savović 11, Borisov 11, Knežević, Džordan 16, Maraš 2, Anđušić 6
Alba: Prajs 2, Dženkins 22, Femerling 8, Marinović 9, Alen 12, Sifert, Dragićević 5, Mekelroj 11, Štajger, Idbihi 4, Tejlor

Rezultati revanš mečeva 2. kola kvalifikacija za Evroligu:
Hamofarm - Alba 78:73 (prvi meč 67:73)
Uniks - Šarlroa 75:71 (69:75)
Asvel - Le Man 71:63 (75:85)
Himki - Budivelnik 74:67 (87:58)

Parovi 3. kola kvalifikacija:
Šarlroa – Alba
Le Man – Himki

Prvi mečevi sun a program 5. oktobra, dok se revanši igraju tri dana kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve