Nova vest
Košarka

Nedelja, 22.08.2010.

22:08

Košarkaši ubedljivi na oproštaju

Košarkaši Srbije pobedom nad selekcijom Kine rezultatom 89:53 (30:22, 17:9, 21:11, 21:11) oprostili su se od srpske publike pred put na SP u Turskoj.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U svojoj poslednjoj proveri pred Mundobasket najbolji u srpskoj reprezentaciji bio je Milan Mačvan sa 20 poena, a posle njega najviše se istakao Milenko Tepić sa 14.

Kod Kineza, najbolji je bio Đianlian Ji sa 20 poena. Srbija će se na Svetskom Prvenstvu u Turskoj, koje traje od 28.8. do 12.9. takmičiti u grupi sa Angolom, Argentinom, Australijom, Nemačkom i Jordanom.

Meč je odigran pred oko 15.000 gledalaca u “Beogradskoj areni”.

Srbija u Tursku putuje 26. avgusta, a prvi meč našu selekciju očekuje dva dana kasnije, sa Angolom.

Selektor Ivković će do tada iz trenutnog sastava morati da precrta dvojicu igrača. Ivković će odluku doneti tek u sredu, pošto bi Svetska košarkaška federacija (FIBA) tada mogla da izrekne eventualne kazne za srpske, ali i grčke košarkaše koji su učestvovali u tuči u prijateljskom meču na Akropolis kupu.

Umesto Nenada Krstića, koji je bio na tribinama, kapitensku traku nosio je Miloš Teodosić.

Srbija je od starta bila u prednosti, tako da pobednik nije dolazio u pitanje. Srbija je već u prvoj četvrtini imala dvocifrenu prednost (28:17), a Kinezi su poslednji put u igri bili pri rezultatu 30:27.

U drugom poluvremenu, najraspoloženiji za igru bio je Milan Mačvan, koji je na kraju bio i najefikasniji igrač susreta.

Pre svega, nismo igrali revijalnu utakmicu, mismo pred našom publikom odigrali angažovano poštujući protivnika. Normalno, probali smo i neke nove stvari, koje nismo imali do sada. Mislim da su se košarkaši svojim odnosom prema igri odužili ovoj vernoj i dobroj košarkaškoj publici”, rekao je Ivković posle meča.

Ivković je dodao da će odluku o konačnom spisku moći da donese tek u sredu kada FIBA bude donela odluku o eventualnom (ne)kažnjavanju košarkaša.

Pre početka utakmice trojica reprezentativca Jugoslavije na prvom Svetskom košarkaškom prvenstvu 1950. godine u Argentini dobila su priznanja Košarkaškog saveza Srbije.

Lajoš Engler, Srdjan Kalember i Borislav Stanković su dobili dresove sadašnjeg nacionalnog tima i to sa brojevima koji su oni nosili na prvoj zvaničnoj utakmici na Svetskom prvenstvu - sa Peruom.

Dresove su im predali njihovi "naslednici": Milenko Tepić je "peticu" uručio Engleru, kapiten Nenad Krstić je majicu sa brojem 12 predao Kalemberu, a Milan Mačvan "petnaesticu" Stankoviću.

Publika u Beogradskoj areni je legende srpske i jugoslovenske košarke pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve