Nova vest
Košarka

Nedelja, 15.08.2010.

22:00

Srbija osvojila 'Adeko kup'

Košarkaška reprezentacija Srbije zabeležila je i sedmu uzastopnu pobedu u pripremnim utakmicama pred Svetsko prvenstvo u Turskoj.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ekipa Dušana Ivkovića osvojila je ’Adeko kup’ u Mariboru pobedivši u trećem kolu domaćina Sloveniju sa 82:73 (15:14, 22:16, 28:17, 17:26).

Srbija je protiv izuzetno motivisanog domaćina podizala razliku sve do sredine poslednje četvrtine kada su Slovenci uspeli da se spuste sa 18 na deset razlike. Tada je Duško Savanović vezao dve trojke, i otklonio sve dileme oko pobednika.

Najefikasniji u timu Srbije bio je Milan Mačvan sa 15 poena, koji je proglašen i za najkorisnijeg igrača turnira, Aleksandar Rašić ubacio je 13, poen manje Duško Savanović, a 11 poena dodao je Nenad Krstić.

Selektor Srbije nije uvrstio u tim za meč protiv Slovenije Novicu Veličkovića i Dragana Milosavljevića, a Miroslav Raduljica i Ivan Paunić nisu ulazili u igru.

Posle osvojenog turnira u Turskoj, gde su pobeđene selekcije Novog Zelanda, Irana i domaćina, ekipa Dušana Ivkovića još jednom je savladala Tursku, da bi u Sloveniji vezala još tri pobede. Redom su ’padali’ Rusija, ponovo Novi Zeland, i na kraju Slovenija.

Domaćin turnira držao je priključak samo u prvoj četvrtini koja je završena rezultatom 15:14 u korist Srbije. Posle 20 minuta bilo je 37:30, a najraspoloženiji igrač srbije u tom periodu ali i na celoj utakmici bio je Milan Mačvan. Košarkaš Hemofarma u prvih 20 minuta postigao je devet poena, a pratili su ga Savanović sa šest i Perović sa sedam.

Početkom trećeg perioda naša selekcija počela je da podiže razliku. Igrali su izabranici Dušana Ivkovića timski i u odbrani i u napadu, pa su pred poslednju deonicu imali velikih 65:47. Poslednjih deset minuta Slovenci su počeli serijom 5-0, kasnije su se približili i na pomenutih minus deset (73:63), ali tada je Duško Savanović pogodio dve trojke za redom, i tri minuta pre kraja otklonio sve dileme oko pobednika.

Sve što su Slovenci u finišu uspeli da urade je da su sa dve trojke beka Finiks Sansa Gorana Dragiča samo ublažili poraz pred svojom publikom.

"Nastavili smo sa dobrom i angažovanom igrom i zasluženo pobedili ovu utakmicu i osvojili turnir. Timski smo bili mnogo bolji od Slovenaca. Igrali smo solidno u odbrani, ali smo im dozvolili previše ofanzivnih skokova i drugih napada. Tri četvrtine smo dobro kontrolisali igru. U poslednjoj deonici, zbog visokog vođstva, došlo je do pada koncentracije, ali naša pobeda ni jednog trenutka nije ugrožena", rekao je posle meča selektor reprezentacije Dušan Ivković.

Reprezentacija Srbije će do starta Svetskog prvenstva, koje počinje 28. avgusta, odigrati još pet kontrolnih mečeva. Naša selekcija će već od utorka učestvovati na Akropolis kupu u Atini zajedno sa Grčkom, Kanadom i Slovenijom.

"U Atini nas očekuju još tri jake utakmice. Zbog velikog broja utakmica u kratkom periodu, igramo sa dosta rotacija, pa su večeras veči teret podneli igrači koji juče protiv Novog Zelenda nisu igrali. Ono što je najvažnije u ovom trenutku je da su nam svi igrači zdravi", dodao je Ivković.

Slovenija – Srbija 73:82 (14:15, 16:22, 17:28, 26:17)

Dvorana: Tabor. Gledalaca: 3.500. Sudije: Mihajlov (Rusija), Petek, Majkič (obojica Slovenija)

Slovenija: Slokar 13 (9 sk), Lakovič 9, S. Udrih, Klobučar 6, Nahbar 17 (4 sk), G. Dragič 9, Jagodnik 2, Zupan 2, Vidmar (6 sk), Brezec 15 (7 sk), Rizvić, Z. Dragić

Srbija: Tepić 6 (7 sk), Paunić, Bjelica 3, Marković 2, Savanović 12 (3 sk), Raduljica, Krstić 12, Perović 10 (3 sk), Mačvan 15 (6 sk), Kešelj 5 (3 sk), Teodosić 5, Rašić 12 (3 as)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve