Nova vest
Košarka

Nedelja, 09.05.2010.

20:00

F4: Partizan sjajan ali četvrti

Košarkaši Partizana izgubili su od CSKA 90:88 posle produžetka pa su i pored fenomenalne igre u Parizu fajnal for završili kao četvrta ekipa u Evropi.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Veći deo veoma zanimljivog meča između srpskog i ruskog šampiona obeležili su šuteri, a u penal završnici koja je pripala Vujoševiću Partizan je zahvaljujući prodoru Mekejleba iznudio produžetak (78:78). 'Crno-beli' su bolje otvorili dodatnih pet minuta, ali su se previše oslonili na šut za tri poena pa je CSKA koševima Lengdona (37 indeks) i Hrijape uspeo da pobedi.

Najefikasniji igrač meča je Tradžan Lengdon sa 32 poena (4/6 za dva, 4/8 za tri), a čak 22 postigao je u prvom poluvremenu. Odlično je odigrao i Hrijapa sa 16 uz šest skokova, dok je Šiškauskas ubacio 13 uz nekoliko bitnih trojki. Roberts je bio najprecizniji kod ’crno-belih’ sa 16 poena (3/5 za tri) i osam skokova ali i šest izgubljenih lopti, dok su Marić i Kecman ubacili po 15. Centar 'crno-belih' imao je i šest skokova. Mekejleb, koji je iznudio produžetak, i Veseli su ubacili po 12, a Rašić deset poena.

Oba tima igrala su rasterećeno pa je viđen veoma visok tempo igre praćen odličnim šutem na obe strane. Poslebno se istakao Tradžan Lengdon koji je u prvom poluvremenu postigao čak 22 poena (3/5 za tri). ’Crno-bele’ su u tom periodu igre predvodili Roberts i Veseli sa poe deset poena, a Amerikanac je imao i sedam skokova. Koliko pritisak utiče na igrača pokazao je i Rašić koji je za tri poena šutirao 2/2, a u polufinalu je pogodio samo jedan od sedam šuteva. Iako su ’crno-beli’ počistili rivala u skoku (21/8), veliki broj izgubljenih lopti (9/3) omogućio je ’armejcima’ konstantno vođstvo.

CSKA je odlično otvorio meč i poveo 10:3, a čim je Partizan uzvratio sa pet poena, usledila je nova serija do 18:8. Moskovljani su preko raspoloženog Lengdona održavali prednost do poslednjih pet minuta prvog poluvremena kada su se raspucali Rašić, Roberts i Kecman i uz raspoloženog Veselog vratili Partizan na 44:42. Ramunas Šiškauskas, koji je do tada bio nezapažen pogađa u poslednjim sekundima svoju drugu trojku i donosi ’armejcima’ 47:42, ali Marić u finišu zakucava pa pred drugo poluvreme smanjuje na tri poena razlike (47:44).

Agresivna igra u odbrani i dobar šut u napadu doneli su Partizanu polovinom treće četvrtine prvo vođstvo na meču od startnih 2:0, bilo je 51:49. U tim trenucima dominirao je Aleks Marić sa šest vezanih poena. U nastavku je usledio preriod nešto slabijeg šuta za oba tima, ali je Partizan iskoristio svoju dominaciju u reketu i postepeno preuzeo kontrolu, mada je rezultatski meč i dalje bio u egalu (62:61).

Usledila je rezultatska klackalica, a šest minuta pre kraja poslednje četvrtine CSKA preuzima kontrolu i stiže do četiri poena prednost (73:69) trojkom Nikite Kurbanova. Naredna tri i po minuta odlične odbrane ali i dosta grešaka oba tima nisu dozvolili poene, sve do kontre ’crno-belih’ i polaganja Rašića 73:71. Roberts je otvorio penal završnicu i pogodivši samo jedno slobodno bacanje smanjio na 73:71, a 26 sekundi pre kraja Šiškauskas je vratio Rusima +3. Oba puta siguran je bio i Marić, a onda i Lengdon (77:74). Partizan je 9.5 sekundi pre kraja krenuo u poslednji napad, ali su Rusi brzo faulirali Mekejleba koji je bio precizan. Vujošević je na tajmautu tražio da se faulira Viktror Hrijapa što je bila prava odluka jer je Rus promašio jedan od dva penala. Šest i po sekundi je ostalo ’crno-belima’, a superbrzi Bo Mekejleb je pretrčao sve igrače CSKA i položio za novi produžetak Partizana na Fajnal foru (78:78).

Za razliku od polufinala sa Olimpijakosom, ’crno-beli’ su sada mnogo bolje otvorili prudužetak i trojkom Kecmana poveli sa 81:78. Usledila je sjajna odbrana ali i nekoliko bezuspešnih napada za srpskog šampiona, pa je Hrijapa sa penala smanjio na 81:79. Partizan se ipak previše oslonio na šut za tri poena, pa su promašaji Kecmana i Božića omogućili da Lengdon trojkom preokrene rezultat. Mekejleb je sa slobodnih bacanja nastavio rezultatsku klackalicu, a posle ishitrenog šuta Lengdona, Božić je vratio trojku i odveo Partizan na 86:82. Lengdon je potpuno preuzeo igru CSKA u svoje ruke u produžetku pa je smanjio zaostatak, a onda je Holden iznudio faul u napadu Mekejleba. Hrijapa se onda iskupljuje za promašaj u finišu meča, jer je košem uz dodatno slobodno ponovo preokrenuo, ali samo na kratko jer potom pogađa i Rašić za 88:87. Dve i po sekunde pre kraja Džej Ar Holden pogađa trojku i donosi pobedu Rusima u fenomenalnom uvodu za finale između Barselone i Olimpijakosa, jer Mekejleb nije uspeo trojkom da donese pobedu Partizanu.

Navijači beogradskog Partizana i moskovskog CSKA imali su danas u Parizu neuobičajenu "razmenu" skandiranja na košarkaškim utakmicama, koja je bila krajnje prijateljska.

Navijači ruske ekipe počeli su iz svog ugla dvorane da skandiraju "Srbija!", a pristalice crno-belih, koje se nalaze u dijametralno suprotnom ćošku, uzvratile su povicima "Rusija". Pristalice dva bivša vojna kluba nisu se tu zaustavili, pošto su "armejci" počeli da skandiraju "Kosovo", na šta su "grobari" zapevali "Kosovo je srce Srbije", a čemu su im se priključili navijači CSKA. Cela ova razmena dobila je aplauz ostalih posetilaca u hali.

Pristalice CSKA jedini su navijači iz Evrope koji na gostovanjima u Beogradu slobodno nose obeležja kluba i kače transparente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

229 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve