Nova vest
Košarka

Četvrtak, 15.04.2010.

12:27

Partizan: 18 godina od Istanbula

U petak 16. aprila navršava se 18 godina od kako je Partizan zapanjio košarkašku Evropu i osvojio titulu prvaka "starog kontinenta", kao autsajder u Istanbulu.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Partizan je bio jedini klub u Kupu šampiona koji je, zbog zsukoba u bivšoj Jugoslaviji, svoje utakmice kao domaćin igrao u inostranstvu, a zatim i činjenice da je tim sa prosekom od 21,7 godina bio najmlađi među gigantima evropske košarke. Na klupi Partizana sedeo je trener - početnik Željko Obradović koji je prethodne sezone završio igračku karijeru.

Malo ko je mogao i da pomisli da će Partizan, čiju igru su nosili Đorđević i Danilović, ostvariti najveći uspeh u istoriji klupske, ali i srpske košarke.

Na početku "nemoguće misije" "crno-beli" su odlučili da svoje utakmice kao domaćini igraju u Fuenlabradi, predgrađu španske prestonice Madrida. Ta odluka je, pokazalo se, bila pun pogodak jer su Španci pružili punu podršku mladom timu. Za uzvrat, imali su priliku da uživaju u sjajnim predstavama Beograđana koji su od starta rušili sve prognoze.

Od 14 utakmica u prvoj fazi takmičenja Partizan je dobio devet i izborio pravo da u mečevima za plasman na Fajnal for igra protiv Knora iz Bolonje (Italija). Posle tri susreta "crno-beli" su bili uspešniji i generacija koju su činili Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Željko Rebrača, Zoran Stevanović, Mlađan Šilobad, Ivo Nakić, Vlada Dragutinović, Nikola Lončar, Slaviša Koprivica i pokojni Dragiša Šarić ušla je u istoriju.



Plasmanom među četiri najbolja evropska tima u Partizanu se, međutim, nisu zadovoljavali. Mnogi su se tada prisećali Obradovićevih reči s početka takmičenja kada je tvrdio da Partizan ima najbolji bekovski par u Evropi (Đorđević, Danilović), i da "ni u kom slučaju neće biti autsajder".

Tako je i bilo. Najpre je 14. aprila, u istanbulskoj dvorani "Abdi Ipekči", u polufinalu savladan Filips iz Milana, a onda dva dana kasnije i španski Huventud. Đorđević i Danilović, potpomognuti saigračima, igrali su "kao u transu" oba meča, a u završnici finalnog usledila je legendarna Đorđevićeva trojka koja je stavila tačku na najneizvesnije finale u istoriji Evrolige.

Na kraju, mora se konstatovati da je glavni "krivac" jedinstvenog podviga bio tadašnji direktor Partizana i verovatno najbolji srpski košarkaš svih vremena Dragan Kićanović, a nemerljivu ulogu imao je i legendarni profesor Aleksandar Nikolić koji je često znao da kaže kako je bio samo pomoćnik Želimiru Željku Obradoviću.

Đorđević: "San koji se ostvario"

Bivši košarkaš Partizana Aleksandar Đorđević izjavio je, povodom punoletstva evropske titule "crno-belih", da 16. april 1992. godine u Istanbulu budi u njemu sećanje na jedan od najlepših trenutaka u klupskoj karijeri.

"Ta titula je vezana za tim za koji sam navijao kao klinac, a za koji i danas navijam i predstavljala je san koji se ostvario", tvrdi košarkaški as koji je pre 18 godina u završnici meča sa španskim Huventudom trojkom doneo najveću radost srpskoj klupskoj košarci.

Đorđević, koji je uz Predraga Danilovića tada bio okosnica ekipe, podsetio je da svi klinci koji počnu da igraju košarku i "pikaju basket iza zgrade", sanjaju da im se tokom karijere dogodi takav trenutak.

"Imao sam sreću da se meni to desi u jednom dosta čudnom momentu za tadašnju Jugoslaviju, srpski basket i Partizan, s obzirom da tokom cele godine nijednu utakmicu nismo igrali pred našim navijačima. Stalno ponavljam u šali - ljubomoran sam na današnju generaciju koja igra u sjajnoj atmosferi i ima navijače sa kojima može da dodje do jedne ovakve titule", naveo je trofejni igrač.



Kako je dodao, izuzetno je ponosan na sve što je Partizan uspeo da ostvari tokom sezone, kao i na atmosferu koju zajedno sa svojim navijačima pravi svih ovih godina.

"Mislim da je plasman na Fajnal for za 'crno-bele' kruna jednog velikog rada. Međutim, u svlačionici posle utakmice sa Makabijem sam video da tu nije bilo mnogo slavlja. Svi su bili nasmejani, srećni, zadovoljni, ali nije bilo šampanjca, skakanja što je dobar, za mene fenomenalan znak. Očigledno, žele još nešto i spremaju 'malu bombicu' za Olimijakos", istakao je Đorđević.

Nekadašnii reprezentativac je ponovio svoju duhovitu izjavu da Partizanu odgovara da igra protiv "crveno-belih", (boje Olimpijakosa), jer je iz duela sa njima (misleći na gradskog rivala Crvenu zvezdu) mnogo više puta izlazio kao pobednik, nego kao poražen.

"S obzirom da igramo protiv Olimpijakosa u polufinalu završnog turnira Evrolige hrabro sam prognozirao da znam pobednika, odnosno da mislim da će to biti Partizan bez obzira na kvalitet protivnika", ocenio je Đorđević.

Iskustvo sa terena navelo ga je da podseti na činjenicu da je pritisak na mečevima tog značaja veliki, najveći u ekipama koje su uložile najviše novca.

"Tu pre svega mislim na Olimpijakos i Barselonu. Što se tiče CSKA oni već imaju veliko iskustvo u završnim utakmicana i ove godine nisu izraziti favorit, pa će imati malo manji pritisak od rivala. Partizan tu treba da traži svoju šansu i u klubu to jako dobro znaju", konstatovao je akter brojnih mečeva koje su našu košarku proslavili u svetu.

O košarkašima Partizana misli da igraju "izuzetno disciplinovano, hrabro i snažno".

"Odbrana osvaja titule, a 'crno-beli' trenutno imaju možda najbolju odbranu u Evropi. Nemam neku veliku poruku, osim da samo igraju svoju igru, budu hrabri i svesni da ukoliko naprave bilo kakav rezultat veći od ovoga učiniće fenomenalnom izuzetno uspešnu sezonu. Prema tome, samo napred u nove pobede", poručio je Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve