Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 05.04.2010.

14:24

Finale NCAA: Batler ili Djuk?

U utorak veliko finale NCAA, duel između Djuka trenera Majka Kšiševskog i Batlera, malog koledža iz okoline Indijanapolisa.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U noći između ponedeljka i utorka na programu je veliko finale NCAA lige, decenijama najgledanija utakmica u Sjedinjenim Državama. Za titulu univerzitetskog prvaka države boriće se, prvi put u istoriji, mali koledž iz Indijanapolisa "Batler" i čuveni "Djuk" predvođen selektorom tima Sjedinjenih Država Majkom Kšiševskim.

Završnica "martovskog ludila" donela je ove godine Amerikancima ono što najviše vole – 'Priču o Pepeljugi', mali koledž, sa izvanrednom ekipom ove godine, stigao je do samog kraja.

Kao u holivudskim filmovima, 'Batler' koledž sa dvoranom od 6500 mesta i trenerom Bredom Stivensom koji bi sa 33 godine komotno mogao na teren, stigao je do same završnice.

U Saveznoj državi koja je sinonim za univerzitetsku košarku, Indijani, do Lukas Oil stadiona na kome igraju Indianapolis Koltsi stigli su, ni Indijana, niti Perdju, pa ni Notr Dejm, već maleni Batler sa izvanrednim Brendanom Hejvordom koji je pravo niotkuda postao "superstar".

Momak koji ima zlato sa selekcijom SAD do 19 godina (pobedili na Novom Zelandu) kako je odmicalo takmičenje pojačavao je utisak i sada ga mnogi smatraju i najboljim igračem nacionalnog turnira.

Beli krilni igrač, koji može da igra čak na četiri pozicije sa svojih 206cm, i odličnom tehnikom ubacuje skoro 20 poena po meču, uz podršku Šelvina Meka, još jednog igrača sa dvocifrenom statistikom u poenima.

Batler je do rezultata i jednog od najneočekivanijih finala stigao "rudarskom" odbranom, što pokazuje i podatak da su pobedili sa samo 24 posto šuta u drugom poluvremenu, i 49-15 ukupno, uz 11 minuta bez pogotka iz igre. Hejvord je uz 19 poena imao i 9 skokova i igrao je sam u drugom delu, uz sjajnu rolu Meka u prvom poluvremenu (12 od ukupno 14 poena).

Međutim, taj luksuz kao protiv Mičigen Stejta koji su pobedili 52:50, možda neće imati protiv Džona Šajera i "mašine" za tri poena. Djuk je u demoliranju Zapadne Virdžinije 87:66 ubacio, 13 trojki iz 25 pokušaja, a "kouč K" je konačno posle skoro jedne decenije pronašao novu generaciju koja mu je donela mogućnost da "juri" titulu.

Međutim, osim Šajera, tu su i bek Nolan Smit (19 poena u polufinalu) i krilo Kajl Singler (21 poena). Nukleus ekipe Djuka, zovu i "velika trojka". Svi odlično šutiraju za tri poena. Ako im krene i u finalu kao protiv Zapadne Virdžinije, Batler, iako se "kampus" ovog univerziteta nalazi samo 8 kilometara od dvorane u kojoj se igra F4, nema šta da traži.

Batler je u mnogo čemu ispisao istoriju NCAA. Vodi ga jedan od najmlađih trenera, autsajder je u takmičenju (iako peti po renkingu), prvi "domaćin" NCAA turnira od 1972.godine kada je UCLA bila domaćin turnira u LA.

Batler Buldogsi ulaze u "utakmicu svih utakmica" sa skorom 33-4, iako dolaze iz slabije konferencije. Na putu do finala pobeđivali su UTEP, Mari Stejt, Sirakjuz, Kanzas Stejt i Mičigen Stejt. "Djuk" član čuvene "Big 10" konferencije do finala koje se igra u noći između ponedeljka i utorka ( 03.15) stigao uz skor 34-5 i pobede nad Arkanzasom, Kal-om, Perdjuom, Bejlorom i Zapadnom Virdžinijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve