Nova vest
Košarka

Četvrtak, 01.04.2010.

15:57

Vesković selektor ženske selekcije

U četvrtak je u Kući košarke kao selektor ženske seniorske reprezentacije zvanično predstavljen Miodrag Vesković.

Izvor: B92, www.kss.rs

Autor:B92, www.kss.rs

Default images

Promociji su osim novog selektora, prisustvovali Dragan Kapičić, predsednik KSS, Lazar Pantelić, predsednik Komisije za žensku košarku i član UO KSS. Dragan Kapičić, predsednik Košarkaškog saveza Srbije istakao je da je promocija novog selektora veoma važan trenutak za žensku košarku koja je i do sada imala problema.

"Ti problemi su konstavovani, ali se malo radilo na njihovom rešenju. Sada smo došli smo do određenih rešenja, pre svega postavili smo sistem rada koji će žensku košarku da podigne sa pozicije koja je sada negde pri dnu", rekao je Kapičić.

Kapičić je dodao da je u cilju rešenja tih konstatovanih problema formirane su strukture koje će da se bave damama, najvažnije od njih je Komisija za žensku košarku, na čijem čelu je Lazar Pantelić i nastavio: "Na sednici Upravnog odbora jednoglasno smo prihvatili predlog Komisije za žensku košarku da selektor nacionalne selekcije bude Miodrag Vesković koji će se baviti i širim planom rada ženskih reprezentacija."
Lazar Pantelić, predsednik Komisije za žensku košarku i član UO KSS, podsetio je da je na sednici Upravnog odbora u Nišu po prvi put u bližoj istoriji određeno da komisija bude mandartarskog tipa, pa je već početkom marta imenovana komisija u sastavu Julkica Marković Mitrašinović, Milorad Đurić i Tomislav Robotić: "Želimo da postavimo sistem i strategiju za dugoročni period, koji je negde do Olimpijskih igara 2016. u Brazilu. Nemamo imperativ rezultata, bitno je da postavimo sistem. Kratkoročni cilj odlazak na Evropsko prvenstvo u Poljskoj", rekao je Pantelić.

Kao veoma važno, Pantelić je istakao sledeće: "Po prvi put selektor ženske reprezentacije je stalno zaposlen u Savezu, bez mogućnosti profesionalnog angažovanja u klubu. Ugovor smo potpisali do završetaka Evropskog prvenstva 2013. godine, s tim da o njemu može da se razgovara već naredne godine, posle Eurobasketa u Poljskoj. Siguran sam da će se sve igračice kojima bude upućen poziv, odazvati. A, one koji ne budu želele da igraju, trpeće represije koje je FIBA propisala za neopravdano odbijanje poziva selektora."

Miodrag Vesković, novi selektor Srbije, na tom mestu je bio već u nekoliko navrata. Poslednji put 2003. godine kada je vodio reprezentaciju na Evropskom prvenstvu u Grčkoj. Ali, kako je i sam Vesković rekao, sada je potpuno drugačija situacija: "Ranije sam tu bio između dva voza ili autobusa, kasnije između dva aviona. Koncentracija i trud su uvek postojali, ali onoliko koliko traju pripreme i određeno takmičenje. Odmah potom misli bi bile okrenute poslu u klubu. Sada ću imati priliku da sve vreme budem koncentrisan samo na obaveze u reprezentaciji."

Vesković je dodao da nema potrebe uvoditi novine, jer su njegovi prethodnici obavili dobar posao: "Možda je izostao rezultat, ali ne može se sve posmatrati samo kroz rezultat, jer je on činilac više faktora. Želimo da postavimo sistem, on je bitniji od utiska i rezulata. U tom sistemu na prvom mestu je selekcija. Sve devojke treba da se raduju pripremema reprezentacije, a ne da ih shvataju kao teret. Druga stavka sistema je organizovanost. Treća rukovođenje, zajedno sa praćenjem. Svi će znati zašto je ili nije postignut rezultat. Znaće se kriterijumi."

Vesković je dodao da u blizini ima dosta primera kako se dolazi do dobrog rezultata, samo ih treba proučiti i primeniti.

"Dovoljno je da proučavamo ono što radi naša muška reprezentacija, što radi ekipa Partizana i mlađe selekcije FMP-a. Na ta, ali i sva ostala iskustva koja se nalaze u ovoj košakaškoj akademiji, u ovoj svetoj kući moramo da budemo ponosi. Beograd i Srbija su postali mesto na koje bi svi oni koji vole košarku trebalo da dolaze i da prouče taj fenomen. U turističku ponudu Beograda, stavio bih i košarku."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve