Nova vest
Košarka

Utorak, 30.03.2010.

21:07

Partizan pred vratima Pariza!

Košarkaši Partizana savladali su Makabi sa 81:73 u 3. meču četvrtfinalne serije Evrolige pred više od 20 hiljada gledalaca u Areni i vode sa 2-1 u pobedama.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Partizan je stvorio dvocifrenu prednost već u osmom minutu (23:12), Makabi je na kratko uspeo da se vrati početkom treće deonice (49:42), ali su ’crno-beli’ imali 10-15 poena viška tokom celog meča i zasluženo su slavili. Bo Mekejleb imao je 18 poena (7sk. i 5 ukr.lopti), Aleks Marić zabeležio je 16 poena i 7 skokova, a Jan Veseli ubacio je 14.

Partizan je, nošen fantastičnom podrškom sa tribina počeo meč inspirisano u napadu i čvrsto u odbrani. Posebno se isticao Veseli, koji je u prvoj deonici ubacio osam poena i dva puta uhvatio loptu u napadu.

Igrači Makabija očigledno su bili pod uticajem bučne publike u Areni jer su retko koju akciju sprovodili u delo, a većina napada svodila se na individualne pokušaje Andersona i Eidsona. Izuzetak je bio ’alej-up’ Eidsona i Fišera, što je bio jedan od samo četiri pogotka Izraelaca iz igre u prvoj deonici.

Sa druge strane ’crno-beli’ su neuporedivo lakše nego u Tel Avivu izlazili na kraj sa kombinovanom odbranom i presingom rivala, što je za posledicu imalo više vremena za organizaciju pravog napada.

Partizan je došao do nekoliko otvorenih pozicija za šut, Božić i Mekejleb su pogodili trojke, a posle polaganja Veselog domaći su imali +13 (25:12).

Makabi se ipak malo konsolidovao i do kraja košem Perkinsa smanjio na 26:17.

Ekipa Duška Vujoševića drugi period počela je sa jednako velikim htenjem i borbenošću, a Kecman je pogodio trojku za +10 (29:19).

Odbrana ’crno-belih’ i dalje je bila na visokom nivou, ali ono što je pravilo ključnu razliku jeste ofanizvni skok (14-2). Partizan je dosta poena postigao iz ’drugog napada’, a najveću prednost domaćin je stekao sredinom drugog perioda – Mekejleb je pogodio trojku uz zvuk sirene, a zatim je usledila brzo ukradena lopta i zakucavanje Veselog u kontri za +16 (40:24).

Mekejleb je maestralnom igrom obeležio drugi period, a poluvreme je završio sa 12 poena i po 4 skoka i ukradene lopte. Odličan je bio i Marić, koji je koristio fizičku superiornost i ubacio 10 poena posle prvih dvadeset minuta.

U završnici je Fišer pogodio oba bacanja, Božić nije bio precizan za tri, ali Partizan je na poluvremen otišao sa velikih +13 (47:34).

Prema očekivanjima, gosti su angažovanijom igrom na početku drugog dela igre pokušali što pre da anuliraju zaostatak, rastrčali su se po terenu i posle nekoliko polukontri došli su na -7 poenima Fišera (47:40).

Tada se domaći bude, Vraneš pogađa iz reketa, a Kecman trojkom sa iste pozicije kao u prvom poluvremenu ponovo stvara dvocifreni višak (52:42).

Partizan je dobrom igrom učinio da entuzijazam u igri gostiju splasne, a posle bacanja Marića i polaganja Veselog tim Duška Vujoševića odlepio se na ’bezbednih’ +16 (58:42). Nakon pogođenih bacanja mladog Čeha Partizan je vodio 64:50 posle treće četvrtine.

‘Crno-beli’, što je odlika velikih ekipa u velikim prilikama, nisu gubili smirenost kako se meč približavao kraju, već su igrali nešto duže napade i nisu paničili ni kada je protivnik ubacio dve trojke u nizu.

Manirom iskusnih ekipa, Partizan zahvaljujući dobroj timskoj igri nije dozvolio gostima da spusti razliku ispod deset, a Božić je definitivno prelomio meč trojkom na dva i po minuta do kraja (74:61).

Završnica meča protekla je u festivalskoj atmosferi na tribinama i slavlju navijača Partizana. 



Partizan: Roberts 7, Mekejleb 18, Kecman 6, Veseli 14, Vraneš 8, Sinovec 1, Milošević, Rašić 3, Mitrović, Božić 6, Marić 16, Đekić 2.
Makabi: Eidson 11, Pnini 4, Fišer 11, Anderson 13, Viznevski 8, Limonad, Šarp, Perkins 10, Grin 2, Lazmi 8, Blutental 6.

‘Crno-beli’ će priliku da obezbede plasman na ‘fajnal-for’ u Parizu imati već u četvrtak, kada se na istom mestu u isto vreme ponovo sastaju sa Makabijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

467 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve