Nova vest
Košarka

Utorak, 23.03.2010.

20:44

Veliki Partizan slavio u Tel Avivu

Košarkaši Partizana pobedili su Makabi u Tel Avivu sa 85:77 u prvom meču četvrtfinalne serije Evrolige.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Izraelci su početkom drugog perioda imali i 21 poen prednosti (34:13), ali je Partizan predvođen fantastičnim Dušanom Kecmanom (29p, 7-9 trojke) postepeno smanjivao zaostatak i uzastopnim trojkama Robertsa i Kecmana došao do vođstva (70:67). U neizvesnoj završnici ‘crno-beli’ su igrali sjajno u odbrani i sigurnim izvođenjem penala zasluženo došli do velike pobede.

Osim Kecmana, u taboru ‘crno-belih’ zapažen je bio Bo Mekejleb sa 12 poena, 10 skokova i 6 asistencija Lorens Roberts sa 8 poena, 8 skokova i 5 asistencija i Aleks Marić sa 10 poena.

Domaće je predvodio Doron Perkins sa 13 poena, 5 skokova i 6 asistencija, Alan Anderson dao je 12 poena (4-15 iz igre), a Vizneski i Fišer po 10.



Posle nervozne igre na obe strane u prva dva minuta, domaći tim se prvi razigrao i nošen podrškom publike došao do dvocifrene prednosti posle ‘2+1’ Perkinsa (13:3).

Izraelci su igrali odlično u defanzivi, prevashodno pokretljivom, kombinovanom odbranom osujetili su napad preko centara ‘crno-belih’, a velikim zalaganjem neutralisali su ofanzivni skok, najjače oružje Partizana (samo jedan u prvih deset minuta).

Time je Makabi dobio samopouzdanje prilikom šuta, a isticali su se Viznevski sa 10 poena (dve trojke) i Fišer sa dva šuta sa distance.

Kod ‘crno-belih’ svetla tačka bio je Kecman sa 8 poena (dve uzastopne trojke), ali to ni izbliza nije bilo dovoljno za rezultatsku ravnotežu, pa je posle bacanja Šarpa bilo 27:12 na kraju prve čevrtine.

U istom ritmu nastavilo se i početkom druge deonice – Makabi je serijom 7-0 preko Blutentala i Eidsona poveo sa 34:13.

Kako je vreme odmicalo, Partizan je polako pronalazio pukotine u odbrani domaćih, pre svih Mekejleb, a upravo posle pogotka omalenog pleja ‘crno-beli’ su smanjili na -14 (41:27).

Sa istim zaostatkom Partizan odlazi na odmor posle pogotka Đekića u završnici drugog perioda (46:32).

Sve do polovine treće deonice Makabi je održavao prednost od 15-ak poena, ali fenomenalni Kecman držao je Partizan u igri i posle njegovih pet poena u nizu prvi put se javila nada u preokret (58:51). Do kraja trećeg perioda Partizan je spustio i na -6, ali je posle polaganja Perkinsa ipak bilo 66:58 za Izraelce.

Poslednju četvrtinu ekipa Duška Vujoševića odigrala je neverovatno – lakše su dolazili do otvorenih pozicija za šut, što su iskoristili Rašić i Roberts i pogodili trojke za -2.

Nervoza se polako uvlačila u redove domaćeg tima, koji je bio svestan da je ispustio ogromni suficit u svojoj “Nokia areni”. Partizan je nastavio da igra usko u odbrani, a Makabi je u napadu bio bez ideje i sve se uglavnom svodilo na individualne akcije.

Partizan do vođstva dolazi, kao što je već spomenuto, trojkama Robertsa i Kecmana, ali Perkins već u sledećem napadu vraća trojku za 70:70. Posle pogotka Fišera Makabi je poveo 72:70, ali tada na scenu ponovo stupa nezaustavljivi Kecman i pogađa trojku za novu prednost ‘crno-belih’.
Možda i ključni momenat meča bio je skok u napadu i zakucavanje Vraneša za 79:75, a prethodno je Veseli pogodio od table.

Sa druge strane, indisponirani Anderson je ‘trošio’ lopte, a i tokom celog meča odlični Perkins posustao je u samoj završnici kada je loše završio dva napada i dao priliku Partizanu da sa linije penala stigne do ubedljive pobede, koju su 'crno-beli' iskoristili.

Makabi: Viznevski 10, Pnini 9, Anderson 12, Eidson 8, Fišer 10, Limonad, Šarp 2, Perkins 13, Grin, Lazmi 4, Blutental 9.
Partizan: Roberts 8, Mekejleb 12, Kecman 29, Veseli 8, Vraneš 3, Sinovec, Milošević 2, Rašić 6, Mitrović 1, Božić 3, Marić 10, Đekić 3.

Drugi meč igra se takođe u Tel Avivu u četvrtak, a posle toga serija se seli u Beogradsku arenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1142 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve