Nova vest
Košarka

Sreda, 10.02.2010.

12:00

Evroliga odbacila žalbu Barselone

Nezavisni disciplinski sudija Evrolige Patrik Gronžan, odbacio je žalbu Barselone presudivši da je Partizan regularno dobio meč drugog kola Top 16 faze.

Izvor: B92, zvanični sajt

Autor:B92, zvanični sajt

Default images

Barselona je posle pobede Partizana uložila protest smatrajući da je Lorens Roberts na nepropisan način zaustavio šut Pita Majkela koji bi navodno završio u obruču da krilni centar Partizana nije dirao loptu. U saopštenju Evrolige stoji da Barselona nije imala nikakav osnov da se žali na odluku, pošto ni na koji način pravila igre nisu bila prekršena.

Sudijska ekipa presudila je da nije postojala šansa da šut Pita Majkela prođe kroz obruč u momentu kada je Lorens Roberts dotakao loptu. Ne postoji sumnja da je ova odluka doneta u skladu sa činjenicama viđenim na terenu i da je finalna kada je u pitanju rezultat utakmice”, piše u saopštenju.

Gronžan je u saopštenju objasnio da je odluka doneta na osnovu Pravilnika FIBA i da pravila igre nisu bila prekršena.

Sudijsko telo Evrolige smatra da uslovi člana 31.2.6 Pravilnika nisu ispunjeni. Odluka je doneta u skladu sa zvaničnim Pravilima igre FIBA i nije rezultat slobodnog sudijskog uverenja ili očigledno neosnovane procene cele situacije. Ne postoji dokaz o tome da su prekršena pravila igre, što bi se kosilo sa principima pravednosti i fer-pleja, kako nalaže član dva Disciplinskog pravilnika Evrolige”, saopštila je Evroliga.

U zaključku stoji da žalba Barselone nije imala osnova.

Kao rezultat, Disciplinski sudija smatra da žalba Barselone nije opravdana pošto ne postoji regulativna osnova da bi se sudijska odluka promenila ili da bi ponovo bila ispitana i to je konačna odluka Evrolige”.

Takođe, Gronžan je ukazao na pravila u vezi sa upotrebom video snimka:

Član 1. Video snimak bi se automatski koristio u sledećim situacijama:

a) ako je pogodak postignut u momentu kada je na zvaničnom semaforu vreme isteklo (0:00) na kraju bilo kog perioda igre ili produžetka.

b) ukoliko se traži faul u momentu kada je za zvaničnom semaforu vreme istoklo (0:00) na kraju bilo kog perioda igre ili produžetka.

Na kraju svog zvaničnog saopštenja Evroliga je dodala da “Sudijska trojka ne samo da nije imala razlog da pregleda video snimak u konkretnoj situaciji, već ti snimci nisu smeli da budu dostupni ni trenerima ekipa, kao ni bilo kojoj drugoj osobi”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

211 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve