Nova vest
Košarka

Sreda, 27.01.2010.

20:27

Veliki Partizan dobio prvaka Evrope

Košarkaši Partizana pobedili su Panatinaikos 64:59 (20:22, 16:20, 10:10, 18:7) u Atini u prvom meču Top 16 faze Evrolige.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

U neizvesnom meču ’crno-beli’ su fenomenalno odigrali u poslednjem periodu dozvolivši samo sedam poena aktuelnom prvaku Evrope. Veseli je sa indeksom uspešnosti 23 bio najbolji igrač Partizana. Imao je 13 poena, šest skokova i četiri asistencije. Sjajan je bio Roberts sa 'dabl-dabl' učinkom od 12 poena i deset skokova. PAO je predvodio Spanulis sa 14 poena i pet asistencija.

Ovo je treću put u isto toliko poslednjih sezone da Partizan pobeđuje aktuelnog prvaka Evrope (PAO, CSKA, PAO). Pored Veselog i Robertsa odličan je bio i kapiten Božić sa 12 poena (/35 za tri), Rašić je ubacio deset uz nekoliko ključnih poena, dok je Slavko Vraneš postigao samo četiri, ali je imao osam skokova i čak četiri blokade čime je ušao među deset najboljih blokera Evrolige u istoriji.

Za PAO Dijamantidis je postigao 11 poena (sve u prvom poluvremenu), a Nikola PEković sedam uz šest skokova. Nekadašnji bek Partizana Milenko Tepić je igrao 12 minuta u postigao dva poena i imao jedan skok. Njegov zadatak bila je odbrana pa je zbog pet faulova završio meč ranije.

Panatinaikos je bio oslabljen neigranjem Amerikanca Majkla Batista, dok za 'crno-bele' ni na ovom meču nije bio MVP-ja regularnog dela sezone Aleksa Marića.

U prvoj četvrtini ekipe su bile u rezultatskom egalu iako su ’crno-beli’ igrači polovinom perioda u nekoliko vezanih napada izgubili loptu. Partizan je sjajno šutirao iz igre o ovom delu igre (7/10) čime je uspevao da parira čvrstoj odbrani Grka. PAO je ipak odličnim šutem za tri poena (4/6) rešio prvih deset minuta u OAKA areni u svoju korist. Dijamantidis sa osam i Božić sa pet poena bili su najefikasniji u svojim ekipama.

U drugom periodu Partizan je imao nešto više problema sa organizacijom napada, ali je tim Duška Vujoševića dobrom odbranom držao priključak. PAO je i dalje sjajno šutirao za tri poena, ali je srpski šampion solidnim šutem za dva poena (9/15) nije dozvolio rivalu da se odlepi na veću prednost od devet poena u čemu su dosta učestvovali i Božić i Rašić sa trojkama. Dijamantidis je i dalje bio najefikasniji u domaćem timu sa 11 poena, dok je Jan Veseli sa devet predvodio 'crno-bele'.

Treći period pružio je najslabiju košarku na ovom meču. Oba tima postigla su po samo po deset poena. Panatinaikos je nastavio da kontroliše tok meča ali su igrači Partizana istom merom parirali u napadu i odbrani. Najraspoloženiji u ’crno-belom’ timu bio je Lorens Roberts koji je ubacio pet poena, a i na ovom meču je skok igra bila najjače oružje srpskog šampiona, i pored toga što u timu nije bilo Aleksa Marća, MVP-ja regularnog dela sezone.

Partizan sjajno otvara poslednju četvrtinu i smanjuje na 52:51. Međutim, veću seriju ’crno-belih’ prekinuo je Markus Hejslip koji prvo postiže trojku, a onda polaže za novih šest razlike. Ipak, Partizan je nastavio da igra bolje u ovom periodu pa trojkom Rašiča i prvim poenima Kecmana ponovo smanjuje na -1, a onda trojkom bivšeg igrača PAO-a konačno dolazi do prednosti (59:57) tri minuta pre kraja meča u Atini. Vraneš i Roberts su sjajno igrali u odbrani, ali je brzopletim napadima srpski tim ostao bez poena koji bi mu doneli veću prednost. Ipak, ni domaći tim nije imao uspeha u napadu, mnogo šuteva je završilo na obruču i rukama ’crno-belih’, pa je Partizan koševima Rašića sa slobodnih bacanja konačno stigao do poena (61:57) na minut do kraja.

Spanulis takođe pogađa dva slobodna bacanja, u narednom napadu Roberts promašuje šut za tri poena ali PEtar Božić skokom u napadu obezbeđuje novi napad Partizanu koji Spanulis prekida svojim petim faulom. Međutim, kapiten ’crno-belih’ pogađa samo jedno bacanje ometen laserima od strane domaćih navijača (62:59). 13 sekundi pre kraja Božić faulom sprečava PAO da stigne do šuta za tri poena, ali i donosti Partizanu poslednji napad na meču. Spanulis promašuje prvo slobodno bacanje, pa je morao i drugo, ali Veseli osvaja loptu i slobodnabacanja zbog isključujuće lične greške Spanulisa.

Veseli pogađa oba (64:59) i donosi veliku pobedu Partizanu. Roberts je uhvatio loptu posle pokušaja Drua za tri i overava brejk šampiona Srbije za prvu pobedu u grupi.



U drugom kolu grupe E Partizan u Pioniru dočekuje još neporeženu Barselonu 3. februara.

Panatinaikos – Partizan 59:64 (22:20, 20:16, 10:10, 7:18):

Panatinaikos: Tepić 2p, 1sk, 1uk, 5lg; Spanulis 14p, 5as, 3izg; Perperoglou, Focis 6p, 6sk; Hejslip 7p, 2sk, 2izg; Nikolas 5p, 3sk; Diamantidis 11p, 4sk, 2as, 3uk, 3izg, 3lg; Peković 7p, 6sk, 3uk, 1izg, 1bl, 2lg; Kalates; Šermadini 1p; Verginis; Jasikevičijus 6p, 2sk.

Partizan: Roberts 12p, 10sk; Sinovec, Mekejleb 8p, 3sk, 4as, 4izg; Kecman 5p, 2sk, 3izg; Strahinja Milošević 2sk, Rašić 10p, 2sk, 3as; Mitrović, Božić 12p, 3sk; Veseli 13p, 6sk, 4as, 3uk; Đekić, Vraneš 4p, 8sk, 4bl; Stevan Milošević 1sk, 1uk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

608 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve