Nova vest
Košarka

Četvrtak, 10.12.2009.

22:57

Kecman i Marić srušili Efes!

Košarkaši Partizana napravili su još jedan podvig pošto su u sedmom kolu Evrolige u Pioniru pobedili turski Efes Pilsen rezultatom 93:92.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U izuzetno izjednačenoj utakmici veliki trijumf Partizanu doneo je Dušan Kecman koji je tri sekunde pre kraja postigao koš za pobedu. Najzaslužniji za još jednu veliku pobedu ’crno-belih’ je ipak fenomenalni Aleksandar Marić koji je meč završio sa 34 poena (13-16 za dva, 8-14 penali), 16 skokova (osam ofanzivnih) i neverovatnih 49 indeksnih poena.

Bo Mekejleb je dodao 17 poena uz šest skokova i četiri asistencije, a Dušan Kecman 12. U sastavu Efesa najbolji je bio Igor Rakočević sa 24 poena. Čarls Smit je ubacio 18, a Kaja Peker 17 poena.

Partizan je do trijumfa, osim zahvaljujući sjajnoj roli Marića, došao dominacijom u skoku. ’Crno-beli’ su na kraju imali 40 skokova (20 ofanzivnih) naspram samo 19 Efesa.

Utakmica je počela dosta čudno, kao i duel sa Olimpijakosom. Vujošević je počeo sa centarskim tandemom Vraneš – Roberts, a nakon što je Kaja Peker postigao prva četiri poena na meču, već posle 45 sekundi na parket su ušli Đekić i Marić.

Te dve izmene donele su fenomenalan ofanzivni skok ’crno-belih’. Marić je sakupio čak osam skokova (četiri ofanzivna) u narednih šest minuta, i Partizan je tri minuta pred prvi dvominutni odmor imao plus pet – 12:7.

Efes se ipak veoma brzo vratio u meč, a najzaslužniji za to je bio Čarls Smit koji je postigao dve trojke za novo vođstvo gostiju (15:14). Na kraju prve deonice Turci su zadržali prednost (20:19), a loša stvar po Partizan bila su po dva faula Robertsa i Veselija.

Na početku drugog perioda Partizan je postigao dve trojke (Rašić i Đekić), ali to nije dovelo ’crno-bele’ do prednosti pošto je veoma raspoložen na drugoj strani bio Igor Rakočević. Nekadašnji kapiten Crvene zvezde postigao je osam poena bez promašaja, a pored toga je imao i dva uspešna dodavanja. Posle njegove serije i trojke Boštjana Nahbara Efes je došao do šest poena prednosti u 17. minutu (39:33).

Partizan do kraja poluvremena nije dozvolio skupocenoj turskoj ekipi da se ’odlepi’, ali isto tako ’crno-beli’ nisu uspeli ni da sustignu prednost gostiju nijednog trenutka. Epliog takve igre bio je iznenađujuće veliki broj poena nakon 20 minuta – 48:46 za Efes.

Na startu drugog poluvremena Marić i Partizan nastavili su sa dominacijom u skoku, Mekejleb je pravio puno problema Turcima, i Partizan je posle četiri minuta ponovo poveo – 53:52. Na drugoj strani je sa sjajnom igrom nastavio je Igor Rakočević, i on je sam posle trojke uz iznuđeni faul vratio prednost Efesu.

Ipak, Aleksandar Marić, koji je u prvih sedam kola Evrolige najbolji igrač, nastavio je sa dominacijom pod oba koša, i to je u trećoj deonici održavalo Partizan u igri. Do kraja četvrtine viđena je ’rezultatska’ klackalica, i pred poslednjih deset minuta Efes je imao poen prednosti – 71:70.

Odlučujućih deset minuta Partizan je bolje počeo. Dominacija u ofanzivnom skoku je nastavljena, i Partizan je posle nekoliko promašaja Efesa došao do pet poena prednosti pet i po minuta pre kraja (81:76).

Stečenu prednost Partizan je olako ispustio pošto je Efes u naredna dva minuta serijom 9-2 ponovo preuzeo prednost (85:83). Kada je Igor Rakočević minut i po pre kraja pogodio trojku za 88:85 činilo se da će gosti slaviti, ali tada se probudio Dušan Kecman. ’Sedmica’ srpskog šampiona već u narednom napadu pogodila je trojku za nerešenih 88:88, a nakon toga na scenu su stupili Marić i Peker.

Peker je pogodio za novo vođstvo gostiju, zatim je Marić izjednačio, a onda je centar Turaka pogodio jedno od dva slobodna bacanja. U narednom napadu Marić je uzvratio na isti način, a osam sekundi pre kraja fauliran je Butsi Tornton koji je takođe bio polovičan sa linije ’penala’.

Nakon tajm-auta, Partizan je odigrao odličan napad, Kecman se digao na šut sa linije slobodnih bacanja i pogodio za veliko slavlje tri sekunde pre kraja. Turci su imali poslednji šut, ali je Nahbar gotovo sa centra promašio ceo obruč i veliko slavlje u Pioniru moglo je da počne.

Partizan se ovim trijumfom značajno primakao plasmanu u Top16 fazu, pošto sada u grupi B ima skor od četiri pobede i tri poraza. U narednom kolu 'crno-beli' gostuju Orleanu u Francuskoj.


Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

367 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve