Nova vest
Košarka

Nedelja, 04.10.2009.

11:02

SD Partizan slavi 64. rođendan

Sportsko društvo Partizan u nedelju slavi svoj 64. rođendan.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

SD Partizan osnovano je 4. oktobra 1945. godine u Beogradu pod nazivom Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije Partizan. Danas je sportsko društvo Partizan asocijacija 25 klubova u isto toliko sportova, među kojima su najupspešniji fudbalski, vaterpolo i košarkaški klub. Partizan spada među najveća sportska društva u svetu, a po rezultatima i ukupnom broju trofeja, nalazi se na samom vrhu najuspešnijih sportskih kolektiva na svetu.

Među prvim sekcijama su fudbalska i atletska, a od 1946. deluju i sekcije za košarku, šah, odbojku, tenis, smučanje i plivanje.

Sledeće godine, 1947, osnovane su sekcije za biciklizam, boks, hokej na ledu, stoni tenis i motociklizam.

Poslednje su organizovane sekcije za rvanje, džudo, dizanje tegova, vaterpolo, streljaštvo, kuglanje, veslanje, skokove u vodu i rukomet.

Godine 1950. Partizan se reorganizuje i postaje sportsko društvo, a njegove sekcije prerastaju u klubove i okupljaju, osim pripadnika JNA, građane svih uzrasta, osnivajući omladinske, a u nekim klubovima i ženske ekipe.

Na godišnjoj skupštini 1960. dopunjuje naziv društva u Jugoslovensko sportsko društvo Partizan.

Fudbalski klub Partizan je 21 put bio prvak države, a osvajač nacinalnog kupa 11 puta. Najveći uspeh Partizana u evropskim takmičenjima je finale Kupa evropskih šampiona 1966. godine kada je poražen od madridskog Reala.

Posle raspada Jugoslavije, Partizan je prvi klub iz Srbije koji se plasirao u Ligu šampiona i koji se plasirao u osminu finala Kupa UEFA.

Košarkaški klub Partizan 16 puta je osvajao nacionalno prvenstvo, 10 puta nacionalni kup, tri puta Jadransku ligu.

Najveći uspeh u evropskim takmičenjima Partizan je ostvario 1992. godine kada je pobedom nad Huventudom u Istanbulu osvojio Kup evropskih šampiona, iako je te sezone, zbog rata u Jugoslaviji, odigrao samo jednu utakmicu pred svojim navijačima.

Partizan je osvojio i tri Kupa Radivoja Koraća 1978, 1979. i 1989. godine.

Vaterpolo klub Partizan 24 puta je osvojao domaće prvenstvo, 23 puta je bio pobednik kupa, šest puta prvak starog kontinenta, a po jedanput je bio super šampion Evrope, pobednik Kupa pobednika Kupova Evrope i pobednik Mediteranskog Kupa.

Poslednji evropski trofej i jedini nedostajući u vitrinama je pehar LEN Kupa koji su vaterpolisti Partizana osvojili maja 1998. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve