Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 14.09.2009.

21:24

Poraz od Turske posle produžetka

Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je od Turske 69:64 (20:18, 16:15, 19:19, 9:12, 5:0) posle produžetka u drugom meču druge faze na EP u Poljskoj.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Regularni deo završen je rezultatom 64:64, ali naši košarkaši u dodatnih pet minuta nisu uspeli da poentiraju pa je Turska ostala neporažena na prvenstvu. Najefikasniji kod 'orlova' bio je Miloš Teodosić sa 16 poena, osam asistencija i šest skokova, 12 poena ubacio je Veličković, a 11 Krstić.

Najefikasniji pojedinac meča bio je Turčin Ersan Iljasova sa 22 poena i 11 skokova, a i pored poraza Srbija se plasirala u četvrtfinale takmičenja nakon poraza Litvanije i Poljske.

U veoma izjednačenoj borbi tokom prvog perioda Teodosić je sjajno odigrao ubacio osam poena uz tri skoka i četiri asistencije, dominirao u svim parametrima ali su Turci ipak dobili prvu četvrtinu pogotkom Semiha Erdena u poslednjoj sekundi od tablu. Iljasova i Ašik ubacili su po pet poena za Tursku.

Istim tempom obe ekipe nastavile su i u drugom periodu gde su ipak malo više dominirale odbrane, a zbog većeg broja prekršaja bilo je mnogo slobodnih bacanja, a veoma precizan bio je Raduljica. Nekoliko bitnih poena za Srbiju ubacio je Krstić, ali su Turci koševima sa linije bacanja i dobrim skokom u napadu zadržali minimalnu prednost. Krajem perioda Ersan Iljasova je loše reagovao u jednoj otvorenoj kontri, napravio faul u napadu, a onda i zbog prigovora dobio tehničku grešku. Međutim, Srbija to nije najbolje iskoristila jer je došla samo do dva poena.

Na drugoj streni Turci kradu loptu Bjelici i dolaze do rezultata kojim se završilo prvo poluvreme (36:33). Najefikasniji posle prvih 20 minuta bio je Ersan Iljasova sa 12 poena, a imao je i četiri skoka. Kod Srbije su Teodosić i Raduljica (četiri lične) ubacili po osam, a Krstić sedam.

Srbija nije u prva dva minuta drugog poluvremena nije uspela da poentira, a Turska je i pored sjajni igre u odbrani došla samo do pet poena prednosti. Ipak, Novica Veličković konačno pogađa trojku za 'orlove' i smanjuje na 38:36. Tri minute pre kraja Turci odličnom igrom u reketu i sa dve vezane trojke dolaze na +8 (50:42). Črvstom igrom u odbrani sa mnogo kontakata zadržavaju prednost do kraja treće četvrtine ali je Miloš Teodosić trojkom u poslednjoj sekundi perioda uspeo da smanji na 55:52.

Posle 30 minuta igre Iljasova je i dalje bio najefikasniji na meču sa 17 poena i sedam skokova. Miloš Teodosić je jedini u srpskom timu ubacio više od deset poena (13), a imao je čak osam asistencija i četiri skoka. Krstić i Veličković su završili period sa po devet postignutih poena.

U poslednjem periodu Srbija je nastavila sa dobrom igrom u odbrani i posle pet minuta konačno dolazi do izjednačenja 59:59. Srbija nije pogađala iz igre ali je Mačvan ubacio četiri vezana poena sa slobodnih bacanja. Turci su nastavili da igraju snažno u reketu, pravili su veliki broj prekršaja, a seriju poena na penala nastavio je Krstić.

Poslednja tri minuta Srbija je dominirala u odbrani, zaustavljala Turke ali nije uspela da iskoristi četiri vezana napada. A onda na 42 sekunde pre kraja Miloš Teodosić pogađa trojku sa osam metara za vođstvo Srbije 64:63. Posle faula Tripkovića u sledećem napadu, Erden ubacuje samo jedno slobodno bacanje i izjednačava, a naši košarkaši ne koriste napad i 3,4 sekundi pre kraja Turska kreće u poslednji napad u četvrtom periodu.

Turci su odlično odigrali, šutirali u poslednjoj sekundi ali lopta nije prošla kroz mrežicu pa je ostalo 64:64.

Poslednjih pet minuta obeležila je očajna iga oba tima u napadu, a kao pobednik u toj igri izašala je Turska koja je postigla samo jedan koš iz igre i to iz kontre nakon velike greške Novice Veličkovića prilikom dodavanja. Za pet minuta Srbija nije postigla ni jedan koš, a posle loše ogranizovanog poslednjeg napada Turska je potvrdila pobedu (69:64) i prvo mesto u grupi.

Srbija u sredu igra poslednji meč u drugoj fazi protiv Litvanije (15.45h), a eventualnom pobedom 'orlovi' bi zauzeli treće mesto u grupi pred četvrtfinale.

Litvanija je izgubila od Španije pa je završila takmičenje, dok Poljsku posle poraza od Slovenije samo pobeda nad Španijom u poslednjem kolu 'gura' među osam najboljih reprezentacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

303 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve