Nova vest
Košarka

Petak, 04.09.2009.

14:48

Srbi preko Poljske do Turske

Košarkaška reprezentacija Srbije putuje u Poljsku na EP u želji da se domogne jedne od šest pozivnica za Svetsko prvenstvo naredne godine u Turskoj.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

To je prevashodni cilj kako bi se održao kontinuitet jakih takmičenja pred glavni cilj – Olimpijskog turnira u Londonu 2012. Zbog toga selektor Dušan Ivković vodi ekipu igrača prosečne starosti od samo 22 godine, ali sa dovoljno iskustva za najveća iskušenja.

"Nadam se da ćemo uspeti da opravdamo očekivanja. Kada smo se prvi put sastali početkom leta, zacrtali smo kao cilj da se kvalifikujemo na Svetsko prvenstvo. To ćemo postići ako budemo spremniji od ostalih ekipa, ako imamo dobro organizovane pripreme i generalno jedan dobar servis. U svemu tome smo uspeli. Lično, kada sam birao 12 igrača koji će nas predstavljati u Poljskoj, nisam računao na prosek godina. Budite sigurni da su ovo najkvalitetniji igrači sa kojima Srbija u ovom trenutku raspolaže i da je ovo najkvalitetniji mogući tim u koji imam apsolutno mnogo poverenja. Ercegu i Kecmanu sam se zahvalio na svemu što su uradili na ovim pripremama, na uloženom trudu. Mnogo su nam pomogli i nadam se da će im takav rad pomoći u karijeri kada budu igrali za svoje klubove", rekao je Dušan Ivković, selektor košarkaške reprezentacije Srbije.

Igrač predvodnik i najiskusniji košarkaš je Nenad Krstić, član NBA ligaša Oklahoma Siti Tandera, koji je na pripreme reprezentacije stigao direktno sa svadbe.

"Imali sasvim dobre pripreme, počev od bazičnih, preko prijateljskih duela koje smo iskoristili na dobar način, do ovih završnih u Beogradu. Spremni smo i sreća je da su nas povrede zaobišle. Svi jedva čekamo da počnu utakmice. Uz određenu dozu sreće, nadam se uspehu i pozitivnom rezultatu", kaže Krstić.

Selektor Ivković kaže da će prvi krug takmičenja biti izuzetno naporan, pošto će duel sa Slovenijom uslediti za manje od 24 sata posle meča protiv Španije.

"Ovo je tim koji je spreman. Jeste da je mlad, jeste da je perspektivan, ali je isto tako to tim koji zna kako da igra. Sigurno da ćemo imati veći krug rotacije u timu, gledajući i sledeći krug takmičenja, gde će nam protivnici biti verovatno Litvanija, Turska i Poljska. Moramo da održimo visok ritam igre, kako bi za odlučujući četvrtfinalni meč bili spremni i uigrani. Naš pristup će biti maksimalan", ističe Ivković.

Poslednju medalju na velikom takmičenju naša reprezentacija osvojila je pre sedam godina u Indijanapolisu. Od tada nizali su se neuspesi na svim velikim takmičenjima, koji su kulminirali najgorim plasmanom ikada, ostvarenim u Španiji pre dve godine – nula pobeda i 13. do 16. mesta. Nova reprezentacija sa Dušanom Ivkovićem na čelu počela je da se stvara prošlog leta na kvalifikacijama, baš kao što je to bio i slučaj pre 14 godina u Bugarskoj. Početak od samog dna na putu do zvezda i trofeja.

"Dosta se promenilo od te bivše države, ali ne treba praviti komparacije između politike i sporta. Mi radimo dve i po godine kao Srbija. U ono vreme, bila je srećna okolnost da igrači dobijaju nadgradnju kroz reprezentaciju. Ja sam bio šest meseci sa reprezentativcima. Tada nije bilo preopterećenog kalendara. Igrači moraju da dobijaju iskustvo kroz timsku igru, da tako dobijaju iskustvo. Mi želimo da dođemo do takmičarskog rezultata, ali takođe želimo i individualni kvalitet. Želimo igrača koji će praviti razliku", tvrdi Ivković.

Na pitanje da li su očekivanja javnosti realna, selektor Ivković kaže nikada ne bi isticao da je ovaj tim spreman za medalju.

"Ako neko stručan iz naše sredine to kaže, onda je to deo opterećenja. Pripreme su nešto drugo od zvaničnih utakmica. One će biti potvrda načina igre i kvaliteta. One će pokazati našu timsku igru. Svaki igrač zna koliko može. Verujem u našu igru i uspeh. To će biti naša vodilja", priča Ivković.

Reprezentacija Srbije prvi meč na šampionatu odigraće u ponedeljak u Varšavi protiv aktuelnog svetskog šampiona Španije. U utorak će protivnik biti Slovenija, a u sredu Velika Britanija. Tri prvoplasirana tima iz grupe nastavljaju takmičenje u Lođu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve