Nova vest
Košarka

Nedelja, 02.08.2009.

20:40

Juniori prvaci Evrope!

Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je prvenstvo Evrope u Mecu pobedom nad domaćinom Francuskom u finalu – 78:72.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ekipa Vlade Jovanovića turnir u Mecu počela je porazom upravo protiv Francuske, ali je nakon toga zaređala sedam trijumfa (poraz od Španije) i zasluženo je osvojila titulu. U finalnom duelu srpski košarkaši vodili su tokom celog meča. Francuzi su dva minuta pre kraja prišli na samo poen zaostatka, ali srpski košarkaši nisu dozvolili potpuni preokret i na kraju su slavili.

Najefikasniji igrač u finalnom duelu bio je Danilo Anđušić sa 22 poena, među kojima su i dva slobodna bacanja u samom finišu. Branislav Đekić postigao je 16 poena, a najbolji igrač Srbije u Francuskoj Dejan Musli meč je završio sa 14 poena, 14 skokova i tri asistencije. 13 poena postigao je Lazar Radosavljević, a 11 Nemanja Jaramaz. U sastavu Francuske Lebrun je postigao 17, a Furnije 16 poena.

U meču za treće mesto na šampionatu Turska je pobedila Litvaniju sa 95:74.

Francuzi su jednu prednost na meču imali u prvoj deonici. Poveli su 6:2 na startu, a zatim su još jednom vodili – 12:11. Od tog trenutka pa do kraja meča Srbija nije ispustila prednost. Prva četvrtina završena je sa pet poena prednosti u našu korist (17:12), a po četiri poena u tom delu postigli su Anđušić, Radosavljević i Musli.

Početkom drugog perioda naš tim je još više pojačao i prvi put je došao do dvocifrene prednosti (26:15). Francuzi su se do poluvremena spustili na minus pet (40:35), ali je početkom drugog dela srpska ekipa ponovo ’pobegla’ nakon šest vezanih poena (46:35). Domaćin se ipak nije predao i pred odlučujućih deset minuta Srbija je imala šest poena prednosti – 57:51.

Četvrtu četvrtinu Srbija otvara sa dve trojke Anđušića i dolazi do najvećih plus 12 (63:51). Mogli su naši juniori već tada da reše pitanje pobednika, ali Francuzi su se još jednom vratili. Dva i po minuta pre kraja spustili su na minus tri (69:66) i tada je usledila petominutna pauza zbog kvara semafora. Nakon toga Francuzi su postigli još jedan koš i sasvim se približili (69:68).

Na drugoj strani Anđušić je pogodio jedno od dva slobodna bacanja, a nakon dobre odbrane možda i ključnu trojku minut i po pre kraja postigao je Lazar Radosavljević za 73:68. U samom finišu Francuzi su pokušali da se vrate ’penal završnicom’, ali Anđušić je bio koncentrisan i Srbija je osvojila titulu.

Srbija – Francuska 78:72

Srbija: Jaramaz 11, Ponjavić, Torlak, Tripković, Vukasović, Blagojević, Anđušić 22, Radosavljavić 13, Bešović, Rondović 2, Djekić 16, Musli 14.
Francuska: Vahovjak, Purše, Lebrun 17, Stoiljković 6, Burdiljon, Vesterman 6, Furnije 16, Kairo 3, Mondekir 8, Okonde 4, Paskal 4, Renon 8.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve