Nova vest
Košarka

Petak, 26.06.2009.

13:00

Vujošević i zvanično najbolji!

Evroliga je u petak i zvanično proglasila Duška Vujoševića za najboljeg trenera u sezoni 2008-2009.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Vujošević je nagradu „Aleksandar Gomeljski“ dobio za sjajne rezultate sa jednom od najmlađih ekipa u Evropi, beogradskim Partizanom. ’Crno-beli’ su drugu godinu uzastopno došli među osam najboljih ekipa u Evropi, ostvarivši nekoliko pobeda za pamćenje nad najjačim evropskim ekipama kao što su ovogodišnji prvak Evrope Panatinaikos i finalista fajnal-fora u Berlinu, moskovski CSKA.

Partizan je zbog velikog interesovanja navijača odigrao nekoliko mečeva u Beogradskoj Areni gde je protiv Panatinaikosa postavljen novi rekord po poseti – pobedi ’crno-belih’ nad 'zelenima' rezultatom 63:56 je prisustvovalo 22.576 navijača.

Zahvaljujući izvanrednom poslu koji je obavio u Partizanu, Vujoševićeve kolege su odale priznanje izabravši ga za trenera godine i ovo je prvi put da nagradu „Aleksandar Gomeljski“ ne dobije trener osvajač Evrolige za tu sezonu.

Vujošević će nagradu dobiti osmog jula u Barseloni, na žrebu za Evroligu za sezonu 2009-2010.

50-godišnjem Vujoševiću ovo je bila 13. sezona na čelu Partizana. Karijeru je počeo kao treer mlađih kategorija u Partizanu, a prvi tim ’crno-belih’ preuzeo je sa samo 26 godina 1985. godine.

Vujošević je odveo Partizan do titule prvaka već u prvoj sezoni, a do fajnal-fora Evrolige, ’crno-beli’ su stigli 1988. godine. Naredne sezone Partizan je pod Vujoševićevim vođstvom osvojio Kup Radivoja Koraća, koji je tada bio drugo po jačini evropsko takmičenje.

Tokom svoje rane karijere, Vujošević je bio trener budućim košarkaškim legendama kao što su Vlade Divac, Žarko Paspalj, Predrag Danilović i Saša Đorđević. Poslednjih nekoliko godina, Vujošević je bio zaslužan za stvaranje prvog centra Evrolige, Nikole Pekovića, najboljeg mladog igrača protekle godine, Novice Veličkovića i drugih.

Duško Vujošević je sa Partizanom osvojio osam uzastopnih titula prvaka države, a u tek završenoj sezoni, osvojena je i Jadranska liga kao i Kup Radivoja Koraća.

Nagrada „Aleksandar Gomeljski“ za trenera godine dodeljuje se u čast legendarnog ruskog trenera, koji je vodio prvog klupskog prvaka Evrope. Gomeljski, koji je „otac“ košarke u bivšem SSSR i Rusiji, predvodio je CSKA do njihove poslednje titule prvaka Evrope 1971, pre nego što je započela moderna era košarke.

Preminuo je 2005. u 77. godini i nagrada se od tada dodeljuje najboljem treneru u Evroligi te sezone, u izboru njegovih kolega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve