Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 04.05.2009.

02:30

Obradović: "Najdraža titula"

Košarkaši Panatinaikos osvojili su u Berlinu petu titulu prvaka Evrope u klupskoj istoriji.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Dramatičnom pobedom nad braniocem titule, moskovskim CSKA (73:71), Panatinaikos se izdvojio kao ubedljivo najuspešniji klub decenije, sa četiri titule od 2000. godine. Jedno ime vezano je za sva četiri pehara. Željko Obradović podigao je još jedan trofej Evrolige, četvrti sa atinskim klubom i čak sedmi u karijeri.

Mnogo važnija je peta titula za Panatinaikos, nikada lični uspesi ne mogu da budu u prvom planu. Ovo je najdraža titula, ali svaka sledeća je takva. Srećan sam zbog pobede, između ostalog i zbog izjava nekih da pobednik našeg polufinala neće imati šanse protiv CSKA zbog umora i psihičke iscrpljenosti posle velikog derbija sa Olimpijakosom. Međutim, imali smo i veliku želju da pobedimo. Čestitam igračima. Za neke od njih to je prvi uspeh, neki su stariji, Jasikevičijusu je ovo četvrta titula, ali je, bez obzira, motivacija i želja kod svih bila ogromna”, izjavio je Željko Obradović u razgovoru sa srpskim novinarima posle velikog finala u berlinskoj O2 Areni.

Panatinaikos je odlično otvorio meč, na poluvremenu imao 20 poena prednosti posle neverovatne šuterske serije i pet vezanih trojki u drugoj četvrtini. Odgovor CSKA bio je niz od 17 poena bez odgovora grčkog šampiona. Nekoliko grešaka igrača Panatinaikosa, izgubljena lopta Diamantidisa u finišu i CSKA je dobio priliku da ukrade pobedu, da bi junak pobede Moskovljana nad Barselonom u polufinalu Ramunas Šiškauskas promašio trojku u poslednjim sekundama.

"Kada je u pitanju poslednji napad, moram istaći da smo znali ko će šutirati, jer je Šiškauskas fenomenalan igrač. Lično mi je veoma žao što nismo uspeli mirnije da privedemo utakmicu kraju, ali znali smo da će CSKA igrati mnogo agresivnije u drugom poluvremenu, da će probati da se vrati u utakmicu”, kaže Obradović.

Najtrofejniji evropski trener doveo je u Berlin 7 debitanata na finalnom turniru Evrolige, među kojima su bili Nikola Peković i Dušan Kecman.

“Svaka čast Kecmanu i Pekoviću koji žive za košarku i čija je želja za pobedom bila neverovatna. Čak zbog termina nismo ni održali trening na dan utakmice, a neki igrači su izrazili želju da dođu u dvoranu i šutiraju na koš. Mislim da to pokazuje koliko su želeli ovaj trijumf. Sada se moramo okrenuti narednim izazovima, iako iz iskustva znam da će biti pada u snazi i motivaciji. Biće to veliki problem, ali eto nam novog izazova da se odbranimo od svih onih koji sada žele skalp najboljem timu u Evropi”, rekao je Obradović i na pitanje novinara da li ima problem sa nedostatkom prostora u vitrini za trofeje u šali rekao da nema, s obzirom da ih više ni ne broji, ali i ponovio da je najbitniji uspeh tima i kluba.

Košarkaši Panatinaikosa imali su podršku preko 6.000 navijača u Berlinu, nekoliko hiljada njih došlo je dan pre finala. Atmosfera slična onoj iz polufinalnog duela sa gradskim rivalom, Olimpijakosom, s tim što je ovaj put na kraju otvoren šampanjac.

Trener CSKA Etore Mesina nije imao razloga za slavlje, a smatra da je problem sa ličnim greškama nekoliko ključnih igrača moskovskog tima značajno uticao na konačan ishod.

Čestitam Panatinaikosu i njihovom treneru Željku Obradoviću na pobedi i osvojenoj tituli. Glavni uzrok našeg poraza leži u činjenici da su nam tri ključna igrača vrlo brzo došla u problem sa ličnim greškama posle čega je bilo teško kontrolisati utakmicu. Imali smo i očajno šutersko veče, pa je za divljenje način na koji su moji igrači uprkos svim tim nedostacima stigli do situacije da imaju šut za pobedu“, izjavio je Mesina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve