Nova vest
Košarka

Nedelja, 03.05.2009.

22:00

PAO prvak Evrope!

Košarkaši Panatinaikosa osvojili su petu titulu prvaka Evrope pobedivši u finalu završnog turnira u Berlinu CSKA rezultatom 73:71 (21:16, 27:12, 8:18, 17:25).

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Željko Obradović osvojio je sedmu titulu prvaka Evrope, četvrtu sa atinskim timom koji je tokom većeg dela meča imao ubedljivu prednost (najviše 23 poena) ali je nešto slabijom završnicom ugrozio pobedu. Međutim, Litvanac Ramunas Šiškauskas nije uspeo da pogodi trojku za pobedu u poslednjoj sekundi utakmice pa CSKA nije uspeo da odbrani titulu.

Najefikasniji u timu Panatinaikosa bili su Spanulis i Focis (osam skokova) sa po 13 poena, a Dijamantidis i Jasikevičijus su ubacili po 10. Nikola Peković je ubacio šest (sve u prvoj četvrtini) ali i izgubio isto toliko lopti, dok Dušan Kecman nije ulazio u igru.

U timu CSKA najbolji je bio Holden sa 14 poena i četiri asistencije. Šiškauskas i Lengdon ubacili su po 13, a Smodiš je imao po devet poena i skokova.

Utakmicu je mnogo bolje otvorio CSKA i poveo sa 12:7 ali je onda Pao uzvratio serijom 10:0, poveo polovinom perioda i zadržao prednost do kraja četrvtine (21:16). Sjajno su odigrali Spanulis koji je ubacio sedam poena i Nikola Peković sa šest. S druge strane, u timu CSKA Holden je postigao šest poena i asistirao tri puta.

Panatinaikos je nastavio sa sjajnom igrom i u drugoj četvrtini kada su sjajnom odbranom otvarali brze kontre, te trojkama Dijamantidisa i Jasikevičijusa došli do 17 poena prednosti (42:25).

Tamo gde su stali u prvom, igrači Panatinaikosa nastavili su u drugom poluvremenu jer je već u prvom napadu trećeg perioda sjajni Šarunas Jasikevičijus postigao novu trojku, devetu za Pao dok CSKA nije imao nijedan ubačaj iza linije 6,25. Prvu trojku za ruski tim ubacio je Ramunas Šiškauskas u petom minutu treće četvrtine.

Ubrzo nakon toga trojku postiže i Trajan Lengdon i uz nešto bolju odbranu CSKA pravi seriju 13:0 i na kraju perioda stiže na 56:46.

CSKA je sjajnu igru nastavio i u poslednjem periodu postigavši nova četiri poena i prišao na samo šest poena ali je Focis trojkom vratio Panatinaikos na 59:50, a Perperoglu novom trojkom i polaganjem na 65:52.

Planinić i Šiškauskas su ponovo gurnuli CSKA do -5 ali je ovaj put Spanulis vratio prednost Grcima na osam poena. Ipak, odmah u sledećem napadu Hrijapa vraća trojku pa se u poslednja dva minuta finalne utakmice ušlo pri rezultatu 68:63.

Batist je pogodio oba slobodna bacanja za PAO, a Smodiš pogodio novu trojku za aktuelnog šampiona i smanjio na samo četiri poena razlike (70:66). U poslednjih 60 sekundi utakmice drama je nastavljena. Prvo je Hrijapa promašio oba slobodna bacanja, a PAO u narednom napadu nije uspeo da prenese loptu preko polovine terena za osam sekundi pa je ona pripala igračima moskovskog kluba. Šiškauskas je to iskoristio i svojom drugom trojkom smanjio na samo na pola koša prednosti za Panatinaikos.

U penal završnici meča, sigurni izvođači bili su Dijamantidis i Šiškauskas, dok je Jasičevičijus pogodio samo jedno i omogućio Rusima da 5,6 sekundi pre kraja odluče utakmicu. Šiškauskas je dobio loptu ali pored najboljeg odbranbenog igrača Evrope, Dijamantidisa, nije uspeo da se izbori za dobru poziciju pa je promašio šut za pobedu u poslednjoj sekundi.

Ekipa Etorea Mesine ostala je na šest trofeja, iako su igrali četvrto uzastopno finale. Utakmica je odigrana u berlinskoj dvorani "O2 World" pred 13.238 navijača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve