Nova vest
Košarka

Petak, 24.04.2009.

12:40

Eurobasket: Dominacija Partizana

Košarkaški sajt eurobasket.com izabrao je najbolje pojedince iz prethodne sezone u NLB ligi, u kojoj je Partizan odbranio trofej prvaka.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Košarkaši Partizana poneli su niz priznanja za najbolje, osvojivši čak šest od mogućih devet nagrada u glavnim kategorijama. Novica Veličković je odneo čak tri nagrade pošto je izabran je za najboljeg igrača, evropskog igrača i krilo godine. Milenko Tepić je izabran za najboljeg beka, Stefon Lazmi za najboljeg defanzivnog igrača i Duško Vujošević za trenera godine.

Takođe, prema listi najboljih klubova koju eurobasket.com sastavlja, Partizan zauzima četvrto mesto u Evropi.

Veličković i Tepić se nalaze i u prvoj petorci godine, kao i u prvoj ’evropskoj’ petorci, koja je sastavljena prema nastupima igrača u evropskim takmičenjima protekle sezone. Lazmi se nalazi u prvoj petorci ’stranaca’, kao i u najboljoj defanzivnoj petorci, pored Novice Veličkovića.

Igrač godine: Novica Veličković (Partizan)
Najbolji bek godine: Milenko Tepić (Partizan)
Najbolje krilo godine: Novica Veličković (Partizan)
Najbolji centar godine: Todor Gečevski (Zadar)
Evropski igrač godine: Novica Veličković (Partizan)
Najbolji ’stranac’ godine: Erl Kalovej (Cibona)
Najbolji defanzivni igrač godine: Stefon Lazmi (Partizan)
Igrač koji je najviše napredovao: Boban Marjanović (Hemofarm)
Trener godine: Duško Vujošević (Partizan)

Prva petorka: Erl Kalovej (Cibona), Milenko Tepić (Partizan), Marin Rožić (Cibona), Novica Veličković (Partizan), Todor Gečevski (Zadar).
Druga petorka: Marko Marinović (Crvena zvezda), Davor Kus (Cibona), Vladimir Micov (Budućnost), Milan Mačvan (Hemofarm), Ante Tomić (Zagreb).
Posebne pohvale: Edi Šenon (Split), Elmedin Kikanović (Crvena zvezda), Alan Anderson (Cibona), Vladimir Dašić (Budućnost), Dragan Labović (FMP), Vladimir Golubović (Olimpija), Ričard Šilds (Krka), Stefon Lazmi (Partizan).
Evropska petorka: Milenko Tepić (Partizan), Davor Kus (Cibona), Marin Rožić (Cibona), Novica Veličković (Partizan), Todor Gečevski (Zadar).
Petorka ’stranaca’: Erl Kalovej (Cibona), Andre Ovens (Crvena zvezda), Stefon Lazmi (Partizan), Lorens Roberts (Crvena zvezda), Džared Homen (Cibona).
Defanzivna petorka: Edi Šenon (Split), Vladimir Micov (Budućnost), Stefon Lazmi (Partizan), Novica Veličković (Partizan), Todor Gečevski (Zadar).

Partizan četvrti na listi najboljih klubova Evrope

Sajt Eurobasket takođe pravi i listu 100 najboljih evropskih klubova i prema trenutnim rezultatima, Partizan zauzima visoko četvrto mesto. Od ostalih srpskih klubova, Hemofarm se takođe nalazi među prvih deset i zauzima osmo mesto, Mega Hypo Leasing nalazi se na 72. poziciji, Napredak je 73, Crvena zvezda zauzima 75. mesto, FPM je 80. itd...

Rejting klubova se određuje prema rezultatima u domaćoj ligi, učešću i rezultatima u evropskim kupovima (svaki kup se boduje različito), rezultatima u evropskim kupovima na nivou države gde se u obzir uzimaju rezultati svih timova iz jedne države, kao i prema rezultatima u poslednjih pet nedelja.

Mečevi u plej-ofu se vrednuju više nego mečevi iz regularnog dela sezone, a na trenutnoj listi nisu uračunati rezultati sa F4 NLB lige gde je Partizan trijumfovao, kao ni najnoviji rezultati iz Super lige Srbije.

Prvih 10 klubova u Evropi prema sajtu eurobasket.com:
1. CSKA (Rusija) 179 bodova
2. Olimpijakos (Grčka) 172
3. Montepaski (Italija) 163
4. Partizan (Srbija) 146
5. Tau Keramika (Španija) 145
6. Barselona (Španija) 140
7. Panatinaikos (Grčka) 135
8. Hemofarm (Srbija) 135
9. Žalgiris (Litvanija) 119
10. Real Madrid (Španija) 115
72. Mega HL (Srbija) 59
73. Napredak (Srbija) 59
75. Crvena zvezda (Srbija) 58
80. FMP (Srbija) 54

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve