Nova vest
Košarka

Nedelja, 22.02.2009.

21:00

TAU osvojio Kup Kralja posle drame

Košarkaši Taukeramike osvojili su Kup Kralja, pošto su u finalu pobedili Unikahu posle produžetka rezultatom 100:98.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Najzaslužniji za trijumf bio je Pit Mikel, koji je u produžetku dao 10 poena (ukupno 20), uključujući i poslednji na meču iz teške pozicije na 20-ak sekundi do kraja. Igor Rakočević zabeležio je 18 poena (4-12 iz igre, 8-8 penali, 4 ast), a Mirza Teletović 20 (6-12 trojke). Tim iz Malage predvodio je Nejt Arčibald sa 16 poena i 13 skokova, a Markus Hejslip dao je 23 (5-13 iz igre,12-12 penali).

Unikaha je bolje počela meč i poenima Kabesasa povela je 11:3. Igra je u prvom poluvremenu bila brza i dinamična, a nijedna ekipa nije stvorila ozbiljniju rezultatsku prednost.

Rakočević je loše počeo meč, ali kako je vreme odmicalo, postajao je sve bolji. U prvom poluvremenu TAU je u igri držao Teletović (4 trojke), a sa druge strane istakli su se Hejslip i Arčibald.

Ekipa trenera Dušana Ivanovića imala je blagu rezultatsku prednost tokom cele treće četvrtine, ali nije uspela da prelomi. Novi udar TAU je napravio serijom 10-2, koju je Rakočević okončao trojkom – 77:69 na pet minuta do kraja.

Ipak, naredni rival Partizana u Evoligi nije se predavao, a TAU nije uspevao da uspori igru, pošto je ceo meč igran u neverovatno brzom tempu. Kontrolu nad igrom ekipe iz Malage neočekivano je preuzeo plej Žosef Gomi, koji je birao hrabra, ali ponekad i nerezonska rešenja. Tamnoputi Francuz je bio najzaslužniji što je Unikaha uspostavila rezultatsku ravnotežu (85:85).

U poslednjem minutu Serhi Vidal za malo nije postao tragičar. Prvo je Rakočević pogodio dva bacanja za 87:85, Gomi je na suprotnoj strani promašio koš, a Vidal je fauliran. Španski reprezentativac bio je neprecizan oba puta sa linije penala (do tada TAU šutirao 18-18), a Gomi je pogodio uz faul. Promašio je dodatno bacanje, a Teletović nije bio precizan uz zvuk sirene i ušlo se u produžetak.

Na samom početku dodatnog perioda Rakočević je dobio četvrtu i petu ličnu grešku (obe veoma diskutabline), pa je u odsustvu njega i Splitera ulogu protagoniste preuzeo Mikel. Odradio ju je maestralno, bio je siguran sa penala, a i pogodio je dvojku uz kontakt za 100:98. U poslednjem napadu Kuk je traljavo organizovao napad i Mikel je izblokirao šut Rodrigesa.

TAU je tako šesti put osvojio Kup Kralja u istoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve