Nova vest
Košarka

Subota, 07.02.2009.

20:18

Pobeda Partizana u derbiju!

Košarkaši Partizana savladali su Crvenu zvezdu u derbiju 21. kola NLB lige 85:82 (17:20, 21:21, 16:23, 31:18) nakon sjajne igre u poslednjoj četvrtini.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Crvena zvezda je vodila u većem delu meča ali su "crno-beli" sjajno odigrali poslednji period u kojem je blistao Novica Veličković sa 17 od ukupno 20 svojih poena, a osvojio je i odlučujuću loptu šest sekundi pre kraja. Veličković je imao i 12 skokova. Odlično je odigrao Stifon Lazmi sa deset poena i osam skokova. Kod Crvene zvezde najbolji je bio Marinović sa 17 poena.

Crvena zvezda je sjajno otvorila utakmicu i nakon četiri minute bilo je čak 12:1, ali je ostala bez Robertsa koji se povredio. Ipak, Partizan se u drugom delu prve četvrtine potpuno vratio u igru i poenima Tripkovića, Božića i Tepića došao na 20:17. Posle svega tri minute igre u drugom periodu „crno-beli“ su potpuno preokrenuli rezultat i koševima Stifona Lazmija poveli 26:24.

Zvezda se ipak vraća i ponovo prelazi u vođstvo nakon sjajne serije od 11:0 kojom je stigla do 35:26. Ovaj period utakmice obeležio je očajan šut Partizana za dva poena (3 od 12) dok je s druge strane Zvezda šutirala preko 60 procenata.

Seriju „crveno-belih“ koja je trajala skoro dva minuta prekida Tepić sa slobodnih bacanja, a vrlo brzo Partizan postiže nove poene i smanjuje na 35:32. Do kraja poluvremena igralo se poen za poen da bi se prvi period završio prednošću Crvene zvezde 41:38.

Prvo poluvreme su obeležili Oliver Stević, koji je za Zvezdu postigao 12 poena, bez promašaja iz igre (5/5 za dva), dok je kod Partizana sjajno odigrao, naročito u završnici poluvremena, centar Žarko Rakočević koje je ubacio 11 poena (5/6 za dva).

Partizan je potpuno dominirao u skoku (16-8) ali je imao i više izgubljenih lopti (10-6).

Velikih problema zbog ličnih greški imali su Lazmi i Štimac koji su već u prvih desetak minuta imali po tri prekršaja.

Drugi deo igre otvorio je Petar Božić svojom trećom trojkom, a već u sledećem napadu Veličković zakucavanjem postiže svoje prve poene i dovodi Partizan u vođstvo.

Zvezda ponovo pravi seriju, ovaj put 15:4 kojoj je doprinela i tehnička greška trenera Partizana Duška Vujoševića. Odlično je odigrao Elmedin Kikanović koji je postigao osam poena. Trojkom Marinovića u poslednjim sekundama treće četvrtine Zvezda na kratku pauzu odlazi sa deset poena prednosti (64:54).

Na početku četvrte četvrtine Partizan pravi seriju od 12:4, a deset poena postigao je Novica Veličković.

Poenima Lazmia i Veličkovića Partizan dolazi i do sedam poena prednosti. Nastavak perioda obeležile su lične greške koje su mnogo više opteretile Zvezdu jer čak četvorica njenih igrača su imala po četiri penala. Ipak, crveno-beli smanjuju prednost večitog rivala i ulaze u uzbudljivu završnicu.

Zvezda trojkom Marinovića i koševima Kovača sa slobodnih bacanja smanjuje na samo jedan poen prednosti. U poslednjem napadu Partizana loptu je dobio Vitkovac koji je odmah fauliran. Bivši igrač Zvezde promašio je oba slobodna bacanja ali je fantastični Veličković odlično skočio i osvojio loptu koja je Partizanu donela pobedu za revanš Zvezdi za poraz u prvom delu sezone ali i verovatno osiguranu prvu poziciju pred završnicu takmičenja.

Veličković je bio MVP utakmice sa 20 poena i 12 skokova, Lazmi je ubacio deset uz osam uhvaćenih lopti, a dvocifreni učinak imali su i
Tepić sa takođe deset poena i Rakočević koji je svih 11 postigao u prvom poluvremenu.

Kod Crvene zvezde Marinović je imao 17 poena, Stević 12 (sve u prvom delu), Dragićević 11, Kovač i Kikanović po 10.

Utakmicu je obeležio veliki broj faula (61) s obe strane što je dovelo do velikog broja slobodnih bacanja. Zvezda je šutirala 28/35, a Partizan veoma loših 65% (28/43). .

Partizan je potpuno dominirao u skoku sa 34 uhvaćene lopte (12 u napadu), naspram Crvene zvezde sa 24 (svega 5 u napadu). Iako su u prvom poluvremenu imli čak deset izgubljenih lopti, košarkaši Partizana su u drugom delu izgubili svega četiri pa su oba tima završila sa po 14 greški.

Crno-beli sada imaju skor 19-2 i ubedljivo su prvi ispred Zvezde koja je zabeležila peti poraz.

Treneri oba tima bili su veoma zadovoljni derbijem i igrom koju su prikazali igrači oba tima, a trener Partizana Duško Vujošević zadovoljan je pobedom u meču na kojem nije mogao da računa na Jana Veselog i Slavka Vraneša koji su standardni u postavi srpskog šampiona.

"Bilo je više ljudi nego na Evroligi i tu se vidi značaj derbija. On je tradicija Beograda, a to je lepota koja treba da se čuva", rekao je Vujošević.

"Bili smo oslabljeni, a osetio se umor i od mnogo utakmica. Odigrali smo loše finiš, trebalo je da trošimo vreme. Na kraju smo ipak pobedili. Voleo bih i da se Zvezda plasira na završni turnir i to ne kao četvrta".

Zvezdin trener Svetislav Pešić rekao je da nema šta da zameri svojim igračima.

"Važna utakmica, puna emocija i entuzijazma. Meč smo izgubili u skoku, koji donosi mnogo samopouzdanja Partizanu. Moramo na tome da radimo. Da nije (Novica) Veličković uhvatio onaj ofanzivni skok šest sekundi pre kraja, mislim da bismo dobili. To je pravo vreme za poslednji napad, između pet i 10 sekundi pre kraja. Mogli i bolje da odigramo, pre svega procenat šuta je morao da bude bolji. Utakmicu su verovatno odlučile odbrane koje su bile odlične", rekao je Pešić.

"Stvarno sam mislio da ćemo dobiti, ali tako je kako je. Mnogo je važna utakmica, igralo se na ivici mogućnosti. Igrači ne samo da su dali sve od sebe, već su davali i sebe. Zato se povredio Elmedin Kikanović i zato je Oliver Stević dobio petu ličnu. Nedostajao nam je (Lorens) Roberts, ali i koncentracije i mirnoće u finišu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

621 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve