Nova vest
Košarka

Četvrtak, 05.02.2009.

22:05

Liza Lesli ide u penziju

Jedna od najboljih američkih košarkašica svih vremena, Liza Lesli najavila je povlačenje iz profesionalne košarke na kraju sezone.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ikona ženske košarke, trostruka dobitnica MVP priznanja kao najbolja igračica WNBA i četvorostruka olimpijska šampionka, napustiće košarku nakon 12 sezona u LA Sparksima sa kojima je titule osvajala 2001. i 2002. 36-šestogodišnjakinja koja igra na poziciji centra je sa 5,909 poena i 3,156 skokova rekorderka WNBA lige. Leslijeva je u karijeri beležila 17,4 poena i 9,3 skokova po meču.

Rekorderka je i po broju uzastopnih zlatnih medalja na Olimpijskim igrama koje je osvajala 1996, 200,2004, 2008, a nije poražena u dresu SAD na 32 meča na olimpijskim turnirima.

"Neću se predomisliti i vratiti nakon dve godine kao Majkl Džordan. Jednostavno znam da je ovo prava odluka u pravo vreme. Još uvek mogu da pomognem timu ali ne želim da budem tu kada ne budem mogla“, izjavila je Lesli.

Lesli je razmišljala da se povuče nakon ove sezone ali je od toga odgovorila saigračica Mišel Kuper ubedivši je da odigra još jednu sezonu kako bi joj navijači priredili dostojan oproštaj.

Liza "Smooth" Lesli ostaće upamćena i po 101 poenu koji je postigla tokom jedne utakmice u srednjoj školi. Igrajući za Monigsajd srednju školu ubacila 101 poen protiv Saut Torensa i to sve u prvom poluvremenu jer je protivnički tim predao utakmicu zbog tehničkih razloga. Rezultat poluvremena bio je 102:24! Lesli je pogodila i četiri slobodna bacanja zbog tehničke greške izjednačivši rekord od 105 poena koji je 80-ih postavila Šeril Miler (mlađa sestra Redži Milera) ali ti poeni na kraju nisu priznati jer je meč prekinut.

Nova sezona u WNBA počinje 6. juna, a Sparksi će u sezonu ući bez MVP-ja i rukija prošle godine Kendis Parker koja treba da se porodi. Parkerova je u svojoj prvoj profesionalnoj sezoni prosečno beležila 18,5 poena i 9,5 skokova.

Titulu u WNBA brani ekipa Detroit Shock.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve