Nova vest
Košarka

Petak, 02.05.2008.

20:03

EL: U finalu Makabi - CSKA

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

U finalu košarkaške Evrolige u nedelju u Madridu sastaće se prvaci Izraela i Rusije, Makabi i CSKA. Makabi iz Tel Aviva u polufinalu je savladao Montepaski iz Sijene 92:85, dok je moskovski CSKA pobedio špansku Taukeramiku rezultatom 83:79. Finale se igra u nedelju od 21h, a utakmica za treće mesto na programu je tri sata ranije.

Ekipa Makabija plasirala se u finale fajnal fora pobedom nad Montepaski Sijenom 92:85 (8:20, 25:25, 28:19, 31:21). Najefikasniji kod pobedničke ekipe bili su Aleks Garsija sa 19 poena, Derik Šarp sa 15, Moris i Bajnam sa 13 poena. U poraženom timu najzapaženiji su bili Mekintajer sa 26, Sato i Lavrinovič sa 17 poena.

Makabi je napravio veliki preokret jer su tokom većeg dela utakmice gubili. U prvom poluvremenu Montepaski je imao čak 18 poena prednosti. Razlog visokog vođstva je veliki broj promašenih šuteva za tri poena od strane ekipe iz Tel Aviva. Na odmor se otišlo rezultatom 45:33 za italijansku tim.

U drugom poluvremenu košarkaši Makabija napravili su sjajnu seriju 13-0 i došli do preokreta. Počeli su da pogađaju trojke, a Aleks Garsija je postigao čak 18 poena u tom delu igre, a veoma dobro je igrao i kapiten Derik Šarp. Glavni razlog zbog koga su igrači Montepaskija ispustili vođstvo je veliki broj izgubljenih lopti.

Odlično su igrali Bajnam i Moris koji sjajnom akcijom dovode izraelski tim u vođstvo od pet poena dva minuta pre kraja. Završnica je protekla u potpunoj dominaciji Makabija koji je došao i do najveće prednosti u meču od deset poena posle greške u koracima Mekintajera.

U drugom polufinalnom meču košarkaši CSKA savladali su Tau Keramiku 83:79 (20:20 13:19 24:17 26:23). Ekipa Etorea Mesina nadigrala je Taukeramiku Nevena Spahije 83:79 tako da će u finalu u nedelju pokušati da izbore i drugu titulu evropskog prvaka u poslednje tri sezone.

Do pobede su ih predvodili Ramunas Šiškauskas i David Andersen sa po 16 poena. Džej Ar Holden ubacio je 15, jedan manje imao je Matjaž Smodiš, a deset poena postigao je Teo Papalukas. U ekipi iz Vitorije Igor Rakočević ubacio je 19 poena, a po 17 postigli su Tiago Spliter i Zoran Planinić

Utakmica je bila rezultatski neizvesna, ekipe su se smenjivale u vođstvu. Na odmor se ipak otišlo vođstvom španske ekipe od šest poena razlike. U trećoj četvrtini košarkaši CSKA napravili su seriju i uspeli da preokrenu rezultat i dobiju taj deo igre.

U poslednjoj četvrtini presudila je sigurnija igra Rusa, pre svega bili su bolji sa linije slobodnih bacanja. Minut pre završetka CSKA je vodio pet poena. Iako je Igor Rakočević pogodio trojku šest sekundi pre kraja u sledećem napadu španski tim je bio lošiji u skoku nisu uspeli da izjednače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve