Nova vest
Košarka

Utorak, 01.04.2008.

22:14

Tau vodi 1-0

Izvor: A G

Autor:A G

Default images

Košarkaši Partizana izgubili su u Vitoriji od domaće Tau Keramike rezultatom 74:66, u prvom meču četvrtfinalne serije Evrolige. „Crno-beli“ su tokom prvog poluvremena bili potpuno ravnopravan rival favorizovanim Špancima, ali je drugih 20 minuta donelo mnogo bolju igru domaćina koji će u četvrtak u beogradskom Pioniru imati prvu priliku za prolazak na završni turnir u Madridu.

Dušan Kecman ubacio je 13, Nikola Peković 12, a Palasio i Veličković po 10 poena u timu Duška Vujoševića. Sa druge strane, najbolji u domaćoj ekipi bio je Zoran Planinić sa 18 poena, a srpski reprezentativac Igor Rakočević postigao je 15 poena.

Partizan je, prema očekivanjima, bio bolji u skoku (Tau 27, Partizan 36), ali ekipa Duška Vujoševića je od 22 slobodna bacanja promašila čak osam, a to je u ovakvim mečevima nedopustivo.

Sjajnu partiju u domaćem sastavu pružio je Zoran Planinić koji je trojke šutirao 4-4. U finišu meča proradio je i Igor Rakočević, koji je pored očajnog šuta za tri (1-6) pogodio možda i presudnu trojku tri minuta pre kraja.

„Crno-beli“ su meč u Vitoriji počeli nervozno, i domaćin je poveo 4:0. Ipak, startnu nervozu mladih igrača prekinuo je iskusni Dušan Kecman koji je poenima uz faul izjednačio na 4:4. Rakočević je tada vezao četiri poena, i Tau Keramika je, uz jednu trojku Planinića, u petom minutu imala plus pet (11:6).

Trener „crno-belih“ meč je počeo sa Vranešom na centru, ion je domaćinu u prvoj deonici zadavao puno problema. Vraneš je pored nekoliko dobrih blokova uspeo da postigne i četiri poena, i Partizan je ponovo uhvatio priključak (11:10).

U sedmom minutu na parket prvi put ulazi Nikola Peković, i upravo njegovim poenima Partizan je nešto kasnije prvi put poveo (14:13). Već u 10. minutu treću ličnu grešku zaradio je Uroš Tripković, i to je u nastavku bio veliki problem, pošto se bek Partizana u poslednje vreme nalazi u odličnoj formi. Do kraja prve deonice, koju su obeležili plejmejkeri obe ekipe (Palasio šest, Planinić sedam poena), viđena je rezultatska klackalica, a domaćin je na prvom dvominutnom odmoru imao plus dva (18:16), posle poena Palasija u poslednjoj sekundi.

Početkom druge četvrtine treći faul dobija i centar domaćina Tijago Spliter, a Milt Palasio i u drugoj deonici nastavlja sa dobrom igrom. Upravo nakon poena Palasija Partizan je ponovo poveo (22:20). „Crno-beli“ su u prvih 20 minuta držali priključak najviše zahvaljujući potpunoj dominaciji u skoku (24-14 u prvom poluvremenu).

U 17. minutu tri napada u nizu završena su pogođenim trojkama. Prvo je Tepić izjednačio jna 28:28, a onda su usledili dalekometni hici Singltona i Veličkovića, i u finiš se ušlo sa nerešenim rezultatom (31:31). Prednost gostima na poluvremenu donosi Tepić, pošto je Priđoni u poslednjoj sekundi promašio trojku.

Palasio je sa osam poena bio najefikasniji u ekipi Partizana na poluvremenu, a parirali su mu Planinić i Singlton sa po sedam.

Hrvatski reprezentativac u drugoj deonici nije postigao nijedan poen, ali je već na startu treće trojkom vratio svoj tim u vođstvo (34:33). Ipak, Partizan uzvraća serijom 4-0 (trojka Veličkovića), ali Planinić je igrao sjajno u tim trenucima.

Pri vođstvu Partizana 40:38 Tau pravi seriju 10-0 (sedam poena Planinića), i domaćin se odlepio na visokih 48:40. Tripković tada postiže prve poene (trojka), na to se nadovezao i Palasio, i Partizan je ponovo u igri (48:45).

Do kraja treće deonice domaćin je, uz nekoliko sumnjivih odluka sudija, zadržao prednost, i pred poslednjih 10 minta imao plus šest (56:50).

Početkom poslednje deonice razigrani Tijago Spliter održava prednost domaćina, a sudije u nekoliko situacija nisu svirale očigledne prekršaje nad Pekovićem pod košem. U 33. minutu Planinić novom trojkom podiže na 63:54, ali Kecman odmah vraća istom merom uz očigledan faul koji nije dosuđen.

U takvoj postavci Partizanu je bilo teško da stigne prednost Tau Keramike koja je četiri ipo minuta pre kraja prvi put imala plus 10 (67:57). Ipak, „crno-beli“ uz četiri vezana poena Pekovića i jednim slobodnim bacanjem Tepića smanjuju na 67:62, i trener domaćina Neven Spahija traži minut odmora.

Posle tog tajm-auta Igor Rakočević je trojkom praktično rešio pitanje pobednika, a Partizan je poslednju priliku za povratak propustio 70 sekundi pre kraja kada je Tripković promašio trojku pri rezultatu 70:64.

Serija se nastavlja u četvrtak u Pioniru, kada bi Partizan, uz sjajnu podršku publike, mogao da izbori povratak u Vitoriju.

Tau Keramika - Partizan 74:66 (18:16, 13:17, 25:17, 18:16)

Dvorana: Fernando Buesa, gledalaca: 8.500, sudije: Jungebrand (Finska), Kerebuh (Italija) i Roča (Portugalija).

Taukeramika: Pridjoni 7, Garsija, Rakočević 15, Vidal 7, Planinić 18, Fernandes, Teletović, Jasaitis, Singlton 7, Spliter 8, Mikel 4, Mekdonalds 8.
Partizan: Palasio 10, Tepić 9, Kecman 13, Borovnjak, Tripković 8, Veličković 10, Peković 12, Vitkovac, Djurković, Božić, Milošević, Vraneš 4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

181 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve