Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 23.07.2007.

00:32

Nikolić: "KSS nije verovao u nas"

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Selektor juniorske reprezentacije Srbije Miroslav Nikolić zahvalio je saradnicima u stručnom štabu i igračima za osvajanje titule svetskog prvaka, ocenivši da "to nije mala stvar kada se zna u kakvim se uslovima radilo". "Bili smo sami tokom čitavih priprema, jedino nas je (generalni sekretar KSS) Predrag Bojić obilazio, kao i par roditelja koji su sve vreme bili uz nas. Posebno hvala igračima koji su me trpeli – ja sam prek i težak čovek, ali oni znaju i da sam veoma emotivan", kazao je Nikolić.

Nikolić je kao trener osvojio jednu evropsku i jednu svetsku titulu za igrače do 19 godina, a kao asistent iste uspehe je ostvario i u seniorskoj konkurenciji.

Selektor je rekao da je osnovna taktička zamisao u finalnoj utakmici bila da se američki tim navede na pozicionu igru jer je znao da u takvoj postavci njegovi igrači imaju više šansi.

"Oni igraju brzo i jure po terenu. Kada uspete jakom odbranom da ih navedete da igraju pozicioni napad, oni se izgube. Verovao sam da je to put do uspeha", kazao je Nikolić.

Selektor je istakao da je tokom čitavog šampionata čekao "meč-vinera" iz finala Stefana Stojačića da "proradi", ocenivši da taj igrač ima veliki potencijal da postane odličan šuter.

"Na početku se nije snašao, ali verovao sam u njega. I Stojačić i svi drugi igrači su se 'dizali' kako je takmičenje odmicalo", kazao je Nikolić.

On je još rekao da neće nastaviti da obavlja posao selektora juniorske reprezentacije i kritikovao rukovodeće organe Košarkaškog saveza Srbije (KSS) jer nisu verovali u njega i zato što "Stručni savet KSS nema poverenja u srpske trenere koji rade u zemlji".

Selektor reprezentacije SAD Džeri Vejnrajt ocenio je da je njegova ekipa finale izgubila zbog lošeg izvođenja slobodnih bacanja, pošto su promašili 13 bacanja u utakmici u kojoj je razlika na kraju bila pet poena.

"Srbija je čvrsta ekipa sa dobrim skakačima, odlično su organizovani i imaju nekoliko sjajnih igrača. Mi smo u polufinalu igrali tešku utakmicu sa Francuskom koja nas je iscrpla i možda je i to uzrok tolikim promašajima", kazao je selektor SAD.

Vejnrajt je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je publika u Spensu zviždala njegovim igračima i himni SAD, navodeći da je zbog toga razočaran "jer veoma poštuju srpski tim i uživali su na celom šampionatu".

"Ja treniram koledž ekipe, u kojima igraju momci između 18 i 22 godine, od kojih neki možda nikada i neće postati igrači. Oni nisu navikli da igraju u ovakvim uslovima i mislim da nismo zašlužili zvižduke. Ponosan sam zbog načina na koji smo predstavljali našu zemlju", rekao je Vejnrajt.

Najbolji igrač prvenstva, krilni centar Srbije Milan Mačvan, rekao je novinarima da je u finalnoj utakmici njegov tim imao više sreće jer su Amerikanci u nekim ključnim trenucima promašivali otvorene šutove.

"Sa druge strane, Stojačić je ubacio neke važne poene i pobedili smo. Presrećan sam zbog svega. Nisam očekivao da ću biti MVP, zahvalan sam i stručnom štabu, i saigračima, i publici, bez koje ne bismo mogli da osvojimo zlato", rekao je Mačvan.

Kapiten Srbije Stefan Marković rekao je agenciji Beta da su osvajanjem trofeja njegovi saigrači demantovali tvrdnje da su "gubitnička generacija".

"Ponosan sam na sve svoje saigrače i svaka im čast. Znao sam pre prvenstva da imamo kvalitet i da možemo daleko kada se dobro uigramo. Došao je i taj trenutak i presrećan sam", kazao je Marković.

Prema rečima beka "plavih" Dušana Katnića, njegova ekipa je večeras "ostavila srce na terenu" i pokazala pravi timski duh.

"Hvala publici, mnogo su nam značili u odlučujućim trenucima", rekao je Katnić Beti.

"Nismo smeli da dozvolimo da se američka himna svira ovde, u Novom Sadu i zato smo se potrudili da čujemo 'Bože pravde' i da se veselimo", rekao je za agenciju Beta košarkaš Marko Kešelj koji je finale presedeo na klupi zbog povrede šake.

"Doživeo sam srčani udar gledajući utakmicu, ali sada je sve gotovo i medalja je oko vrata", dodao je Kešelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve