Nova vest
Košarka

Sreda, 16.11.2005.

15:39

Prihod od EP - 2 miliona evra

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Evropsko prvenstvo u košarci koje je održano u septembru u Srbiji i Crnoj Gori, donelo je čist prihod Košarkaškom savezu SCG od oko dva miliona evra, saopštio je direktor preduzeća "EP 2005" Predrag Bogosavljev.

On je objasnio da je ukupan prihod od sponzora i ulaznica bio oko 4.500.000 evra, a rashodi oko 3.300.000, ali da će dobiti još 500.000 evra od Svetske košarkaške federacije (FIBA), kao i da tome treba dodati prihode od ranije održanog "Dajmond bola".

"Uradili smo veliki posao. To nije mogao da uradi jedan čovek ili nekoliko ljudi već ceo tim", rekao je Bogosavljev na današnjoj konferenciji za novinare u "Kući košarke".

On je istakao da je saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova bila veoma dobra, jer je oko 10.000 gostiju iz inostranštva moglo da uživa u šampionatu bez ijednog incidenta.

"Prema zvaničnim istraživanjima koje je objavila FIBA, utakmice Evropskog prvenstva prenošene su u 72 zemlje, a čak 120 televizijskih stanica prenosilo je finalni meč", rekao je Bogosavljev.

Utakmice sa prethodnog EP u Švedskoj prenošene su u 24 države, a sa ranijih još manje.

Direktor preduzeća "EP 2005" naglasio je da je na mečevima bilo ukupno 160.000 gledalaca, da je održano 12 pratećih manifestacija (izložbi, promocija), kao i da je šampionat pratilo 1.100 akreditovanih novinara iz 50 država.

Predsednik KS SCG Miodrag Babić naglasio je da zbog neuspeha reprezentacije "nismo uspeli da istaknemo organizaciju i nagradimo pojedince koji su u njoj učestvovali".

"To je bio veliki poduhvat ne samo za Evropsko prvenstvo. Nemerljiv je imidž kakav je naša zemlja i FIBA dobila. Nažalost, sve je palo u vodu zbog lošeg plasmana", rekao je Babić.

On je objasnio da je EP odžano bez značajnijeg učešća države.

"Bilo bi nezahvalno reći da država nije pomogla, ali suštinski
šampionat je organizovan na marketinškim osnovama, kao Olimpijske igre u Los Andjelesu 1984. godine. Država je pomogla u logističkim stvarima, ali i ostaće joj objekti", rekao je Babić.

Predsednik KS SCG dodao je da su izgradjeni ili renovirani hoteli, završene i "osvežene" hale u gradovima domaćinima i da će to ostati, ne samo za sport, već i za mnoge druge dogadjaje.

Reprezentacija Srbije i Crne Gore zauzela je deveto mesto na Evropskom prvenstvu, iako je važila za jednog od favorita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
NBA

Grešna braća Jokić VIDEO

Iako Nikola Jokić i ove sezone dominira u NBA ligi i vodi svoje Nagetse ka odbrani šampionskog prstena, prethodnog dana mediji bruje o njegovoj braći.

Sportal

10:58

6 h

U fokusu

Vidi sve