Nova vest
Košarka

Nedelja, 11.09.2005.

22:51

Čehinje šampionke Evrope

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ženska košarkaška reprezentacija Češke osvojila je titulu šampiona Evrope, na prvenstvu koje je u nedelju završeno u Turskoj.

Čehinje su u Ankari pobedile Rusiju rezultatom 72:70 (18:24, 13:19, 24:17, 17:10).

Junak utakmice bila je iskusna Eva Nemcova, koja je osam sekundi pre kraja na pas Hane Mahove pogodila trojku i donela svom timu vođstvo 71:70. Ta 32-godišnja košarkašica završila je meč sa 18 poena, koliko je zabeležila i Ruskinja Marija Stepanova (uz 12 skokova i tri blokade).

Ruskinje su tokom celog meča dominirale, a u drugom poluvremenu su imale i 14 poena prednosti. Ruski tim je dominirao u skoku (41-27), ali je nizgubio čak 19 lopti, od kojih je odlučila poslednja.

Posle primljene trojke Rusija je krenula u napad, ali je Oksana Rahmatuljina tri sekunde pre kraja napravila grešku u vođenju. Ista igračica faulirala je sekund pre kraja Evu Viteckovu, koja je ubacila samo jedno bacanje, ali Ruskinje nisu stigle da šutnu pre sirene.

Nemcova je na prvenstvo došla uprkos povredama ahilove tetive i kolena, ali je odigrala turnir odlično. U finalu, reprizi finala prethodnog EP u Grčkoj (kada su slavile Ruskinje), ona je šutirala trojke 2/3 (do tada na turniru samo 1/4).

Selekcija SCG pobedila je u nedelju Grčku i osvojila deveto mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve