Nova vest
Košarka

Petak, 18.02.2005.

22:55

Zvezda se oprostila od trofeja

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Košarkaši Atlasa napravili su veliko iznenađenje u poslednjem četvrtfinalnom meču Kupa Radivoja Koraća u Vršcu. Atlas je pobedio Crvenu zvezdu rezultatom 89:86 (17:24, 27:19, 20:21, 25:22) i u polufinalu će igrati protiv Partizana.

Najefikasniji u Atlasu bio je Vladimir Mišković sa 26, dok je Delonte Holand postigao 23 poena. Mišković je apsolutni junak utakmice, jer je najpre pogodio verovatno prelomnu trojku kojom se Atlas odlepio na šest razlike minut pre kraja, a zatim pogodio četiri bacanja u poslednjih pola minuta.

Goran Jeretin je postigao 22 poena za Crvenu zvezdu, ali uz loš šut iz igre. On je pogodio samo dve trojke iz deset pokušaja, uz ukupan šut iz igre 8/18. Slavko Stefanović je postigao 21 poen uz pet skokova za Zvezdu.

Branilac trofeja je u meč ušao znatno bolje i imao sigurnu prednost tokom prve četvrtine (24:17 posle prvih deset minuta), ali je u preostalih 30 minuta ekipa Atlasa dominirala i zasluženo stigla do pobede.

Atlas je na poluvreme otišao sa jednim poenom prednosti (44:43), a u trećoj deonici igralo se ravnopravno. Zvezda je pola minuta pre kraja tog perioda imala prednost 64:60, ali nije uspela da je sačuva, pa se u poslednjih 10 minuta krenulo od nule.

Razlika je u poslednjoj četvrtini dva puta dolazila do osam poena. Zvezda se jednom vratila na minus dva, ali je tim sa Novog Beograda ponovo došao do +8 na ulasku u poslednji minut. Nizom grešaka igrači Luke Pavićevića tada su pružili protivniku priliku da se vrati i čak dva puta priđe na samo poen zaostatka, ali je sigurna ruka Miškovića (penali 10/10) odlučila pobednika. Priliku za produžetak imao je Jeretin, koji je ubacio trojku pola minuta pre kraja, ali ne i još jednu u poslednjem napadu. Ipak, Vršac nije Novi Sad, a u polufinale zasluženo ide Atlas.

Trener Crvene Zvezde Aleksandar Trifunović izjavio je posle meča da je ključ poraza njegove ekipe bila igra Miškovića, za kojeg "crveno-beli" nisu imali raspoloženog defanzivca.

Odlučujući trenutak meča, prema rečima Trifunovića, bio je momenat kada su zbog greške Endrjua Vizneskog na 30 sekundi pre kraja treće četvrtine, "crveno-beli" izgubili prednost od četiri poena.

"Naš najveći problem je da branimo stečeno. Primili smo puno poena, a tamo gde smo bili jači, pod košem, nismo rešavali stvari igrom jedan na jedan. Loše smo šutirali za tri, ali i sa linije slobodnih bacanja, a tako se ne može dobiti ovakva utakmica", rekao je Trifunović.

Trener Atlasa Luka Pavićević rekao je da su njegovi igrači pobedili tim koji igra najagresivniju i najjaču košarku u zemlji.

"Uspeli smo da se izborimo sa pritiskom na loptu, a čvrstim napadom smo dolazili do rešenja koja ne dozvoljavaju kontre. Kada to nismo uspevali Zvezda je lako dolazila do poena. Utakmicu smo odigrali kontinuirano, a pobeda je nagrada i stručnom štabu i meni i igračima, kojima posebno čestitam što su pameću uzvratili na agresivnost", rekao je Pavićević.

U izjavi za B92 posle utakmice, kapiten poraženog branioca trofeja Goran Jeretin rekao je da je Zvezda sama sebe pobedila.

Ključ je bio u drugoj četvrtini, kada smo im dozvolili da se vrate i steknu samopouzdanje. Atlas je kvalitetna ekipa i znali smo da će biti teško, ali nismo igrali kako smo se dogovorili pre utakmice. Igrali smo slabo u odbrani, pa pokušavali to da nadomestimo trojkama, umesto da bude obratno. Biće sada sigurno neprospavanih noći, ali moramo dalje. Ostali su nam kraj Goodyear lige i domaća Superliga, u kojima ćemo pokušati da se iskupimo za ovo razočarenje”, rekao je Jeretin za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve