Hardavej izdvojio Jokića među odabranu elitu VIDEO

Jedan od najzabavnijih košarkaša u istoriji Tim Hardavej, specijalista za asistencije, pričao je o umetnosti i značaju pas-igre u modernoj košarci.

Izvor: B92

Petak, 14.05.2021.

15:35

Hardavej izdvojio Jokića među odabranu elitu  VIDEO
Foto: Profimedia

Hardavej je jedan od najboljih asistentata u istoriji NBA lige sa prosekom od 8,2 dodavanja po utakmici, a igrao je za Voriorse, Hit, Meverikse, Nagetse i Pejserse.

"Gospodin krosover" je prvo objasnio šta čini sjajnog dodavača u savremenoj košarci.

"Moraš želeti to da radiš. Moraš želeti da izađeš na teren i budeš osoba koja bira takav stil igre i da se zabavljaš dodajući. Kao Džon Stokton, on je uživao asistirajući. Tako je igrao i Medžik. Igra dodavanjem u modernoj NBA je fantastična. Šta Kris Pol radi dodavanjem bez gledanja, Džejms Harden takođe. Taj momak ne dobija dovoljno zasluga za svoje pasove. A tu je i Drejmond Grin", rekao je Hardavej.

Potom je objasnio malo preciznije.

"Moraš znati kad da dodaš, kako da dodaš, posebno u kontranapadu. Imaš svoj periferni vid kako bi znao ko će da utrči, ko će da napravi lažnjak i vrati se, ko će da izađe iz bloka na skok-šut. Moraš da razumeš saigrače i da razumeš kako da dodaš loptu. Ja sam to znao jer sam bio plejmejker. Znao sam kako da dodam loptu pravo u njihov 'džep' i da njima jedina stvar koju moraju da urade je da šutnu. Nisu morali da vrate loptu, nisu morali da izađu po loptu, nisu morali da se izvuku na stranu za to. Bez obzira da li je pas od parket, u grudi, jednom ruku, išao je brzo ka njima".

Dodavanje je jedinstveno i dodavanje čini igru posebnom, smatra Hardavej.
"Moraš želeti to da radiš, moraš želeti da tvoj tim bude bolji. A tako činiš svoj tim boljim: praveći sjajna dodavanja. To je zarazno, takođe. Jednim kada vide da nešto radiš i oni žele to da rade. Žele tačno dodavanje, pravo dodavanje, dodavanje kojim će nekome 'namestiti' šut. To čini sjajnog asistenta. Dodavanje čini igrača u napadu bržim od defanzivca. Uvek možeš da predvidiš akciju, ali ako porešiš, to donosi otvoren šut".

Među igračima koje je istakao da vode da dodavaju loptu, našao se i naš Jokić.

"Džoker voli da omogući lak koš saigračima. Ono što ga čini sjajnim dodavačem i što druge igrače čini sjajnim asistencima je što ih ne zanima poentiranje. Oni žele da saigrači poentiraju. Pomenuo sam periferni vid, a on ima periferni vid kao plejmejker. Napravi lažnjak na jednu stranu, a baci loptu na drugu, za polaganje ili skok-šut. Džoker je sjajan asistent", istakao ha je Hardavej.

Među ostalim igračima koje je istakao su još Luka Dončić, Ben Simons i Džimi Batler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: