"Denver liči na Golden Stejt – oni su sila koja dolazi"

Istorija se ponavlja, smatraju američki mediji, pa tvrde kako ima mnogo sličnosti između Denver Nagetsa i Golden Stejt Voriorsa.

Izvor: SN

Četvrtak, 24.09.2020.

17:00

Photo by Douglas P. DeFelice/Getty Images

Američki portal "Athletic" vratio se u 2013. godinu i naziranje dominacije Golden Stejt Voriorsa i njihov plej-of duel sa upravo Denver Nagetsima.

Tada je trener bio Mark Džekson, a njegov asistent Majk Meloun, sadašnji trener Denver Nagetsa i Vorirosi su Nagetse izbacili, iako su bili šestoplasirana ekipa, a Denver trećeplasirana.

Nagetsi su u noći između četvrtka i petka igrali svoj duel sa Los Anđeles Lejkersima u finalu Zapada, gde sada gube sa 3-1 u seriji, a kada pogledamo njihove povratke sa 1-3 na 4-3, možemo reći da je Denver "sila koja dolazi". "Sagrađeni, a ne kupljeni" je aforizam koji se koristi kada se Nagetsi ovih dana opisuju, baš kao i tim Golden Stejt Voriorsa, jer ne postoji ništa slađe za navijače nego da gledaju dominaciju svog tima čiji su glavni igrači pokupljeni na draftu.

Denver ima mlad tim koji je iskočio "pravo niotkuda" i njihova igra nije šablonska, nemaju visoke pikove niskih krila sa nerealnim atletskim sposobnostima, baš kao ni Golden Stejt, koji je tim gradio oko Stefa Karija, baš onako kako Denver gradi tim oko Nikole Jokića. Dva igrača koja su iz senke postali velike zvezde.

Doduše, princip igre Golden Stejta nas vraća u period kasnih osamdesetih i ranih devedeseith godina prošlog veka i sistem Dona Nelsona, ali o toj temi ćemo govoriti neki drugi put. U ovom tekstu je Stef Kari upoređen sa Džamalom Marejem. Njegovo samopouzdanje je veliko, ali je izgrađeno na odličnom šutu kako sa polu distance tako i šutem za tri poena i oko linije i sa nešto veće udaljenosti, dok je u smislu vođe Nikola Jokić najsličniji Kariju i njegovoj ulozi.

Jokić i Kari su obojica "do juče" bili potcenjeni igrači, a njihove veštine su unikatne i na izuzetno visokom nivou. Šut i dribling Stefa Karija je nešto što se ne viđa svaki dan, dok se isto može reći za Jokićeve "lude" šuteve i još luđa dodavanja.

Odbrane ne mogu tek tako da se prilagode njihovoj igri, zbog čega su izuzetno teški za čuvanje i treneri imaju izuzetno naporan posao kako bi pronašli sistem da ih uspore, a o zaustavljanju se i ne govori.

Sve liči na tu 2013. godinu. Jokića gledaju "preko ramena", baš kao što su Karija tada gledali. Denver poput Golden Stejta pravi iznenađenja i revoluciju košarke, a sve nekako ispod radara.

Majkl Porter Džunior ne može baš da se uporedi sa nekim od igrača Golden Stejta iz tog perioda, ali se navodi kao jedan od mladih nada koji imaju visok plafon i ono najbolje od njih tek treba da dođe. Porter može da bude ono što je Drejmond Grin bio za Golden Stejt. Iznenađenje. Iks faktor koji niko ne vidi, iako se u igračkom smislu prilično razlikuju.

Denver Nagetsi imaju još mnogo toga da kažu, ali i da dokažu. Golden Stejt Voriorsi važe za jednu od najboljih ekipa u istoriji košarke. Ruku na srce, za tako nešto im je bilo potrebno angažovanje Kevina Durenta, pa se postavlja pitanje da li Denver može da privuče igrača takvog kalibra.

Realno gledano, mnogi bi voleli da igraju sa Jokićem u timu, baš kao što su tada želeli sa Karijem. Da li će se istorija ponoviti, zavisi samo od Denver Nagetsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: